Erişilebilirlik

Oklahoma eyaletindeki okullara 5. sınıftan 12. sınıfa kadar İncil öğretme talimatı


Talimat, muhafazakarların dini, sınıflara dahil etme konusundaki son çabası
Talimat, muhafazakarların dini, sınıflara dahil etme konusundaki son çabası

Oklahoma eyaletinin en üst düzey eğitim yetkilisi Perşembe günü devlet okullarına İncil'i 5. sınıftan 12. sınıfa kadar derslere dahil etmeleri talimatı verdi. Talimat, muhafazakarların dini, sınıflara dahil etme konusundaki son çabası.

Talimat, sivil haklar grupları ve din ile devlet işlerinin ayrılmasını destekleyenler tarafından derhal kınandı. Karşı çıkanlar, talimatı yetkinin kötüye kullanılması ve ABD Anayasası’nın ihlali olarak nitelendirdi.

Ryan Walters
Ryan Walters

Cumhuriyetçi Eyalet Müfettişi Ryan Walters tarafından eyalet genelindeki bölgelere gönderilen talimatnamede, karara uymanın zorunlu olduğu ve "derhal ve sıkı bir şekilde yürürlüğe girmesinin beklendiği" belirtiliyor.

İncil’in vazgeçilmez bir tarihi ve kültürel mihenk taşı olduğunu söyleyen Walters, yaptığı açıklamada. "Oklahoma öğrencileri İncil hakkında temel bilgilere sahip olmadan ulusumuzun temelini doğru bir şekilde anlayamazlar, bu nedenle Oklahoma eğitim standartları İncil'in öğretilmesini öngörüyor" dedi.

Eyalet Başsavcısı Gentner Drummond'un sözcüsü Phil Bacharach, Oklahoma yasalarının zaten sınıfta İncil'e açıkça izin verdiğini ve öğretmenlerin bunları eğitimde kullanmasına imkan sağladığını söyledi.

Ancak Walters'ın okullarda İncil öğretimini zorunlu kılma yetkisi olup olmadığı net değil. Eyalet yasalarına göre okul bölgeleri eğitim, müfredat, okuma listeleri, öğretim materyalleri ve ders kitaplarına karar verme konusunda münhasır yetkiye sahip.

Anayasaya aykırı mı?

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin Oklahoma şubesi başkanı, talimatı, hükümetin bir din "kurmasını" yasaklayan ABD anayasasının birinci ek maddesinin açık ihlali olduğunu söyledi.

Adam Soltani yaptığı açıklamada, "Oklahoma'da ya da ülkenin herhangi bir yerinde, devlet okullarında ders planlarının bir parçası olarak dinin zorla öğretilmesine ya da zorunlu tutulmasına kesinlikle karşıyız" dedi.

Kilise ve Devletin Ayrılması için Amerikalılar Birliği (Americans United for Separation of Church and State) Başkanı ve CEO'su Rachel Laser da yaptığı açıklamada devlet okullarının, kiliselerdeki Pazar okulları olmadığını söyledi; "Bu, Hıristiyan milliyetçilinin tipik bir örneği. Walters, dini inançlarını başkalarının çocuklarına dayatmak için kamu görevinin gücünü kötüye kullanıyor" diye konuştu.

Muhafazakarların liderliğindeki eyaletlerde devlet okullarını yönelik son adım Louisiana’da atılmış; On Emir'in sınıflara asılması zorunlu kılınmıştı. Başka eyaletlerde de diğerleri İncil öğretiminin yanısıra ıırk, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili kitap ve derslerin yasaklanması için baskılar mevcut.

Bu hafta başında ise Oklahoma Yüksek Mahkemesi, eyaletin ülkedeki ilk kamu finansmanlı dini sözleşmeli okul girişimini engellemişti.

2022'de göreve seçilen eski bir devlet okulu öğretmeni olan Walters, okul kütüphanelerinden kitapları yasaklama ve sınıflarda çocukların beyinlerini yıkadığını iddia ettiği "radikal solculardan" kurtulma kampanyası sayesinde seçildi.

Transseksüel hakları ve kitapların yasaklanması gibi kültür savaşı konularına odaklandığı için her iki partinin liderleriyle de çatışan Walters, Ocak ayında New York'tan sağcı bir sosyal medya fenomenini eyalet kütüphane komitesine atadığı için eleştirilere maruz kaldı.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG