İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nde savaş sonrası için ilk resmi planını sundu. Netanyahu, İsrail'in tüm Filistin bölgeleri üzerinde güvenlik kontrolünü sürdüreceğini ve Gazze'nin yeniden inşasını askerden arındırılmasına bağlı kılacağını söyledi.
Belgede İsrail'in, Filistinliler’in bağımsız bir devlet kurmayı umdukları işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze dahil, Ürdün'ün batısındaki tüm topraklar üzerinde güvenlik kontrolünü sürdürmesi öngörülüyor.
Netanyahu iki sayfalık planı Perşembe günü, hala değişiklik talep edebilecek olan Güvenlik Kabinesi’ne sundu.
Uzun vadeli hedefler listesinde Netanyahu bir Filistin devletinin "tek taraflı olarak tanınmasını" reddediyor. Filistinliler’le bir çözüme ancak iki taraf arasında doğrudan müzakereler yoluyla ulaşılabileceğini söylüyor; ancak Filistin tarafının kim olacağını belirtmiyor.
Netanyahu Gazze'de orta vadede ulaşılması gereken hedefler olarak silahsızlanma ve radikalleşmeden arınmanın ana hatlarını çiziyor. Bu ara aşamanın ne zaman başlayacağı ya da ne kadar süreceği konusunda ayrıntılı bilgi vermiyor.
Ancak İsrail'in saldırıları nedeniyle büyük bölümü harabeye dönen Gazze Şeridi'nin rehabilitasyonunu, bölgenin tamamen askerden arındırılmasına bağlıyor.
Netanyahu, Gazze-Mısır sınırında İsrail’in mevzilenmesini ve Refah Sınır Kapısı dahil güney bölgesinde kaçakçılık girişimlerini önlemek için Mısır ve ABD ile işbirliği yapmayı öneriyor.
İsrail Başbakanı, Gazze'de Hamas yönetimini değiştirmek ve kamu düzenini sağlamak için "terörist ülke ya da gruplarla bağlantısı olmayan ve onlar tarafından mali olarak desteklenmeyen" yerel temsilcilerle çalışmayı öneriyor.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin (UNRWA) kapatılması ve yerine başka uluslararası yardım gruplarının kurulması çağrısı da planda yer alıyor.
Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, "Başbakan’ın ilkeler belgesi, savaşın hedefleri ve Gazze'deki Hamas yönetiminin sivil bir alternatifle değiştirilmesi konusunda geniş bir kamuoyu mutabakatını yansıtıyor" denildi.
Belge, konuyla ilgili bir tartışma başlatmak üzere Güvenlik Kabinesi üyeleri ile paylaşıldı.
Filistin Yönetimi'nden plana tepki
Bu plan Filistinli yetkililer tarafından başarısızlığa mahkum olduğu gerekçesiyle hızla reddedildi.
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Netanyahu'nun önerisinin, İsrail'in Gazze'deki coğrafi ve demografik gerçekleri değiştirme planları gibi başarısız olmaya mahkum olduğunu söyledi.
Ebu Rudeyne, "Eğer dünya bölgede güvenlik ve istikrarla gerçekten ilgileniyorsa, İsrail'in Filistin toprakları üzerindeki işgaline son vermeli ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletini tanımalı" dedi.
Gazze'deki savaş, yıllardır süren İsrail-Filistin çatışmasının çözümünde nihai hedef olarak iki devletli çözüm olarak adlandırılan uluslararası çağrıları yeniden canlandırdı. Bu çağrılara, İsrail'in başlıca destekçisi ABD de katıldı.
1990'ların başında Oslo Anlaşmaları’nın imzalanmasından bu yana Filistin devletinin kurulması konusunda çok az ilerleme kaydedildi. Bu amacın önündeki engeller arasında İsrail'in 1967 Arap-İsrail Savaşı’nda ele geçirdiği topraklarda genişleyen İsrail yerleşimleri yer alıyor.
Çoğu ülke, birçok bölgede Filistinli toplulukları birbirinden koparan yerleşimleri uluslararası hukukun ihlali olarak görüyor. İsrail bu toprakların kutsal ve doğuştan bir hak olduğunu iddia ediyor.
ABD, İsrail'in yeni konut planından rahatsız
Gazze'nin geleceği konusundaki derin anlaşmazlıklar İsrail ile en yakın müttefiki ABD arasında giderek artan bir sürtüşmeye yol açıyor. İsrail, Perşembe günü yerleşim yerlerinde 3 binden fazla yeni konuta onay vereceğini açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Cuma günü yaptığı açıklamada İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinde planladığı inşaatı duyurmasının kendisini "hayal kırıklığına uğrattığını" söyledi.
Arjantin'de temaslarda bulunan Blinken Buenos Aires'te düzenlediği basın toplantısında, yeni yerleşimlerin İsrailliler ve Filistinliler arasında kalıcı bir barışa ulaşılmasına engel olduğu yönündeki ABD politikasının uzun süredir devam ettiğini kaydetti.
Biden yönetimi, Netanyahu ve sağcı hükümetinin şiddetle karşı çıktığı bir sonuç olan Filistin devletinin öncülü olarak Gazze ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da nihai Filistin yönetimini hedefliyor.
Netanyahu'nun planı ise Gazze'de seçilmiş Filistinliler’in bölgeyi yönetmesini öngörüyor.
Öte yandan, ateşkes çabalarının hız kazandığı ve arabulucuların bu haftasonu Paris'te yapılması beklenen üst düzey bir toplantıda yeni bir öneri sunacakları bildirildi.
ABD, Mısır ve Katar haftalardır İsrail'in Gazze'ye yönelik yıkıcı saldırılarını durduracak bir formül bulmaya çalışıyor ancak Müslümanlar’ın kutsal ayı Ramazan yaklaşırken resmi olmayan bir son tarihle karşı karşıyalar.
Forum