ABD Senatosu’nun ardından Temsilciler Meclisi de ülkede yerli yarı iletken endüstrisini desteklemeyi amaçlayan kapsamlı yasa tasarısını kabul etti.
Otomobil ve silah üretiminde de kullanılan çip üretiminde Çin’le rekabet eden firmaları güçlendirmesi ve piyasada yaşanan çip sıkıntısını gidermesi umulan tasarının böylece Kongre’deki onay süreci tamamlanmış oldu. Tasarı Başkan Joe Biden’ın imzasının ardından yasalaşacak.
Tasarı Temsilciler Meclisi’nde 187’ye karşı 243 oyla kabul edildi. Tasarıya “evet” oyu veren 218 Demokrat’a 24 Cumhuriyetçi üye de katıldı.
Senato da söz konusu tasarıyı dün 33’e karşı 64 oyla kabul etmişti.
Çipler ve Bilim Yasası olarak bilinen yasa tasarısı Amerika’da yarı iletken üretimine 52 milyar dolarlık ödenek ayrılmasını ve çip üretimi tesislerine yatırım yapacak olanlara da dört yıl süreli yüzde 25 vergi indirimi öngörüyor.
Yasa tasarısı önümüzdeki beş yıl içinde Çin’le daha iyi rekabet edilmesi amacıyla Amerika’da bilimsel araştırmaların güçlendirilmesine 170 milyar dolarlık kaynak ayrılmasını öngörüyor.
Kongre’nin bu yatırımları fonlaması için ayrı ödenek yasasını kabul etmesi gerekiyor.
Birçok Kongre üyesi aslında özel işletmelere yüklü yardım ödenekleri sağlanmasını normalde desteklemeyeceklerini söyledi ancak Çin ve Avrupa Birliği’nin kendi çip şirketlerini milyarlarca dolarlık teşviklerle ödüllendirdiğine dikkat çekti.
Söz konusu Kongre üyeleri ayrıca, otomobillerden silahlara ve bilgisayar oyunlarına kadar uzanan ürünlerde üretime sekte vuran dev boyuttaki küresel tedarik zinciri sorunlarına ve ulusal güvenlik risklerine işaret etti.
Cumhuriyetçi Kongre üyesi: "Çipleri ülkemizde üretmeliyiz"
Tasarının oylamasında partisinin “evet” oyu kullanan üyelerinden biri olan, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun en kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Michael McCaul, “Bu ülkede çip üretmeliyiz, bunun deniz aşırı bölgelere gitmesine izin vermemeliyiz. Bu, ulusal güvenliğimiz açısından hayati önem taşıyor” dedi.
Düzenleme üzerinde bir yılı aşkın süredir çalışılıyordu. Senato geçen yılın Haziran ayında bir tasarıyı her iki partiden senatörlerin de güçlü desteğiyle geçirmişti ancak tasarı daha sonra Temsilciler Meclisi’nde aylarca tıkanmıştı.
Kongre’nin harekete geçmesi için Başkan Joe Biden ve tasarıya destek verenler, konuyu ulusal güvenlik çerçevesinde değerlendirerek Amerika’nın çip üretiminin askeri ekipman ve tüketici malları için önemli olduğunu vurguluyordu.