Erişilebilirlik

Trump'a Florida'da golf oynarken "suikast girişimi"; yara almadan kurtuldu


ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski Başkan'a yönelik suikast girişimini doğrularken, Trump olaydan yara almadan kurtuldu.
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski Başkan'a yönelik suikast girişimini doğrularken, Trump olaydan yara almadan kurtuldu.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'a, Florida West Palm'daki golf kulübünde dün golf oynadığı sırada suikast girişiminde bulunuldu.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski başkana yönelik suikast girişiminde bulunulduğunu ve olayla ilgili detaylı soruşturma yürütüldüğünü açıkladı. Trump olaydan yara almadan kurtuldu.

Trump olayın ardından kendine ait sosyal medya platformu Truth Social'dan bir mesaj paylaşarak, FBI ve yerel polise teşekkür etti. Donald Trump, “Endişeleriniz ve iyi dilekleriniz için herkese teşekkür etmek istiyorum. Kesinlikle ilginç bir gündü. Olay olağanüstü bir şekilde halledildi” diye yazdı.

Trump'ın yara almadığı olay, Pennsylvania'daki bir kampanya etkinliği sırasında kulağından vurulmasından iki ay sonra yaşanmış oldu.

Trump'ın güvenlik görevlileri, Pazar günü Trump'ın golf oynadığı alanın ilerisinde güvenlik önlemleri alırken çalılıkların arasında silahlı bir kişiyi fark etti. Gizli Servis ajanları, bölgeden kaçan ve daha sonra tutuklanan şüpheliye ateş açtı.

Ateş açtıktan sonra bir arabaya binip kaçmaya başlayan şüpheli, yaklaşık 60 kilometre ötede yakalandı.

Yerel polis şefi, şüphelinin arkasında dürbünlü AK-47 Kalaşnikof tipi bir tüfek, bir GoPro kamera ve iki sırt çantası bıraktığını açıkladı.

Palm Beach Şerif Ofisi'nden Şerif Ric Bradshaw, “Sahada bulunan Gizli Servis ajanı harika bir iş çıkardı. Çitten dışarı çıkan tüfek namlusunu gördü ve hemen o kişiyle çatışmaya girdi, o sırada da kişi kaçtı" dedi.

Biden: "Ülkemizde siyasi şiddete yer yok"

ABD Başkanı Joe Biden dün akşam yaptığı açıklamada Trump'ın zarar görmemiş olmasından dolayı rahatladığını söyledi.

Biden, “Birçok kez söylediğim gibi, ülkemizde siyasi şiddete ya da herhangi bir şiddete yer yok ve ekibime Gizli Servis'in eski başkanın sürekli güvenliğini sağlamak için gerekli her türlü kaynağa, kabiliyete ve koruyucu önleme sahip olmasını sağlamaya devam etmeleri talimatını verdim” dedi.

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Trump'a karşı yarışacak olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris de “eski Başkan Trump'a yönelik olası suikast girişiminden derin rahatsızlık duyduğunu” söyledi.

Demokrat Parti'nin başkan adayı Harris yaptığı açıklamada, “Başkan Biden'ın da söylediği gibi, yönetimimiz Gizli Servis'in kritik görevini yerine getirebilmesi için gerekli her türlü kaynak, kabiliyet ve koruyucu tedbire sahip olmasını sağlayacaktır” dedi.

Şüpheli "Ukrayna yanlısı"

Associated Press, New York Times ve Fox haber kanalı gibi basın kuruluşları emniyet yetkililerine dayandırarak şüphelinin 58 yaşındaki Hawaii'li Ryan Wesley Routh olduğunu bildirdi.

Sosyal medya paylaşımlarında Routh'un Trump'ın 2020 seçim kampanyasını desteklediği, ancak daha yakın tarihli paylaşımlarında Biden ve Harris'i desteklediği görülüyor.

ABD medyası, Trump'a suikast girişiminde bulunan kişinin isminin Ryan Wesley Routh olduğunu açıkladı.
ABD medyası, Trump'a suikast girişiminde bulunan kişinin isminin Ryan Wesley Routh olduğunu açıkladı.

Routh'un ayrıca defalarca Ukrayna yanlısı kampanyalar yürüttüğü, Kiev'e gittiği ve savaşla ilgili aktivistlik yaptığı bildirildi.

Trump suikast girişiminin ardından programında herhangi bir değişiklik yapmadı. Eski Başkan bu akşam, oğullarının kripto platformunu başlatmak üzere Florida'daki malikanesi Mar-a-Lago'dan X canlı yayınında konuşacak.

Bu arada, Trump'a yönelik 13 Temmuz'daki suikast girişimini soruşturan iki partiden oluşan Kongre görev gücünün liderleri, Gizli Servis'ten brifing talep ettiklerini söyledi.

Cumhuriyetçi başkan adayı Trump iki ay önce Pennsylvania’daki bir mitingde suikast girişiminde vurulup kulağından yaralanmıştı.

Suikast girişimi sırasında Trump’ın mitingine katılan bir kişi vurularak hayatını kaybederken iki kişi de yaralanmıştı. 18 yaşındaki saldırgansa olay sırasında Gizli Servis ajanlarınca vurularak öldürülmüştü.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG