Erişilebilirlik

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı


Pezeşkiyan ilk turda en çok oy alan aday oldu.
Pezeşkiyan ilk turda en çok oy alan aday oldu.

İran İçişleri Bakanlığı'nın Cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre, ülkede yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adaylardan hiçbiri yeterli oyu alamadı. Ülkede Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 5 Temmuz tarihinde yapılacak.

Bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Raisi'nin yerine geçecek isim için Cuma günü yapılan oylama, dört adayın yarıştığı seçimde tek ılımlı isim olarak bilinen milletvekili Mesud Pezeşkiyan ile eski Devrim Muhafızları üyesi Said Celili arasında kıyasıya bir yarışa sahne oldu. Pezeşkiyan Türk kökenli olmasıyla bilinen bir aday.

İlk tur seçimde hiç bir aday yüzde 50+1 oy almayı başaramadığı için seçim ikinci tura kaldı. İkinci turda ilk turda en çok oy alan iki aday yarışacak. İlk turda Pezeşkiyan yüzde 42,5 Said Celili yüzde 38,6 oy alarak ikinci tura kalan adaylar oldu.

Ülkede seçimlere katılımın rekor düzeyde düşük kalması da dikkat çekiyor. Açıklanan verilere göre seçime katılım oranı yüzde 40 civarında kaldı. Ülkede muhalif kesimin büyük bir kısmı daha ılımlı ve kendilerine yakın adayların seçimlere katılmasına izin verilmemesi nedeniyle seçimleri boykot çağrısı yaptı.

Said Celili seçimde en çok oy alan ikinci aday oldu.
Said Celili seçimde en çok oy alan ikinci aday oldu.

Ülkede Cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adaylar da başında dini lider Hamaney’in olduğu bir kurul tarafından kararlaştırılıyor. İran’da her ne kadar Cumhurbaşkanlığı makamı olsa da ülkenin dış politikası başta olmak üzere pek çok konuda Hamaney’in dediği oluyor. Hamaney 85 yaşında dolayısıyla yakın bir zamanda Hamaney’in yerine geçecek isim konusu da İran’da tartışılan konulardan biri durumunda.

Siyasi uzmanlara göre İran'ın eski uzlaşmaz nükleer müzakerecisi Celili'nin Batı karşıtı görüşleri Pezeşkiyan'ınkilerle bir tezat oluşturuyor. Analistler Celili'nin kazanmasının, İran İslam Cumhuriyeti'nin dış ve iç politikasında daha da düşmanca bir dönüş olasılığına işaret edeceğini belirtiyor.

Ancak ılımlı milletvekili ve aday Pezeşkiyan'ın zaferi, Batı ile gerilimin azalmasına yardımcı olabilir, ekonomik reform, sosyal liberalleşme ve siyasi çoğulculuk şansını artırabilir olarak yorumlanıyor.

İran'ın teokratik yönetimine sadık olan Pezeşkiyan, son yıllarda İran'da büyük ölçüde kenara itilmiş olan reformist grup tarafından destekleniyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG