Erişilebilirlik

Bangladeş’te başbakanın istifasına neden olan öğrenci hareketinin lideri İslam: “Demokratik bir ülke yaratacağız”


Bangladeş'te Başbakan Hasina’nın ülkeyi terk etmesine neden olan öğrenci hareketinin lideri Nahid İslam
Bangladeş'te Başbakan Hasina’nın ülkeyi terk etmesine neden olan öğrenci hareketinin lideri Nahid İslam

Başbakan Şeyh Hasina’nın dün istifa edip ülkeden ayrılmasının ardından Bangladeş’te yeni bir hükümetin kurulmasını beklenirken, Genelkurmay Başkanı Waker-Uz-Zaman'ın, protestolara ön ayak olan öğrenci liderleriyle biraraya gelmesi bekleniyor.

Öğrenci gruplarının devlet dairelerinde işe alımlarda uygulanan kota sisteminin kaldırılmasını talep etmesiyle başlayan protestolar, Başkent Dakka başta olmak üzere ülke genelinde şiddetli eylemlere dönüşmüş, polis ve protestocular arasında çıkan çatışmalarda, çoğu üniversite ve yüksekokul öğrencisi yaklaşık 300 kişi ölmüş ve binlerce kişi yaralanmıştı.

General Zaman, Hasina'nın uzun süredir iktidarda olan Awami Ligi dışındaki başlıca siyasi partilerin liderleriyle izlenecek yolu görüştüğünü ve Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile de görüşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Şahabuddin Pazartesi günü geç saatlerde televizyonda yaptığı konuşmada, geçici hükümetin tüm partilere ve paydaşlara danıştıktan sonra mümkün olan en kısa sürede seçimlere gideceğini dile getirdi.

Temmuz ortasında protestoların artmasıyla kapanan okullar zayıf bir katılımla bugün yeniden açıldı. Uluslararası markalara ürün tedarik eden ve ekonominin temel dayanaklarından biri olan hazır giyim fabrikalarının bugün kapanacağı ve yeniden açılma planlarının daha sonra açıklanacağı açıklandı.

Hasina'yı istifaya zorlayan kota karşıtı harekete öncülük eden öğrenci liderleri bugün erken saatlerde yaptıkları açıklamada Ekonomi Profesörü Muhammed Yunus'un geçici hükümetin baş danışmanı olmasını istediklerini söyledi.

84 yaşındaki Yunus ve Grameen Bankası, Bangladeş'in kırsal kesimindeki yoksullara 100 doların altında küçük krediler vererek milyonları yoksulluktan kurtarmak için yaptığı çalışmalarla 2006 Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştı. Ancak Haziran ayında bir mahkeme tarafından zimmete para geçirmekle suçlandı. Yunus bu iddiayı reddetti.


Nahid İslam: “Önerimiz dışında bir hükümet kabul edilmeyecektir”

Bangladeşli öğrencilerin ülkeyi dört dönem ve 15 yıldır kesintisiz yöneten Hasina’nın devrilmesi yürüttüğü kampanyada öğrenci lideri Nahid İslam ön plana çıkıyor.

Kamuoyunun, alnına bağladığı Bangladeş bayrağıyla görmeye alışık olduğu İslam, protestolara öncülük eden yumuşak dilli bir sosyoloji öğrencisi. 26 yaşındaki İslam, başta sadece, devlet alımlarında kotalara karşı öğrenci hareketinin koordinatörüydü. Temmuz ortalarında polisin kendisini ve diğer bazı Dakka Üniversitesi öğrencilerini gözaltına almasının ardından protestolar ölümcül bir hal alınca ulusal üne kavuştu.

Kamuoyu önünde duygusuz ama kararlı bir şekilde konuşan İslam, öğrencilerin ordu tarafından yönetilen veya desteklenen herhangi bir hükümeti kabul etmeyeceğini söyledi ve Nobel ödüllü Muhammed Yunus'un baş danışman olmasını önerdi.

"Bayılana kadar işkence gördü"

Bugün erken saatlerde bir Facebook paylaşımında "Bizim önerdiğimiz hükümet dışında herhangi bir hükümet kabul edilmeyecektir" dedi.

Dün, diğer öğrenci liderleri tarafından kuşatılan İslam gazetecilere şunları söyledi: "Davamız uğruna dökülen şehit kanlarına ihanet etmeyeceğiz. Can güvenliği, sosyal adalet ve yeni bir siyasi ortam vaadimizle yeni bir demokratik Bangladeş yaratacağız."

İslam, 170 milyonluk ülkenin bir daha asla "Faşist yönetim" olarak adlandırdığı döneme geri dönmemesini sağlamaya söz verdi ve öğrenci arkadaşlarından, Hindu azınlığı ve onların ibadet yerlerini korumalarını istedi.

İslam’ın, coğrafya öğrenimi gören kardeşi Nakib İslam, Reuters'a yaptığı açıklamada “Hayata boyunca ülkenin değişmesi gerektiğini söyledi ve inanılmaz bir dayanıklılığı var. Polis tarafından alındı, bayılana kadar işkence gördü ve sonra yola atıldı. Tüm bunlara rağmen mücadeleye devam ediyor. Vazgeçmeyeceğine dair güvenimiz tam. Onunla gurur duyuyoruz” dedi.

Cornell Üniversitesi profesörü ve siyasi şiddet konusunda uzmanlaşan Sabrina Karim, dünü Bangladeş için tarihi bir gün olarak nitelendirdi.

Karim, "Bu, Z kuşağının önderliğindeki ilk başarılı devrim olabilir. Ordu sürece dahil olsa bile demokratik bir geçiş için belki biraz iyimserlik var” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG