Erişilebilirlik

Hunter Biden federal vergi davasında hakkındaki suçlamaları kabul etti


Hunter Biden, hakkındaki silah suçlamalarından mahkum olmasından sadece birkaç ay sonra, federal vergi davasının jüri seçiminin ilk günü için Perşembe günü Los Angeles’ta mahkemeye geldi.
Hunter Biden, hakkındaki silah suçlamalarından mahkum olmasından sadece birkaç ay sonra, federal vergi davasının jüri seçiminin ilk günü için Perşembe günü Los Angeles’ta mahkemeye geldi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, Perşembe günü Los Angeles’ta çıktığı mahkemede, ABD başkanlık seçimine haftalar kala hakkındaki federal vergi davasında yöneltilen suçlamaları kabul etti.

Biden, uyuşturucu, seks işçileri ve lüks eşyalara cömertçe para harcarken 1,4 milyon dolar vergi ödememekle suçlanarak Los Angeles federal mahkemesinde yargılanacaktı.

Bunun yerine Biden, karşı karşıya olduğu dokuz suçlamanın tamamını kabul etti.

Yargıç Mark Scarsi, Biden'a 17 yıla kadar hapis ve 450 bin dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Cezanın açıklanması için 16 Aralık tarihini belirledi.

ABD'de ceza davalarında suçunu kabul eden sanıklar, yargılamadan kaçınmak karşılığında daha düşük bir ceza almayı umarak savcılarla önceden bir anlaşma yapabiliyor. Hunter Biden'ın davasında ise durum böyle görünmüyor.

Perşembe günkü davada Biden, alışılmadık bir yasal manevrayla hakkındaki suçlamaları kabul etmeyi ancak herhangi bir suçu kabul etmekten kaçınmayı teklif etti. Federal savcılar teklife hızla karşı çıktı.

Hunter Biden’ın federal vergi kaçırma davasında sürpriz hukuki menavra
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00


Biden daha önce uyuşturucu, seks işçileri ve lüks eşyalara bolca harcama yaparken 1,4 milyon dolar tutarındaki vergi ödememekle suçlandığı ceza davasında suçsuz olduğunu savunmuştu.

Aralık ayında mali durumu ve iş ilişkilerine yönelik geniş kapsamlı bir soruşturmanın parçası olarak suçlanan Hunter Biden, görevdeki bir başkanın cezai suçlamalarla karşı karşıya kalan ilk çocuğu oldu.


Duruşmasının yapılacağı Los Angeles federal mahkemesinde Hunter Biden, “Alford savunması” olarak bilinen, bir sanığın kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediği alışılmadık bir tür suç itirafında bulunmaya çalıştı.

Mahkeme salonunda bulunan ABD Adalet Bakanlığı savcıları bu savunmayı kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Alford savunmaları genellikle önceden müzakere ediliyor. Bunun nedeni, savcıların bu savunmayı kabul etmeden önce üst düzey onay almaları gerekliliği. Ancak mahkeme salonundaki savcılar Biden'ın savunması karşısında şaşkınlıklarını dile getirdi.

Bir savcı Yargıç Mark Scarsi'ye “Ne yapmaya çalıştıklarını anlayabilmiş değiliz” dedi.

Hunter Biden'ın suçlamaları kabul etmesiyle birlikte Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Partili eski Başkan Donald Trump arasındaki seçimden kısa bir süre önce Hunter Biden'ın hayatına dair karmaşık ayrıntıların ortaya çıkacağı haftalar sürecek bir duruşmanın önü kapatılmış oldu. Başkan Joe Biden, Demokrat Parti baskısı altında Temmuz ayında 5 Kasım seçimi için adaylıktan çekilmiş ve yardımcısı Kamala Harris’i destekleyeceğini açıklamıştı.


Uyuşturucu ve alkol bağımlılığıyla mücadelesi konusunda kamuoyu önünde açık davranan Hunter Biden, iddianameye göre “uyuşturuculara, eskortlara, kız arkadaşlara, lüks otellere ve kiralık mülklere, lüks arabalara, kıyafetlere ve kişisel nitelikteki diğer eşyalara” büyük meblağlar harcarken 2016'dan 2019'a kadar vergi ödememekle suçlanıyor.

Dava aynı zamanda babasının Barack Obama yönetiminde Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Ukrayna doğal gaz şirketi Burisma ile yaptığı işlere ve diğer ticari ilişkilerine de ışık tutabilir. Cumhuriyetçi Partililer Başkan Biden’ın oğlunun bu faaliyetlerinin yolsuzluk olduğunu iddia etmişti.

İddianamede Hunter Biden'ın Burisma ve Çinli bir özel sermaye fonunun yönetim kurullarında görev yaparken “bol kazanç elde ettiği” belirtiliyor.

Hunter Biden herhangi bir uygunsuz iş ilişkisi içine girdiğini reddediyor. Kongre'de Cumhuriyetçiler tarafından yürütülen soruşturmalar Joe Biden’ı herhangi bir usulsuzlükte doğrudan hedef göstermiyor.

Hunter Biden ayrıca Delaware eyaletinde ayrı bir davada uyuşturucu kullanırken yasadışı olarak silah satın almaktan Haziran ayında aldığı mahkumiyet kararını temyize götürüyor. Bu mahkumiyet, vergi davasında suçlu bulunması halinde daha ağır bir cezaya çarptırılabileceği anlamına geliyor çünkü Hunter Biden, tekrar suç işlemiş sayılacak.

Forum

XS
SM
MD
LG