Erişilebilirlik

Paris'ten BM'ye "Acil Karar" Çağrısı


Fransa'nın başkenti Paris'te 107 ülke temsilcisinin katılımıyla yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu’nun 3. toplantısından Birleşmiş Milletler’e acil karar alma çağrısı çıktı.

Toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne, 30 Haziran'da Cenevre'de Suriye'de geçiş hükümeti kurulması konusunda varılan uzlaşma ve Annan planı temel alınarak, acilen yaptırımların uygulanma zorunluluğunu da içeren bağlayıcı bir karar alması istendi. Alınacak kararlara uymayan ülkelere kuvvet kullanma da dahil yaptırım uygulanması öngörülüyor. Bildirgede, Esad'ın iktidarı derhal terk etmesi ve Suriye muhalefetine yardımın attırılması çağrısı da yinelendi.

Suriye'nin dostları toplantısında sert ton

Paris'te devam eden ve 100'u aşkın ülkeden temsilcinin katıldığı Suriye'nin dostları toplantısında, Esad rejimine destek vermeye devam eden Rusya ve Çin'e sert tepki gösterildi. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaptırımların arttırılmasını ve yaptırımları uygulama zorunluluğu getiren yeni bir karar çıkarılmasını istedi. Clinton, "Rusya ve Çin bu tavırlarının bedelini ödeyecek" dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bir dahaki toplantının BM Genel Kurulu’nda yapılmasını istedi.

Suriyeli muhalefet temsilcilerinin ilk sözü aldığı toplantıda, muhalifler, Suriye'ye hava ve petrol ambargosu da dahil her türlü yaptırımın kararlılıkla uygulanmasını istedi. Suriye Geçiş Konseyi'nin ötesinde, tüm muhalif grupların temsilcilerinin bulunduğu toplantıda muhalifler, "Bu kadar dostumuz var ama Suriye halkı ölmeye devam ediyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu katliamın durdurulması icin yardım edin" diye çağrıda bulundu.

Davutoğlu Esad rejimine daha çok baskı istedi

Suriye rejimine daha fazla baskı yapılmasını isteyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Tunus'ta 40, İstanbul'da 60, Paris'te 100'ün üzerindeki Suriye dostu toplandı. İstanbul toplantısından bu yana sığınmacı sayısı 3 kart arttı. Durum her geçen gün daha da vahim oluyor. Şimdi ne yapmak gerekir? 3 şey yapılmalıdır. Suriye rejimi ve onu destekleyenler üzerinde baskıyı arttırmalıyız, rejimi daha fazla izole etmeliyiz. Her alanda Esad sonrasına hazırlanmalı, muhalifleri de her konuda desteklemeliyiz" dedi. Ahmet Davutoğlu, Paris toplantısına katılan 107 ülkenin sayısını genişletmek için bir dahaki Suriye'nin Dostları toplantısının BM Genel Kurulu’nda yapılmasını önerdi.

Katar Dışişleri Bakanı Hamad al-Tahni de Suriye'ye BM Güvenlik Konseyi olmadan da müdahale edilebileceğini savunarak, "Bugüne kadar Güvenlik Konseyi olmadan hareket ettik. Burada da bunu yapabiliriz" dedi. Al Tahni, Esad'ın gidişinin Esad sonrasında da kan akmaması için güvenliğin sağlandığı bir yöntemle olmasını istedi.

Clinton: “Rusya ve Çin bunun bedelini öder”

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, konferansta Rusya ve Çin'e seslendi. Clinton şunları söyledi: “Rusya ve Çin Cenevre'de etkili bir geçiş hükümeti kurulması konusunda onay verdi. Sorun şimdi bunu nasıl uygulamaya koyacağımız. Kahire'de bütün muhaliflerin toplanması önemliydi, birlik oldular, burada konuştuğumuz onların geleceği, onların olması önemli. Rusya ve Çin'e sesleniyorum. Sonuç almak için tek yol, Rusya ve Çin’in artık bu kabul edilemez tavrının bedelini ödeyeceklerini bilmesi. Buradan BM Güvenlik Konseyi'ne yeni bir karar tasarısı gönderilmeli. Bu savaş daha fazla finanse edilemez. Malvarlıklarının yasaklanması, petrol ambargosu dahil her yol denenmeli.”

İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague de, "Amerika ve Almanya'nın söylediklerine katılıyorum. Bu duruma son vermek için harekete gecmeliyiz. 7'inci maddenin de dahil olduğu bir yaptırım kararı alınmalı. Rusya ve Çin’e çağrıda bulunuyorum. Malvarlıkları, petrol ambargosu bütün bunlar baskıyı arttıracaktır. İstihbarat paylaşımı, yeni yaptırımlar, petrol alınmaması gibi her türlü yaptırımı uygulamaya koymalıyız. Suriye’deki duruma daha fazla seyirci kalamayız. İnsani planda da yardımlarımızı iki katına çıkarmalıyız. Gıda, barınma ve tıbbi yardım artmalı" dedi.

Paris'te Rusya ve Çin'siz Suriye zirvesi

Tunus ve İstanbul'dan sonra 3'üncüsü Paris'te yapılan Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısı Fransa cumhurbaşkanı François Hollande'in konuşmasıyla bu sabah başladı. 100'ün uzerindeki ülkenin temsilci gönderdiği toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etti. Esad'ın gitmesi konusunda ikna edilemeyen Rusya ve Çin ise toplantıya katılmadı.

Toplantının açış konuşmasını yapan evsahibi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'deki durumun her geçen daha da kötüye gittiğine dikkati çekerek, "Suriyeli muhalifler kaderlerini kendi ellerine aldılar. Birçoğu ülkesini terketti ama yakında dönecekler. Bugünkü toplantının tek amacı olmalı. BM Güvenlik Konseyi'nin bu krizde sorumluluğu üstlenmesini sağlamalıyız. Annan tarafından temsil edilen BM Güvenlik Konseyi'nin barış planının bir an önce uygulanmaya konması gerekir. Herkes politik geçiş sürecini desteklemeli. Burada olmayanlara sesleniyorum. Bu kriz uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdit oldu. Esad gitmeli, bu herkesin çıkarına. Birlikte çalışmak hepinizin yararına. Bir geçiş hükumeti kurulmalı" dedi. Hollande toplantıdan beklenen sonucları bes başlıkta topladı:

1- Suriye'de suç işleyenlerin uluslararası adalet önüne çıkarılması
2- Ekonomik ve mali yaptırımların uygulanması
3- Suriyeli demokratik muhaliflerin desteklenmesi
4- İnsani yardım sağlanması
5- Suriye'nin yeniden yapılandırılması için siyasi çözüm arayışlarını hızlandırmak.

Konuşmanın ardından Hollande herkesi Suriye krizinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuna çağırdı. Ardından Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, sözü Suriyeli muhalefet temsilcilerine verdi.

XS
SM
MD
LG