İsrail ve Hamas arasında haftalarca sürecek bir ateşkes ve Gazze'de tutulan rehinelerin yanısıra İsrail hapishanelerindeki Filistinliler’in serbest bırakılması için görüşmeler sürüyor. İsrail basını Pazar günü, arabulucuların bir anlaşma üzerinde ilerleme kaydettiğini bildirdi.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Cumartesi günü geç saatlerde savaş kabinesini toplayarak, Katar, Mısır ve Amerikalı arabulucularla Gazze'de olası ikinci bir ateşkes konusunda Paris'te yaptıkları toplantıdan dönen istihbarat şeflerinden brifing aldı.
Kabine öneriyi görüştü; ancak ne karar aldıklarına dair resmi bir açıklama yapılmadı.
''İsrail'den Katar'a heyet gidecek''
İsmi açıklanmayan yetkililere atıfta bulunan İsrailli bazı basın kuruluşları, Savaş Kabinesi’nin anlaşmayı zımnen onayladığını ve İsrail'in daha ileri görüşmeler için Katar'a bir heyet göndereceğini duyurdu.
Mısırlı güvenlik kaynakları bu hafta Doha'da Hamas ve İsrailli delegeler arasında arabulucuların mekik dokuyacağı yeni görüşmelerin yapılacağını ve Kahire'de bir sonraki turun gerçekleştirileceğini söyledi. İsrail, Hamas ya da Katar'dan bu konuda hemen bir doğrulama gelmedi.
Hamas, ABD, Mısır ve Katar tarafından geliştirilen son öneriye henüz dahil olmadığını söylüyor; ancak haberlerde yer alan taslak, ateşkesin ilk aşaması için Hamas’ın daha önceki talepleriyle büyük ölçüde örtüşüyor. Örgütün en üst düzey siyasi lideri İsmail Haniye geçen hafta Kahire'deydi.
Refah'a operasyon planları
İsrail bir yandan saldırılarını Gazze-Mısır sınırındaki en güneydeki Refah kentine doğru genişletme planları yapıyor.
2,3 milyonluk bölge nüfusunun yarısından fazlası bakımsız çadır kamplarına, tıka basa dolu apartmanlara ve dolup taşan sığınaklara yığılmış durumda.
Yardım grupları bir felaket yaşanacağı uyarısında bulunurken ABD ve diğer müttefikler, İsrail’in sivillere zarar vermekten kaçınması gerektiğini söylüyor.
İsrail Başbakanı Netanyahu, sivillerin tahliyesi dahil, "Refah'taki operasyonel eylem planlarını onaylamak" için bu hafta Bakanlar Kurulu'nu toplayacağını söyledi.
Netanyahu Facebook'ta yaptığı açıklamada Gazze'nin güneyinde Mısır sınırına yakın bir kasabaya atıfta bulunarak "Kaçırılanların serbest bırakılması ve Refah'taki Hamas taburlarının tasfiyesinin tamamlanması için başka bir çerçeveye ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.
Kuzeyde çatışmalar sürüyor
Saldırının ilk hedefi olan Gazze'nin kuzeyindeki bazı bölgelerde ağır çatışmalar hala devam ediyor. Bölge sakinleri Gazze Şehri'nin Zeytun mahallesinde günlerdir süren ve Pazar sabahına kadar devam eden şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi.
Bölge sakinlerinin hayvan yemi yemek ve yıkılan binalarda gıda aramak zorunda kaldıkları haberleri geliyor.
Savaşın başlamasından bu yana Gazze’nin kuzeyine büyük ölçüde yardım ulaştırılamıyor ve BM Dünya Gıda Programı da geçen hafta yardımları askıya aldı.
İsrail ve Hamas militan grubu arasında Katar’la birlikte arabuluculuk yapan Mısır'dan üst düzey bir yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada, taslak ateşkes anlaşmasının çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 300 kadar Filistinli mahkum karşılığında, 40 kadar kadın ve yaşlı rehinenin serbest bırakılmasını içerdiğini söyledi.
Müzakereler konusunda isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Mısırlı yetkili, çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesini öngören anlaşmanın, kuşatma altındaki bölgenin kuzey yarısı dahil Gazze'ye her gün yüzlerce kamyonun umutsuzca ihtiyaç duyulan yardımları getirmesine izin verilmesini içerdiğini kaydetti.
Yetkili, her iki tarafın da daha fazla serbest bırakma ve kalıcı bir ateşkes için, müzakereleri verilen ara sırasında sürdürmeyi kabul ettiğini belirtti.
İsrail Başbakanlık ofisi, Savaş Kabinesi'nin görüşmeleri ve basında çıkan haberlerle ilgili yorum talebine yanıt vermedi.
Müzakereciler, İsrail-Filistin geriliminin sık sık yükseldiği bir dönem olan Ramazan ayının başlangıcı olan 10 Mart öncesinde bir anlaşmaya varılmasını hedefliyor.
Hamas, İsrail saldırılarına son verip güçlerini bölgeden çekene kadar kalan rehinelerin tamamını serbest bırakmayacağını söyledi ve ayrıca aralarında üst düzey militanların da bulunduğu yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını talep ediyor. Netanyahu bu şartları şiddetle reddediyor.
Ancak Hamas'ın daha önceki bir önerisi, bildirilen anlaşma taslağına benzeyen bir başlangıç aşamasını özetliyor ve iki tarafın geçici bir ateşkes üzerinde birleşebileceğini gösteriyor.
İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği, ve 1200 kişiyi öldürüp yaklaşık 250 kişiyi rehin aldığı açıklanan saldırının ardından savaş ilan etti. Kasım ayında yapılan ateşkes ve takas anlaşmasıyla 100'den fazla rehine serbest bırakıldı. Rehin tutulan yaklaşık 130 kişininse dörtte birinin öldüğü sanılıyor.
İsrail 7 Ekim saldırısına, Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 80'ini evlerinden eden, yüz binlerce kişiyi açlık ve bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya bırakan büyük bir hava ve kara saldırısıyla karşılık verdi.
Hamas yönetimindeki Gazze'de Sağlık Bakanlığı, savaşın başlangıcından bu yana üçte ikisi kadın ve çocuk olmak üzere 29 bin 692 Filistinli’nin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Bakanlığın verdiği ölü sayısı siviller ve militanlar arasında ayrım yapmıyor. İsrail, askerlerinin 10 binden fazla militanı öldürdüğünü söylüyor ancak kanıt sunmuyor.
Netanyahu "tam zafere" kadar savaşma sözü verdi, ancak rehinelerin serbest bırakılması için Hamas ile bir anlaşmaya varması konusunda ülkesinde yoğun baskı altında.
Polis Cumartesi günü geç saatlerde Tel Aviv'deki hükümet karşıtı göstericileri dağıtmak için tazyikli su kullandı ve 18 kişi tutuklandı. Kudüs'te de yine protesto gösterileri vardı.
Forum