Erişilebilirlik

"Tahıl Anlaşmasını Uzatmak İçin Süre Daraldı"


Kremlin, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı uzatmak için mevcut zamanın daraldığını, taraflar arasında görüşmelerin devam ettiğini ancak henüz sonuç alınamadığını bildirdi.

Rusya, kendi tarım ürünlerini etkileyen kısıtlamalarının hafifletilmemesi durumunda 18 Mayıs'ta sona erecek anlaşmadan ayrılmaya hazır olduğunu birçok kez gündeme getirmişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, anlaşmanın Rusya'nın çıkarlarını içeren kısmının uygulanmadığını ancak diyaloğun sürdüğünü belirtti.

"Rusya'nın konumu iyi biliniyor. Anlaşma iki aylığına uzatılmıştı" diyen Peskov, anlaşmanın Rusya'nın tarım sektörüyle ilgili kısmının yerine getirilmediğini söyledi.

Peskov müzakerelerin hangi formatta, ne zaman ve nerede devam edeceğini ise söylemedi.

Ukraynalı bir kaynak Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, tarafların Çarşamba günü biraraya geleceklerini öne sürmüştü.

Reuters haber ajansına konuşan ve adını açıklamayan yetkili "Görüşmeler yarın için planlandı. Tüm taraflar orada olacak. Umarız sonuç elde edilir" diye konuşmuştu.

TASS haber ajansına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye ve Ukrayna ile Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı görüşmek için toplanılacağına dair bilgisi olmadığını belirtti.

Rusya diğer taleplerinin yanısıra, devlet tarafından yönetilen tarım bankası Rosselkhozbank'ın SWIFT uluslararası finansal iletişim sistemine yeniden bağlanmasını ve Togliatti-Odessa boru hattından amonyak sevkiyatının yeniden başlamasını istiyor.

Batı ülkeleriyse yaptırımların Rusya'nın tarım sektörünü doğrudan hedef almadığını belirtiyor. Ancak Moskova, tarım ihracatının banka, lojistik ve sigorta alanlarındaki diğer yaptırımlardan etkilendiğini öne sürüyor.

Tahıl anlaşmasının güvenceye alınması çabaları kapsamında Birleşmiş Miletler'in üst düzey ticaret yetkilisi Rebeca Grynspan'in bu hafta Moskova'yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Anlaşma, geçen Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye arabuluculuğunda imzalanmıştı. Anlaşma Ukrayna tahılının Karadeniz'deki limanlardan ihracatının güvenli şekilde yapılmasını içeriyordu.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG