Erişilebilirlik

ABD’de beyaz çift, evlat edindikleri siyah çocukları “köle olarak” çalıştırmakla suçlanıyor 


Batı Virginia eyaletinde yaşayan bir çift, evlat edindikleri çocuklarının bazılarının, evlerinin dışındaki bir barakada kilitli bulunmasının ardından tutuklandı.

63 yaşındaki Donald Ray Lantz ve 62 yaşındaki Jeanne Kay Whitefeather, medeni hak ihlali, insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma, ağır çocuk ihmali ve kamu avukatı için yapılan başvuruda sahtecilik yapmak dahil 16 ayrı suçlamadan dolayı bu yıl içinde mahkemeye çıkarılacak. Suçlamaların biri hariç hepsi ağır suçlar.

Lantz ve Whitefeather beyaz. İddianamede adlarının baş harfleri bulunan dört çocuk ise siyah.

İddianamede Lantz ve Whitefeather'ın dört çocuğun "herhangi bir hak ve ayrıcalığı özgürce kullanmalarına ve bunlardan yararlanmalarına" engel olduğu, müdahalede bulunduğu ve karşı tehditte bulundukları belirtildi.

Kanawha Bölgesi Savcı Yardımcısı Madison Tuck Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İddianamede insan hakları ihlali yer aldığı için davada kesinlikle ırksal bir unsur olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Hapiste tutulan çiftin duruşması 9 Eylül'de görülecek.

Yerel basına göre, Bölge Yargıcı MaryClaire Akers, büyük jürinin Mayıs ayında çifti suçlamasının ardından yaşadığı şaşkınlığı dile getirdi ve 11 Haziran'daki duruşmada "Tüm zamanım boyunca böyle bir iddianame gördüğümü sanmıyorum" dedi.

Akers, iddianamede çocukların "temelde köle olarak kullanıldığının" iddia edildiğini söyledi.

Arşiv foto
Arşiv foto

Olay nasıl ortaya çıktı?

Yetkililer, geçen Ekim ayında Charleston yakınlarındaki Sissonville'deki evde çocukların durumu konusunda endişelerini dile getiren birinden gelen telefonun ardından soruşturmaya başladı. Şerif yardımcıları evin yanındaki bir barakaya zorla girdiklerinde genç bir erkek ve kızın içeride kilitli olduğunu gördüler. Suç duyurusuna göre, çocuklar yeterli gıda ve hijyenik bakımdan mahrum bırakılmıştı ve odada akan su ya da banyo imkanı yoktu.

Evde ise 9 yaşında bir kız çocuğu, bir çatı katında düşmeye karşı hiçbir koruma olmadan tek başına ağlarken bulundu. Evde hiçbir yetişkin yoktu.

Lantz geri döndüğünde yanında dördüncü bir çocuk daha vardı. Polisler daha sonra çiftin kiliseden tanıdıklarıyla birlikte olan 6 yaşındaki evlatlık siyah kızlarına daha ulaştı.

Çift tutuklandı ve çocuklar Çocuk Esirgeme Kurumu’nun gözetimi altına alındı.

Akers, sanıkların her birinin kefaletlerinin yetersiz olduğuna hükmetti ve nakit olmak koşuluyla 200 bin dolardan 500 bin dolara çıkarılmasına karar verdi.

Lantz'ın avukatı Ed Bullman, 11 Haziran'daki duruşmada suçlamaların çok olağandışı olduğunu söyledi.

WCHS-TV'ye göre Whitefeather'ın kardeşi, Ekim ayındaki kefalet duruşmasında Sissonville'deki evin eşyasız olduğunu çünkü ailenin Beckley'de daha büyük bir eve taşınma sürecinde olduğunu söyledi.

Duruşmada Whitefeather'ın avukatı Mark Plants, barakadan "gençlerin kulüp evi" olarak bahsetti. Plants, barakanın içinde bir anahtar olduğunu ve "burada neler olup bittiğine dair basit bir yanlış anlaşılma" yaşandığını savundu.

Ancak suç duyurusuna göre, şerif yardımcısı H.K. Burdette, 2 Ekim'de kulübenin kapısını çaldığını ve içerideki genç kızın kapıyı açamadığını belirttiğini söyledi.

Şerif yardımcıları zorla içeri girdikten sonra kız, sanıkların o sabah erkenden kendisine ve kardeşine yiyecek getirdiklerini, yaklaşık 12 saat boyunca içeride kaldıklarını ve çiftten hiçbir haber alamadıklarını anlattı.

Kız ayrıca kendisinin ve kardeşinin eve girmesine izin verilmediğini ve "her gün uzun süreler boyunca kulübede kilitli kaldıklarını" söyledi.

Burdette, çocukların kirli giysiler içinde olduğunu ve kötü koktuklarını, erkek çocuğun yalınayak olduğunu ve ayaklarında yaralar olduğunu söyledi.

Kanawha İlçesi Savcı Yardımcısı Chris Krivonyak mahkemeye yaptığı başvuruda, çiftin 80 dönümlük bir çiftliği 725 bin dolara sattığını söyledi.

Whitefeather'ın kardeşi, sanıkların üç gün sonra ilk kez hapisten çıkmalarını sağlamak için iki adet 200 bin dolarlık kefalet yatırdı. Krivonyak, çiftin Mart ayında Sissonville'deki evlerini 295 bin dolara sattıklarını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG