Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman el-Safadi Pazartesi günü Şam'da Suriye'nin yeni fiili yöneticisi Ahmed el-Şara ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Ürdün'ün Suriye'nin yeniden inşasına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, Katar'ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed el-Hulaifi'nin de temaslarda bulunmak üzere Pazartesi günü Şam'a geldiğini söyledi.
El-Hulaifi, Beşar Esat'ın devrilmesinden bu yana Şam'a ilk seferini yapan Qatar Airways uçağıyla Suriye'ye geldi.
Ahmed El-Şara Pazartesi günü el-Huleifi'yle yaptığı görüşmenin ardından Katar'ın Suriye'de enerji ve liman gibi sektörlerde yatırım yapmaya hazır olduğunu ifade ettiğini söyledi.
El-Şara, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el-Sani'yi Suriye'yi ziyaret etmeye davet ettiğini de sözlerine ekledi.
Görüşmeler, El Kaide'nin eski bir kolu olan Heyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ) 13 yıldan uzun süren iç savaşın ardından Esat'ı devirmesine öncülük etmesiyle kurulan yeni yönetimin diplomatik temaslarının kapsamını daha da genişletiyor.
Suriye’de Esat'ın iktidarının sona ermesi Ortadoğu'nun jeopolitiğini değiştirdi, müttefiki İran'a büyük bir darbe indirdi ve diğer devletlerin bölgenin kavşak noktasındaki Suriye'yle yeni bağlar kurmasının önünü açtı.
Uzun süredir Suriye muhalefetini destekleyen Türkiye, Dışişleri Bakanı'nı Şam'a gönderen ilk devlet oldu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pazar günü Şam'da el-Şara ile biraraya gelmişti.
Ahmed el-Şara takım elbise giydi
Ürdün Dışişleri Bakanlığı tarafından sosyal medyada yayınlanan fotoğraflara göre, Ebu Muhammed el-Golani takma adıyla da bilinen Ahmed el-Şara, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman el-Safadi ile görüşmesi sırasında takım elbise giydi ve kravat taktı.
Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Krallık olarak destek vermeye hazır olduğumuzu görüşmemizde açıkça ifade ettik” diyen Safadi, yeni Suriye yönetiminin planlarını geliştirme fırsatına sahip olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Safadi, “Yeniden inşa çabalarına odaklandım, Ürdün yardım sağlayacak” diye ekledi.
Suriye'nin istikrarı, ülkenin güneyinde sınırı olan ABD müttefiki Arap devleti Ürdün için önemli bir güvenlik endişesi.
Safadi, Esat döneminde yıllardır sorun olan Suriye'den Ürdün'e uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karşı işbirliği konusunda el-Şara ile hemfikir olduğunu söyledi.
Safadi ayrıca Şara'nın grubunun Suriye savaşının başlarında çatıştığı IŞİD'in bir tehdit olmaya devam ettiğini belirtti.
Ürdün Dışişleri Bakanı, “Suriye'deki kardeşlerimiz de bunun bir tehdit olduğunun farkındalar. İnşallah hepimiz, sadece Ürdün ve Suriye değil, tüm Arap ülkeleri ve uluslararası toplum, herkes için tehdit oluşturan bu belayla mücadelede işbirliği yaparız” şeklinde konuştu.
Suriye tarafından görüşmeye ilişkin hemen bir açıklama yapılmadı.
Geçtiğimiz hafta üst düzey ABD'li diplomatlarla biraraya gelen el-Şara, 2016 yılında El Kaide ile bağlarını koparmıştı.
Şara, öncelikli odak noktasının yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma olduğunu ve yeni bir çatışmaya girmekle ilgilenmediğini söyledi.
Kremlin: “Suriye’deki yeni yönetimle diplomatik ve askeri düzeyde temastayız”
Suriye’de 13 yıldır devam eden iç savaşta Esat rejimine destek veren Moskova ülkedeki yeni yönetimle hem diplomatik hem de askeri düzeyde temasta olduğunu açıkladı.
Rusya bu ay içinde isyancıların hızla ilerleyerek başkent Şam’ı da kontrol altına almasının ardından Esat ve ailesine sığınma hakkı vermişti.
Moskova Suriye’nin Tartus limanı ve Lazkiye’de işlettiği Hmeymim hava üssünün akıbeti konusunda görüşme halinde olduklarını belirtmişti.
Forum