Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Gazze raporu nedeniyle istifa etti


Washington'daki Dışişleri Bakanlığı binası.
Washington'daki Dışişleri Bakanlığı binası.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu’nda görev yapan yetkilisi Stacy Gilbert, yönetimin hazırladığı Gazze raporunun içeriğinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle istifa ettiğini bu hafta açıkladı.

Kongre’ye sunulan ve rapor üzerinde çalışan uzmanlardan biri olan Gilbert dün verdiği bir röportajda, “Bu raporda yazan her şey yanlış” dedi.

Gilbert Dışişleri Bakanlığı'nın, Kongre'ye sunulacak rapor üzerinde çalışan uzmanları, belge taslak halindeyken teslim tarihinden yaklaşık 10 gün önce görevden aldığını söyledi. Rapor daha sonra daha üst düzey yetkililer tarafından tamamlandı. Stacy Gilbert, yayınlanan raporun aksine, gördüğü son taslakta İsrail'in insani yardımı engellediğinin belirtildiğine dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 46 sayfalık raporu bu ay başında Kongre’ye sunmuştu.

Raporun sonuç bölümünde, 7 Ekim'den sonraki dönemde İsrail'in Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için ABD ve diğer çabalarla "tam olarak işbirliği yapmadığı" belirtildi. Ancak bunun, ABD'nin insani yardımlarını kısıtlayan ülkelere silah sağlanmasını engelleyen bir ABD yasasının ihlali anlamına gelmediği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı'nda 20 yılı aşkın süredir çalışan Gilbert, raporun açıklandığı gün istifa edeceğini ofisine bildirdiğini söyledi.

"Farklı bakış açılarını memnuniyetle karşılıyoruz"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel dün gazetecilere yaptığı açıklamada, personel meseleleri hakkında yorum yapmayacağını ancak bakanlığın farklı bakış açılarını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Patel, yönetimin raporun arkasında durduğunu ve İsrail hükümetine sivillere zarar vermekten kaçınması ve Gazze'ye insani yardım erişimini acilen genişletmesi için baskı yapmaya devam ettiğini dile getirdi.

Stacy Gilbert'in çalıştığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ediyor olabileceğini bildiren gizli bilgi notuna katkıda bulunan dört bürodan biriydi.

Başka istifalar da oldu

Gilbert'ten önce istifa eden bakanlık yetkilileri arasında Arapça sözcüsü Hala Rharrit ve insan hakları bürosundan Annelle Sheline bulunuyor.

İsrail'in Gazze'de yürüttüğü hava ve kara savaşında, Hamas kontrolündeki Gazze sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar 36 binden fazla Filistinli öldü. İsrail, Hamas savaşçılarının geçen yıl 7 Ekim'de Gazze'den İsrail'in güneyine geçerek 1200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazla kişiyi rehin almasının ardından saldırı başlattı.

ABD saldırıların başlamasından bu yana yakın müttefiki İsrail’e koşulsuz destek vermekle eleştirilirken, son dönemde Biden yönetimi Gazze’de sivillere zarar verilmemesi ve daha fazla insani yardıma izin verilmesi için İsrail’i sıklıkla uyarıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Merih Demiral’ın bozkurt işareti sorun oldu – 3 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG