Erişilebilirlik

Moda Bostanı Otopark mı Olacak?


Yıllardır otopark yapılacağı konuşulan Moda Bostanı’na bu sabah dozerler geldi. Modalılar'ın itirazıyla dozerler geri çekildi. Ancak yeşil alanda direniş çadırları kuruldu. Caferağa Dayanışması, yeşil alanın otoparka dönüştürülmesine karşı mücadele etmeye kararlı olduklarını bildirdi

‘Bu sabah 9’da buraya dozer geldi. Mahalleliyi görünce geri gitti. Ama bu tekrar gelemeyeceği anlamına gelmiyor. Bu nedenle biz çadırlarımızı kuruyoruz, burada 24 saat nöbet tutacağız.’ Caferağa Dayanışması’ndan Arsun Önol, İstanbul’un en güzel sayfiye semtlerinden Moda’da uzun zamandır inşaat baskısı altında olan yeşil alanı her ne pahasına olursa olsun savunacaklarını bu sözlerle anlatıyor.

Yeşil alan 10 yıldır inşaat baskısı altında

Söz konusu yer, eskiden İngiliz Gül Bahçeleri olarak bilinen 90’larda semt pazarı olarak kullanıldıktan sonra 10 yıldır büyük ölçüde kendi haline terk edilmiş bir yeşil alan. Ancak yıllardır kah özel erkek yurdu kah otopark yapılacağı yönündeki iddiaların önü alınamıyor. Önol, 2004 yılında verilen otopark ruhsatının yine toplanan imzalarla geri alındığının altını çiziyor.

İnşaat ruhsatı alan Poyraz: Otopark yapmak yasal hakkım, yapacağım

İnşaat iznini alan Hıdır Poyraz, 2006 yılından beri bu alan için kira ödediğini söylüyor. Poyraz'ın elinde hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden hem de Kadıköy Belediyesi’nden alınmış izin belgeleri var. Kendisine karşı çıkan mahalleliye, ‘yasal olarak benim buraya inşaat yapma hakkım var. Kirasını zaten ödüyorum. Bu otoparkı yapacağım’ diyor.

İzin verilirken ‘sehven’ hata mı yapıldı?
|
Ancak uzun yıllardır bu yeşil alanın korunması için mücadele veren Modalılar'dan Sebati Cinisli, belediyenin sehven hata yapma ihtimalinden bahsediyor: ‘İzin verilirken bir yanlış anlaşılma var. Çünkü hemen arkamızda bulunan 3325 metrekare otoparkın içinden bir yer yapılıyormuşçasına izin alınmış. Büyükşehir ruhsatı verirken 61 parsel bir bütünün içinde zemin düzeltecekler gibi davranmış. Ancak sabah dozerler varolan otoparka değil bu yeşil alana geldi. Yani burada tecavüz mevzu bahis oluyor.'

'Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, bu alana otopark yapımını engelledi'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 23’ünde verdiği izinden sonra Kadıköy Belediyesi’nden de onay gelmesini şaşırtıcı bulan Cinisli, verilen izinlerin Çevre Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararıyla tezat oluşturduğunun da altını çiziyor. 5 Eylül 2012’de Koruma Kurulu, bu alanın ‘pazar yeri, çocuk bahçesi ve spor alanları olmasını ve otopark olarak kullanılamayacağı’nı oy birliğiyle karara bağlamış. Cinisli’ye göre, ‘bu karara muhalefet 2863’le yargılanmayı muciptir yani ağır ceza gerektirir.’

Cinisli kararda imzası bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Bulut’la konuştuğunu ve yanlışlık olması halinde bunun giderileceğinin güvencesini aldığını da sözlerine ekliyor.

Modalılar: Moda Bostanı aynı zamanda Afet Toplanma Alanı

Biz konuşurken etrafta iki tane çadır kuruluyor. Bakkallardan yiyecek içecek alınıyor ve yeşil alan hızla bir eylem alanına dönüştürülüyor. Dozerin gelmesinin ardından ‘Moda Bostanı’na koşanlardan biri de semtin en eski esnaflarından Yeni Moda Eczanesi sahibi Melih Ziya Sezer. 82 yaşındaki eczacı, ‘ Moda’yı kendi kimliğinden uzaklaştıracak bu gibi hareketlere razı olmadığım için buradayım’ diyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Yasemen Say da mücadeleye kararlı. Moda’da doğup büyüdüğünü söyleyen Doçent Say, ‘otoparkın içindeki sert zemine müdahale için izin alınmış ama yeşil alanı yıkmak istiyorlar. Lozan Anlaşması'yla burası Vakıflar’a devredildi. Burası kamu alanı ve asla izin vermeyiz. Üstelik burası Afet Toplanma Alanı, buraya inşaat yapılamaz’ diyor.

Önce forum ardından direniş nöbeti

Yeşil alan önündeki kalabalık öğleden sonra iyice artıyor. Twitter üzerinde #ModaGeziBostanı hashtag’iyle kampanya başlatan Caferağa Dayanışması, Modalılar'ı önce akşam 20:00’de yapılacak foruma, ardından da direniş çadırlarında nöbet tutmaya davet ediyor.

XS
SM
MD
LG