Erişilebilirlik

Bangladeş’teki geçici hükümete Nobel ödüllü Muhammed Yunus başkanlık edecek


Bangladeş'te Hasina'nın devrilmesinin ardından kurulacak geçici hükümete Nobel ödüllü Muhammed Yunus başkanlık edecek 
Bangladeş'te Hasina'nın devrilmesinin ardından kurulacak geçici hükümete Nobel ödüllü Muhammed Yunus başkanlık edecek 

Nobel ödüllü Muhammed Yunus, eski Başbakan Şeyh Hasina’nın, yönetimine karşı yapılan kitlesel ayaklanma sonrasında istifa edip ülkeden kaçmasının ardından Bangladeş'in geçici hükümetine başkanlık edecek.

Askeri yetkililer, Hasina'nın görevden alınmasına neden olan öğrenci protestolarının liderleri, önde gelen iş dünyası liderleri ve sivil toplum üyelerinin katıldığı bir toplantıda Yunus, bu görev için seçildi.

Karar, Çarşamba günü erken saatlerde Associated Press'e telefonda konuşan Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin'in basın sekreteri Joynal Abedin tarafından açıklandı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, uzun süredir Hasina'nın siyasi muhalifi olan Yunus'un Olimpiyat organizatörlerine danışmanlık yaptığı Paris'ten yakında dönmesi bekleniyor.

Öğrenci liderleri daha önce Yunus'un geçici bir hükümete başkanlık etmeyi kabul ettiğini söylemişti.

Bangladeş'te Hasina'nın devrilmesinin ardından kurulacak geçici hükümete Nobel ödüllü bir isim başkanlık edecek

Ekonomist ve bankacı olan Yunus, 1983 yılında kurduğu Grameen Bank aracılığıyla mikrokredi piyasalarını geliştirme çalışmaları nedeniyle 2006 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü. Yunus, normal banka kredisi almaya hak kazanamayan işadamlarına küçük krediler vererek binlerce insanı yoksulluktan kurtardığı için bu ödüle değer bulunmuştu.

Şu anda Olimpiyatlar için Paris'te bulunan Yunus, Hasina'nın istifasını ülkenin "ikinci kurtuluş günü" olarak nitelendirdi.

Kendisine henüz ulaşılamadı ancak protestoların önemli organizatörlerinden Nahit İslam, Yunus'un geçici yönetime başkanlık etmeyi kabul ettiğini söyledi.

İslam, protestocuların kabine için daha fazla isim önereceklerini ve iktidardakilerin onların isteklerini görmezden gelmelerinin zor olacağını söyledi.

Protestocular ordunun sokağa çıkma yasağı emirlerine karşı gelerek başkente yürürken Hasina helikopterle Hindistan'a kaçtı ve binlerce kişi Hasina'nın konutu ile partisi ve ailesiyle ilişkili diğer binalara saldırdı.

Ayaklanmalar, Hasina’nın, muhalifler tarafından düzenlenen ve partisiyle bağlantılı kişileri kayırdığı gerekçesiyle devlet işlerinde kota sistemine karşı protestolar, insan hakları ihlalleri, yolsuzluk ve muhaliflerine karşı acımasız bir baskıyla hileli seçim iddialarının damgasını vurduğu 15 yıllık iktidarına karşı geniş çaplı bir meydan okumaya dönüşmesiyle patlak verdi.

Gösterilerin kanlı bir şekilde bastırılması, çok sayıda kişinin öldüğü çatışmalara yol açarak hareketi daha da körükledi.

Hasina'nın istifa etmesinin ardından Genekurmay Başkanı General Waker-uz-Zaman ülkenin kontrolünü geçici olarak ele aldığını söyledi. Ancak kaos bir güç boşluğu yarattı ve askeri yönetim, dağınık siyaset ve sayısız krizle dolu bir geçmişe sahip bu Güney Asya ülkesi için bundan sonra ne olacağı belirsizliğini koruyor.

1971'de Pakistan'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana yirmiden fazla darbe ya da darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Bangladeş'te ordu önemli bir nüfuza sahip.

Son gelişmelerin kargaşayı sona erdirip erdirmeyeceği ve ordunun geçici hükümette herhangi bir rolü olup olmayacağı ya da dışarıdan etkilemeye çalışıp çalışmayacağı net değilken, protestocular, ordu destekli herhangi bir hükümete izin vermeyecekleri uyarısında bulundu.

Zaman, ordunun tüm cinayetleri soruşturacağını ve sorumluları cezalandıracağını söyleyerek protestocuların haftalardır süren talebini yerine getirmiş oldu.

Salı günü erken saatlerde protesto lideri Sarjis Alam gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı’ndan saat 15.00'e kadar parlamentoyu feshetmesini istediklerini ve aksi takdirde gösterileri tekrar etme tehdidinde bulunduklarını söyledi.

Alam, "Muhammed Yunus'un ismini onun rızasıyla önerdik. Şimdi milletvekilleri arasından başka biri gelirse, bunun olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Devrik lider Hasina’ya uzun süredir muhalefet eden Yunus, hükümet tarafından geçmişte yolsuzlukla suçlandı ve intikam amaçlı olduğunu söylediği suçlamalarla yargılandı.

Forum

XS
SM
MD
LG