Erişilebilirlik

Bangladeş’te geçici hükümet hazırlığı


Nobel ödüllü Muhammed Yunus liderliğindeki geçici hükümetin üyelerinin bugün kesinleşmesini bekleniyor
Nobel ödüllü Muhammed Yunus liderliğindeki geçici hükümetin üyelerinin bugün kesinleşmesini bekleniyor

Bangladeşli protesto liderleri, Başbakan Şeyh Hasina'nın öğrencilerin başlattığı ayaklanmanın şiddetle bastırılmasının ardından istifa ederek Hindistan'a kaçmasının ardından, Nobel ödüllü Muhammed Yunus liderliğindeki geçici hükümetin üyelerinin bugün kesinleşmesini beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin, öğrenci liderleri tarafından önerilen Yunus'u dün geç saatlerde geçici hükümetin başına atadı ve mevcut krizin aşılması ve seçimlerin önünün açılması için kalan üyelerin de bir an önce belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Geçici hükümet, Bangladeş Genelkurmay Başkanı Zaman’ın 5 Ağustos’ta televizyonda yaptığı konuşmada Hasina'nın istifasını açıklamasının ardından oluşan güç boşluğunu dolduracak ve ülkede haftalarca süren, yaklaşık 300 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olan ölümcül şiddet olaylarının ardından gelecek.

Bugünkü Financial Times'ta demeci yayınlanan 84 yaşındaki Yunus, “Hükümete olan güvenin hızlı bir şekilde yeniden tesis edilmesi kritik önem taşıyor” dedi ve geçici dönemin ötesinde seçilmiş bir rol ya da atama arayışında olmadığını söyledi.

Yunus, “Sükûnete ihtiyacımız var, yeni seçimlere giden bir yol haritasına ihtiyacımız var ve yeni liderliğe hazırlanmak için çalışmaya başlamalıyız. Önümüzdeki günlerde ilgili tüm taraflarla Bangladeş'i yeniden inşa etmek için nasıl birlikte çalışabileceğimizi ve onların nasıl yardımcı olabileceklerini konuşacağım” dedi.

Muhammed Yunus’un sözcüsü, Paris'te geçirdiği tıbbi bir müdahalenin ardından Yunus’un yarın Dakka'ya dönmesinin beklendiğini söyledi.

Hasina'nın istifası ülke genelinde sevinç yaratmış ve kaçışının ardından kalabalıklar Hasina'nın resmi konutuna akın ederek, son yıllarda ekonomik sıkıntılar yaşayan 170 milyonluk ülkede, Hasina’nın 15 yıl süren ikinci iktidar dönemini sona erdirmişti.

Bangladeş Bankası kaynakları, iki gün önceki kaosun ardından yavaş yavaş normale dönülmeye başlandığını ancak bugün Dakka'nın bir mahallesinde yeni protestoların patlak verdiğini ve Merkez Bankası’ndan yüzlerce yetkilinin, yolsuzluk iddiaları üzerine dört genel müdür yardımcısını istifaya zorladığını söyledi.
Banka bu iddiaları henüz cevaplamadı.

Ev hapsindeki lideri Khaleda Zia'nın dün cumhurbaşkanı kararıyla serbest bırakıldığı ana muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin Dakka'da düzenlediği mitingde yüzlerce kişi toplandı.

Normale dönüş

Hint hükümetinden iki kaynak, Bangladeş ile güçlü kültürel ve ticari bağları olan dev komşu Hindistan'ın, ülkedeki büyükelçiliği ve dört konsolosluğundaki gerekli olmayan tüm personeli ve ailelerini tahliye ettiğini söyledi.

Dakka ve diğer şehirlerde protestolar nedeniyle Temmuz ortasında kapanan okul ve üniversite kampüslerinin çoğu yeniden açılırken, insanlar ofis ve bankalara otobüs ve diğer ulaşım araçlarıyla gitti. Ülkenin günlerdir kapalı olan başlıca hazır giyim fabrikaları açılmaya başladı.

Hasina'yı deviren hareket, 1971'de Pakistan'dan bağımsızlık savaşı gazilerinin ailelerine kamu sektöründe iş kotası verilmesine karşı yapılan gösterilerden doğdu. Bu uygulama, iktidar partisinin müttefiklerini kayırma aracına dönüştüğü gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin de geçici hükümete bir savaş gazisinin atanmasını tavsiye etti.

Protestoların başlamasından bu yana ilk kez açıklama yapan Pakistan Dışişleri Bakanlığı, “Pakistan hükümeti ve halkının Bangladeş halkıyla dayanışma içinde olduğunu, barışçıl ve hızlı bir şekilde normale dönülmesini içtenlikle umduğunu” belirtti.

Öğrenci hareketinin önde gelen liderlerinden Nahid İslam, Cumhurbaşkanı Şahabuddin’nin açıklamasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilerin cumhurbaşkanı ile paylaştıkları ilk listede geçici hükümet için 10-15 üye önerdiklerini söyledi.

İslam, geçici hükümet üyelerinin bu akşam kesinleşmesini beklediğini söyledi. İslam, öğrencilerin hükümet için önerdikleri isimler arasında sivil toplum üyelerinin yanı sıra öğrenci temsilcilerinin de yer aldığını kaydetti.

5 Ağustos’ta istifa ederek ülkeden ayrılan Başbakan Hasina, Yeni Delhi eteklerinde güvenli bir evde kalıyor. Hindistan basınında yer alan haberlerde Hasina'nın İngiltere'ye gitmeyi planladığı belirtiliyor ancak İngiliz İçişleri Bakanlığı bu konuda bir açıklama yapmadı.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG