Erişilebilirlik

Reuters: "ABD 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yüklü miktarda bomba yardımı yaptı"


ABD İsrail'e 7 Ekim'den bu yana çok sayıda füze ve mühimmat gönderdi.
ABD İsrail'e 7 Ekim'den bu yana çok sayıda füze ve mühimmat gönderdi.

Reuters haber ajansına bilgi veren isimi açıklanmayan iki ABD’li yetkili, Biden yönetiminin 7 Ekim’den bu yana, İsrail’e 10 binden fazla yaklaşık bir tonluk bomba ve binlerce Hellfire füzesi gönderdiğini söyledi.

Açıklanan verilere göre; Ekim ayından bugüne kadar, ABD İsrail’e en az 14 bin adet MK-84 bombası, 6 bin 500 adet 227 kilogramlık bombalar, 3 bin adet Hellfire hassas güdümlü havadan karaya füze, bin adet sığınak-delici bomba, 2 bin 600 adet havadan bırakılan küçük çaplı bomba ve diğer mühimmatları gönderdi. Reuters’a konuşan yetkililer bu konuda kamuya açık bilgi vermek konusunda aslen yetkilerinin olmadığına da vurgu yaptı.

Yetkililer sevkiyatlar için bir zaman çizelgesi vermemiş olsalar da toplam miktarlar, uluslararası silah arzını sınırlama çağrılarına ve güçlü bombaların sevkiyatını duraklatma yönündeki son yönetim kararına rağmen ABD'nin, İsrail’e askeri desteğinde önemli bir düşüş olmadığını gösteriyor.

Uzmanlar bahsi geçen sevkiyatın, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılardaki ihtiyaçları ve İsrail’in açıklamalarıyla örtüştüğüne dikkat çekiyorlar.

İsrail ordusuna ait bir helikopter Gazze'de hava saldırısı sırasında.
İsrail ordusuna ait bir helikopter Gazze'de hava saldırısı sırasında.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Silah Uzmanı olan Tom Karako "Bu rakamlar büyük bir çatışmada nispeten hızlı bir şekilde tüketilebilse de bu liste, ABD’nin İsrail’e yönelik önemli düzeyde desteğini açıkça yansıtıyor," dedi. Ayrıca, listelenen mühimmatların, İsrail'in Hamas'a karşı mücadelesinde veya potansiyel bir Hizbullah çatışmasında kullanacağı türden olduğunu belirtti.

Reuters, söz konusu bilgilere ilişkin şu aşamada Beyaz Saray’ın da İsrail’in ABD Büyükelçiliği’nin de soruları yanıtsız bıraktığını belirtti.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington'un 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 6,5 milyar dolar değerinde güvenlik yardımı gönderdiğini söyledi.

Bu yardımlara karşın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD’nin silah yardımlarını kestiğini iddia etmiş ABD yönetimiyse bazı kesintilere karşın yardımların devam ettiğini söyleyerek Netanyahu’yu yalanlamışlardı.

Biden yönetimi sivil halka zarar verebileceği gerekçesiyle 2 bin kilogramlık bombaların sevkiyatını durdurmuştu. ABD'li yetkililer diğer tüm silah teslimatlarının normal şekilde devam ettiğini ifade ediyorlar.

Öte yandan Reuters'in Perşembe günü duyurduğu bir başka haberine göre ABD, Refah'taki askeri operasyonla ilgili endişeler nedeniyle Mayıs ayında askıya alınan büyük bombaların sevkiyatının yeniden başlaması konusunu da şu an İsrail ile görüşüyor.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG