Erişilebilirlik

Bangladeş Başbakanı Hasina istifa ederek, ülkesinden ayrıldı


76 yaşındaki Hasina'nın ülkeyi terk ettiği ve geçici bir hükümet kurulacağı açıklandı.
76 yaşındaki Hasina'nın ülkeyi terk ettiği ve geçici bir hükümet kurulacağı açıklandı.

Bangladeş’te, ülke tarihinin en şiddeti iç karışıklığı yaşanırken Başbakan Şeyh Hasina görevinden istifa etti ve ülkeden ayrıldı.

Ülke, öğrenci gruplarının geçen ay, devlet dairelerinde işe alımlarda uygulanan tartışmalı kota sisteminin kaldırılmasını talep etmesiyle başlayan protesto ve şiddet olaylarıyla çalkalanıyor.

Yerel medya, başkent Dakka’da bugün polis ve protestocular arasında çıkan çatışmalarda en az altı kişinin öldüğünü bildiriyor. Dün de ülke genelinde 100'e yakın kişinin öldüğü bildirilmişti.

Ordu komutanı General Waker-Us-Zaman televizyonda yaptığı konuşmada, 76 yaşındaki Hasina'nın ülkeyi terk ettiğini ve geçici bir hükümet kurulacağını söyledi.

Basında çıkan haberlerde Hasina'nın kız kardeşiyle birlikte askeri bir helikoptere bindiği ve Hindistan'a gittiği belirtildi. CNN News 18 televizyon kanalı helikopterin, Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Tripura eyaletinin başkenti Agartala'ya indiğini söyledi.

Televizyon görüntüleri binlerce insanın sevinç içinde başkent Dakka sokaklarına döküldüğünü ve sloganlar attığını gösterdi. Binlerce kişi ayrıca Hasina'nın resmi konutu Ganabhaban'ı da basarak sloganlar attı, yumruklarını sıktı ve zafer işaretleri yaptı.

Televizyon görüntülerinde kalabalığın, ülkenin en iyi korunan binalarından biri olan bu konutun salonlarında toplandığı ve bazı kişilerin konuttan televizyon, sandalye ve masa taşıdıkları görüldü.

Reuters’a göre bu insanlar "ülkeden kaçtı, ülkeden kaçtı" diye bağırıyordu.

Dakka'daki görüntülerde ayrıca, protestocuların Hasina'nın babası bağımsızlık lideri Şeyh Mucibur Rahman'ın büyük bir heykelinin tepesine tırmandığı ve baltayla heykelin kafasını yontmaya başladığı görülüyordu.

Başbakan Hasina'nın istifa etmesi başkent Dakka sokaklarında kutlandı.
Başbakan Hasina'nın istifa etmesi başkent Dakka sokaklarında kutlandı.

Dün ülke genelinde 100'e yakın kişinin öldüğü çatışmalardan bir gün sonra öğrenci aktivistler, Hasina'yı istifaya zorlamak için ülke çapında sokağa çıkma yasağına karşı bugün başkent Dakka'ya yürüyüş çağrısında bulunmuştu. Geçen ayki protestolarda ise yaklaşık 150 kişi öldürülmüştü.

Daily Star gazetesinin haberine göre bugün Jatrabari ve Dhaka Medical College bölgelerinde polis ve protestocular arasında çıkan çatışmalarda en az altı kişi hayatını kaybetti.

Öğrenci gruplarının başlattığı protestolar, Ocak ayında muhalefet tarafından boykot edilen bir seçimde dördüncü kez üst üste seçilen Hasina'nın devrilmesi için yürütülen bir kampanyaya dönüşmüştü.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG