Erişilebilirlik

ABD'nin yaptırım listesindeki isim İran'da Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday adayı oldu


ABD’nin yaptırım listesinde olan İran’ın Eski Devrim Muhafızları Komutanı Vahid Haghanian.
ABD’nin yaptırım listesinde olan İran’ın Eski Devrim Muhafızları Komutanı Vahid Haghanian.

ABD’nin yaptırım listesinde olan İran’ın Eski Devrim Muhafızları Komutanı Vahid Haghanian, İran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday oldu.

İran’da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin geçtiğimiz günlerde bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından ülkede yeniden cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Seçimler öncesinde adaylar kayıtlarını yaptırmaya başladı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmak üzere kayıt yaptıran isimlerden biri de dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e yakın isimlerden biri olan Vahid Haghanian oldu.

ABD Hazinesi 2019 yılında Haghanian'ı Hamaney'in yakın çevresindeki “iç ve dış baskıyı ilerletmekten” sorumlu dokuz kişi arasında gösterdi ve yaptırım listesine alındığını açıkladı.

ABD’nin yaptırım kararlarına karşı İran yönetimi iddiaların asılsız olduğunu ileri sürüyor ve reddediyor.

Şu ana kadar 17 aday kayıt yaptırdı

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken önde gelen muhafazakârlardan eski Meclis Başkanı Ali Laricani ve eski Merkez Bankası Başkanı Abdünnasır Hemmati de Cuma günü kayıt yaptıran adaylar arasınday yer aldı.

Yetkililer Cumartesi günü gazetecilere yaptıkları açıklamada, 28 Haziran’da yapılacak seçimler için kayıtların açıldığı Perşembe gününden bu yana 17 adayın kayıt yaptırdığını söyledi.

Adayları inceleyen ve din adamlarının liderliğindeki bir organ olan Muhafız Konseyi, başvurusu kabul edilen adayların listesini 11 Haziran'da yayımlayacak.

İran'da nükleerden dış siyasete kadar pek çok konuda son sözü dini lider Hamaney söylüyor.
İran'da nükleerden dış siyasete kadar pek çok konuda son sözü dini lider Hamaney söylüyor.

Muhafazakar eski milletvekili Zohreh Elahian, kadınların cumhurbaşkanlığına aday olmasına yönelik yasağa karşı bir kez daha meydan okuyarak Cumartesi günü kaydını yaptırdı ve gazetecilere sloganının “Sağlıklı bir hükümet, sağlıklı bir ekonomi ve sağlıklı bir toplum” olacağını söyledi.

Ancak İran Muhafız Konseyi daha önceki seçimlerde İran'ın İslami yasalarının bir kadının cumhurbaşkanı olmasını engellediğine karar vermişti.

Ölmeden önce 85 yaşındaki Hamaney'in halefi olarak görülen Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü, sertlik yanlıları arasında Hamaney'in halefinin seçimini etkileme yarışını da tetikledi.

Ilımlı siyasetçilerse 12 üyeli Muhafızlar Konseyi'ni, yarışa hakim olması beklenen sertlik yanlıları dışındaki adayları diskalifiye etmekle suçluyorlar. Ilımlı adayların daha önce de yarışa alınmaması ülkede tartışmalara neden olmuştu.

Ilımlı adayların yarışa katılmamasına izin verilmemesinin ülkede yeniden sorunlar yaşanmasına neden olabileceği ifade ediliyor.

Zohreh Elahian
Zohreh Elahian

İran'ın din adamları ve seçilmiş yetkililerden oluşan karmaşık yapısı içinde dini lider Hamaney, nükleer ve dış politika gibi tüm devlet meselelerinde son sözü söyleme yetkisine sahip. Ancak seçilmiş cumhurbaşkanı, giderek kötüleşen ekonomik zorluklarla mücadele etmekten sorumlu olacak.

Yirmi yıl önce Hamaney'in ofisini dört yıl boyunca yöneten eski nükleer başmüzakereci Said Celili de Perşembe günü seçim için kayıt yaptıran önemli isimlerden biri oldu.

Şu an geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapan Muhammed Muhbir de seçim yarışına aday olarak girmesi beklenen isimlerden biri olarak görülüyor.

Potansiyel aday olarak görülen bir diğer eski Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın Salı günü yeniden meclis başkanı seçilmesininse aday olma ihtimalini azalttığı yorumları yapılıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok dava dosyasına yeni bilgiler girdi - 2 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG