İsrail Savunma Bakanlığı Boeing firmasından 25 adet yeni nesil F-15 savaş uçağı satın almak için anlaşma imzaladığını duyurdu. Uçakların teslimatının 2031’de başlayacağı ve her yıl dört ilâ altı uçağın tedarik edileceği belirtildi.
Bakanlık, 5,2 milyar dolarlık anlaşmanın bu yılın başlarında ABD yönetimi ve Kongresi tarafından onaylanan daha geniş bir yardım paketinin parçası olduğunu bildirdi.
Uçaklar mevcut İsrail silahlarıyla entegre silah sistemleriyle donatılacak, menzilleri ve faydalı yükleri arttırılacak.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu avantajlar İsrail Hava Kuvvetleri'nin Ortadoğu'daki mevcut ve gelecekteki zorluklarla mücadelede stratejik üstünlüğünü korumasını sağlayacaktır” denildi.
Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Eyal Zamir “Bu F-15 filosu, bu yılın başlarında tedarik edilen üçüncü F-35 filosuyla birlikte, hava gücümüzün ve stratejik erişimimizin tarihi bir gelişimini temsil ediyor, mevcut savaş sırasında çok önemli olduğu kanıtlanan yetenekler” dedi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı: “Baalbek çevresinde 40 kişi öldü”
Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre dün İsrail'in Bekaa Vadisi'ndeki doğu kenti Baalbek’e saldırılarında 40 kişi öldü, 53 kişi de yaralandı. İsrail dün akşam saatlerinde Beyrut'un güney banliyölerine de yeni saldırılar düzenlendi.
İsrail ordusu konuyla ilgili yorum yapmadı.
İsrail, Lübnanlı silahlı grup Hizbullah'ın başkent Beyrut'un güney banliyölerindeki kalelerini defalarca vurdu.
Lübnan'ın Al Jadeed televizyonu bugün en az dört saldırının gerçekleştiğini bildirdi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi.
Naim Kasım: “Siyasi eylemlerin çatışmalara son vereceğine inanmıyorum”
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım Çarşamba günü yaptığı açıklamada siyasi eylemlerin çatışmalara son vereceğine inanmadığını ve İsrail'in saldırılarını durdurması halinde dolaylı müzakerelere giden bir yol olabileceğini söyledi.
Kasım, “Düşman saldırganlığı durdurmaya karar verdiğinde, müzakereler için açıkça tanımladığımız bir yol, Lübnan devleti ve (parlamento başkanı Nebih) Berri aracılığıyla dolaylı müzakereler yürütmektir” dedi.
ABD'nin İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmaları durdurmak için 60 günlük ateşkes önerisini de içeren diplomatik çabaları, eski Başkan Donald Trump'ın yeniden Beyaz Saray'a çıktığı ABD seçimleri nedeniyle sekteye uğradı.
Çatışmaya diplomatik bir son verme çabaları durdu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Salı günü İsrail Katz'ı savunma bakanı olarak atadı ve İsrail'in kuzeyinde yerlerinden edilen insanların evlerine dönebilmeleri için Hizbullah'ı yenme sözü verdi.
Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Hizbullah'ın müttefiki ve diplomatik muhatabı olan Nebih Berri'nin dün siyasi gelişmeleri görüşmek üzere ABD ve Suudi Arabistan'ın Lübnan büyükelçileriyle bir araya geldiği belirtilirken daha fazla ayrıntı verilmedi.
Benyamin Netanyahu Trump'ın seçilmesini selamlarken, üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Trump'ın başkan olarak Gazze savaşını birkaç saat içinde durdurabileceği yönündeki açıklamaları konusunda sınanacağını söyledi.
BM'den İsrail'e: UNRWA yardım kuruluşunu tanımak sizin sorumluluğunuzda
Birleşmiş Milletler, İsrail'in, Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı ile bağlarını kesme kararına bir mektupla resmen yanıt verdi.
Reuters'in ele geçirdiği bir mektuba göre Birleşmiş Milletler, Filistinli yardım kuruluşu UNRWA'nın Gazze ve Batı Şeria'daki faaliyetlerinin durdurulmasının BM’nin sorumluluğunda olmadığını belirterek, bunun İsrail'in sorunu olduğuna işaret etti.
İsrail 3 Kasım’da BM'ye yaptığı açıklamada, yeni bir yasa uyarınca UNRWA ile 1967 yılında imzalanan ve UNRWA'nın korunması, hareketi ve diplomatik dokunulmazlığını kapsayan işbirliği anlaşmasına son verdiğini bildirmişti. Yasa uyarınca İsrail, UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini de Ocak ayı sonunda yasaklayacak.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in kabine şefi Courtenay Rattray Salı günü geç saatlerde üst düzey bir İsrail dışişleri yetkilisine yazdığı mektupta “Genel bir husus olarak UNRWA'nın yerini almanın bizim sorumluluğumuzda olmadığını ve bunu yapacak kapasiteye de sahip olmadığımızı belirtmek isterim” dedi.
Birleşmiş Milletler Gazze ve Batı Şeria'yı, İsrail işgali altındaki topraklar olarak görüyor. Uluslararası insancıl hukuk, işgalci bir gücün ihtiyaç sahibi insanlar için yardım programlarını kabul etmesini ve bunları “elindeki tüm araçlarla” kolaylaştırmasını ve gıda, tıbbi bakım, hijyen ve halk sağlığı standartlarını sağlamasını gerektiriyor.
İsrail'in Birleşmiş Milletler misyonu, konuyla ilgili bilgi talebine hemen yanıt vermedi.
Forum