Erişilebilirlik

İsrail, Refah merkezinde faaliyetlerini doğruladı ve Cebaliye'deki operasyonları sonlandırdı 


Refah’tan kaçan ve Gazze'nin güney ve orta kesimlerine dağılmış durumda olan Filistinliler’in çoğu çadır kamplarında yaşıyor.
Refah’tan kaçan ve Gazze'nin güney ve orta kesimlerine dağılmış durumda olan Filistinliler’in çoğu çadır kamplarında yaşıyor.

İsrail ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada Gazze'nin güneyinde genişleyen saldırıları kapsamında İsrail güçlerinin Refah'ın merkezindeki bölgelerde faaliyet gösterdiğini doğruladı.

İsrail'in 6 Mayıs'ta Refah'a kara saldırısı başlatmasının ardından yaklaşık 1 milyon Filistinli'nin kentten kaçmasıyla Birleşmiş Milletler'e bağlı insani yardım operasyonları kargaşaya sürüklendi. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in tam kapsamlı bir işgalin “kırmızı çizgilerini” geçmediğini söyledi.

İsrail ordusunun Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, İsrail güçleri Refah'ın birçok bölgesinde faaliyet gösterdi. İsrail saldırısı, başlangıçta Refah'ın doğu bölgelerine ve Mısır sınırına yakın bölgelere odaklandı. İsrail birlikleri saldırının ilk gününde Refah'ın Mısır'a açılan kapısını ele geçirdi ve o zamandan bu yana Gazze-Mısır sınırı boyunca kontrolü sağladı.

İsrail birlikleri bu hafta Refah'ın batısındaki Tel el-Sultan bölgesine de girdi ve burada Hamas savaşçılarıyla şiddetli çatışmalar yaşandığı görgü tanıkları tarafından rapor edildi.

İsrail ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada, Refah'ın merkezindeki birlikler Hamas'a ait roket rampaları ve tünelleri ortaya çıkardı ve örgütün bir silah deposunu imha ettiğini bildirdi.

Operasyonların Refah'ın hangi bölgelerinde yapıldığı belirtilmese de, yine görgü tanıklarının paylaştıkları Şabura mülteci kampı ve şehir merkezine yakın diğer bölgelere yapılan baskınlara işaret ediyor.

İsrail, 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırının ardından Hamas'ı yok etmek için başlattığı harekatta Refah'a yapılacak bir operasyonun Hamas savaşçılarının kökünü kazımak için hayati önem taşıdığını savunuyor.

Refah’tan kaçan ve Gazze'nin güney ve orta kesimlerine dağılmış durumda olan Filistinliler’in çoğu çadır kamplarında yaşıyor. Basına konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla bilgi veren bir BM yetkilisi, bölgede 300 bin kadar sivilin kaldığının tahmin edildiğini ve bunların bir kısmının hala kentin merkezi kesimlerinde olduğunu söyledi.

Bölgede faaliyet gösteren insani yardım grubu Norveç Mülteci Konseyi'nin sözcüsü Shaina Low, çoğu sivilin Refah’ın batısında, geçtiğimiz hafta İsrail'in kanlı saldırılarına ve bombardımanına sahne olan kıyıya yakın kırsal bölgelere akın ettiğini söyledi.

İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyindeki operasyonlarını tamamladığını bildirdi

İsrail güçleri Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye bölgesinde günlerce süren yoğun çatışmaların ve 200'den fazla hava saldırısının ardından operasyonlarına son verdi.

Cebaliye'de iki haftayı aşkın süredir devam eden şiddetli çatışmalarla ilgili açıklama yapan İsrail ordusu, birliklerin operasyonlarını tamamladığını ve Gazze'deki diğer operasyonlara hazırlanmak üzere geri çekildiğini söyledi.

Operasyon sırasında askerler, Hamas’ın geçen yıl 7 Ekim'de İsrail sınırını geçerek İsrail rakamlarına göre yaklaşık 1200 kişiyi öldürdüğü baskında kaçırdığı 250 rehineden yedisinin cesedine ulaştı.

Filistinli sağlık yetkilileri, Cuma günü yaptıkları açıklamada İsrail'in Gazze'ye yönelik hava ve kara savaşında o tarihten bu yana en az 36 bin 284 Filistinli’nin öldüğünü bildirdi.

Üst düzey bir İsrailli güvenlik yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, herhangi bir anlaşmanın hayatta kalan rehinelerin iadesini içermediği sürece İsrail’in çatışmaları durdurmayı kabul etmeyeceğini söyledi. Hamas Perşembe günü yaptığı açıklamadaysa İsrailliler savaşı durdurduğu sürece İsrail'de tutulan Filistinli mahkumlarla rehinelerin takasını da içeren bir anlaşmaya hazır olduğunu söylemişti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail'in kurulduğu 1948 savaşından kaçan mültecilerin ve onların soyundan gelenlerin yaşadığı kalabalık bir kentsel bölge olan Cebakliye’de Hamas'ın “sivil bölgeyi güçlendirilmiş bir savaş yerleşkesine” dönüştürdüğü belirtildi.

Açıklamada İsrail birliklerinin yakın çatışmalarda yüzlerce militanı öldürdüğü, büyük miktarda silah ele geçirdiği ve kullanıma hazır roketatarları imha ettiği kaydedildi.

İsrail güçlerinin yeraltında 10 km uzunluğunda silah dolu bir tünel ağını etkisiz hale getirdiği ve Hamas'ın bölge tabur komutanını öldürdüğü de belirtildi.

Öte yandan Amman’daki kraliyet sarayından Cuma günü yapılan açıklamada, Ürdün'ün 11 Haziran'da Mısır ve Birleşmiş Milletler ile eşgüdümlü olarak insani yardımlar konusunda çalışmak üzere acil bir uluslararası konferansa ev sahipliği yapacağını duyurdu.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG