Erişilebilirlik

“Dünyada 300 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor”


Sentetik uyuşturucuları kullananları sayısı hızla artıyor.
Sentetik uyuşturucuları kullananları sayısı hızla artıyor.

Suç ve uyuşturucu bağımlılığıyla küresel olarak mücadele eden Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), yayımladığı 2024 Dünya Uyuşturucu Raporu’nda, dünyada 300 milyon kişinin uyuşturucu kullanıcısı olduğunu, uyuşturucu kaçakçılığının küresel olarak çoğaldığını ve dünyada uyuşturucu sorununun zararlarının hızla arttığını açıkladı.

2024 Dünya Uyuşturucu Raporu’nda, uyuşturucu kullanımının kaçakçılık pazarlarındaki aşırı büyüme nedeniyle giderek artacağının tahmin edildiği kaydedildi. Dünya Uyuşturucu Raporu 2024'e göre, yeni sentetik uyuşturucuların ortaya çıkmasının ve diğer uyuşturuculara dünya genelinde rekor düzeyde artan talebin, bireyler ve çevresine verdiği zararları da arttırdığı kaydedildi.
Raporda, uyuşturucu kullanan kişi sayısının on yıl öncesine göre yüzde 20 oranında arttığı, 2022 yılında uyuşturucu kullanan kişi sayısının 292 milyon kişiye ulaştığı belirtildi.

“Dünyada 228 milyon kişi esrar kullanıyor”

Dünya genelinde en yaygın kullanılan uyuşturucunun esrar olduğu, 228 milyon kişinin bu uyuşturucuyu kullandığının tahmin edildiğini kaydediliyor. Dünya genelinde esrardan sonra en yaygın uyuşturucu türünün tahminen 60 milyon kullanıcıyla sentetikler (Opioidler) olduğu belirtiliyor.

Dünya genelinde diğer yaygın kullanılan uyuşturucuların, 30 milyon kullanıcıyla anfetamin, 23 milyon kullanıcıyla kokain ve 20 milyon kullanıcıyla ecstasy uyuşturucuları olduğu kaydedildi.

Yakalanan sentetik uyuşturucu haplar.
Yakalanan sentetik uyuşturucu haplar.

Dünya genelinde tahminen 64 milyon kişinin uyuşturucu kullanımına bağlı davranış bozuklukları ve çeşitli hastalıklar yaşadığı ancak sadece her 11 kişiden yalnızca birinin tedavi görme imkanı bulduğu kaydedildi. Dünya genelinde, kadınlar erkeklere oranla tedaviye daha az erişebiliyor. Her 18 kadından sadece birinin tedavi görme şansı bulunrken her 7 erkekten birinin tedavi gördüğü belirtiliyor.

“2022 yılında dünyada 2,7 milyon kişi uyuşturucu suçlarından yargılandı”

Raporda, 2022 yılında tahminen 7 milyon kişinin uyuşturucuya bağlı suçlardan güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldiği, bu resmi temaslarda bu kişilerin bazen tutuklandığı ya da uyarıldığı belirtildi. Bu sayının yaklaşık üçte ikisinin de uyuşturucu kullanan ya da kullanmak için bulunduran kişiler olduğu belirtildi. 2022 yılında dünya genelinde 2,7 milyon kişinin uyuşturucuya bağlı suçlardan yargılandığı, 1,6 milyon kişinin de mahkum edildiği açıklandı.

“Esrar yasallaşınca uyuşturucu kullanımı arttı”

Ocak 2024 itibariyle Kanada, Uruguay ve ABD’nin bazı bölgelerinde tıbbi amacı olmayan ancak keyif için esrar kullanımı, üretimini ve satışının yasal hale geldiği ve dünyanın başka ülkelerinde de esrarla kullanım ve satışıyla ilgili çeşitli yasal yaklaşımlar ortaya çıktığı kaydedildi.

Amerika kıtasında esrar kullanımının önündeki engelleri kaldıran yasal sürecin bu ülkelerde uyuşturucu kullanımı hızlandırdığı, Kanada ve ABD’de, özellikle genç yetişkinler arasında, esrar kullanım bozukluklarıyla ilgili hastaneye yatışların ve düzenli esrar kullanımıyla ilişkili psikiyatrik bozukluklarla buna bağlı intihar girişimlerinde bulunan kişilerin sayısının arttığı belirtildi.

Dünyada kokain üretiminin 2022 yılında yeni bir rekora imza atarak toplamda 2 bin 757 ton olduğu, bu sayının 2021 yılına göre yüzde 20 oranında arttığı belirtildi. Kokain talebindeki artışın, başta Ekvador ve Karayip ülkeleri olmak üzere tedarik zinciri boyunca yer alan ülkelerde şiddet olaylarının da artmasına neden olduğu belirtildi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG