Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi’nden bir grup Cumhuriyetçi Biden'ın azli için harekete geçti


Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, Demokrat Başkan Biden’a karşı azil raporu yayınladı.
Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, Demokrat Başkan Biden’a karşı azil raporu yayınladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Pazartesi gecesi Demokrat Parti Ulusal Kurultayı'nın açılış konuşmasını yapmaya hazırlanırken, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler kendisini “azledilebilir nitelikteki eylemlerle” suçlayan ve görevden alınmasını talep eden bir rapor yayınladı.

Temsilciler Meclisi’nin üç komisyonunun 291 sayfalık raporu, daha önceki raporlarda ve komisyon oturumlarında dile getirilen suçlamaları büyük ölçüde tekrarlıyor; Biden'ın başkan ve başkan yardımcısı olarak yetkilerini kötüye kullandığı ve Kongre'nin bu ihlalleri soruşturma çabalarını engellediği.

Gözetim Komisyonu Başkanı James Comer ile birlikte azil soruşturmasının kamuoyundaki yüzü olan Adalet Komisyonu Başkanı Jim Jordan Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, raporun zamanlamasının tesadüf olmadığını doğruladı.

Jordan açıklamada, “Demokratlar bu hafta Joe Biden'ı kutlarken ve (Başkan Yardımcısı ve Demokrat başkan adayı) Kamala Harris'i veliahtı olarak taçlandırırken, Amerikalılar Biden-Harris yönetiminin gerçekliğini hatırlamalı; suç, kaos ve yolsuzluk” dedi.

VOA'nın e-posta ile yorum talebine yanıt veren Beyaz Saray'ın gözetim ve soruşturmalardan sorumlu sözcüsü Sharon Yang, “Neredeyse iki yılı ve milyonlarca vergi mükellefinin parasını boşa harcadıktan sonra, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler nihayet boşa kürek çekmekten vazgeçti” dedi.

Yang, “Amerikan halkı Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri’nden daha fazlasını hak ediyor ve belki de artık Amerikalı ailelerin gerçekten önemsediği gerçek meselelere odaklanma konusunda Başkan Biden'a katılırlar” ifadelerini kullandı.

Azil süreci uzmanları, üç komisyon tarafından toplanan dosyanın zayıf olduğunu ve geçmişte bu tür soruşturmaları yönlendiren türden zarar verici yanlış eylemlere dair kanıtlardan yoksun olduğunu belirtiyor.

Missouri Üniversitesi'nde hukuk profesörü ve High Crimes and Misdemeanors: A History of Impeachment for the Age of Trump (Ağır Suçlar ve Kabahatler: Trump Dönemi İçin Azil Tarihi) kitabının yazarı Frank O. Bowman III, “Bu, ciddi bir anayasal yetkinin korkunç bir şekilde kötüye kullanılması olmasaydı, göstermelik bir aptallık olabilirdi” dedi.

Biden'a karşı dava

Kongre'deki Cumhuriyetçiler yıllardır Biden ve aile üyelerinin mali ilişkilerini araştırıyor. Yargı sürecinde özellikle, Joe Biden'ın 2009 ile 2017 yılları arasında başkan yardımcısı olarak görev yaptığı sırada yabancı iş anlaşmalarından milyonlarca dolar kazanan oğlu Hunter Biden ve başkanın kardeşi James Biden'a odaklanıldı.

Soruşturma kapsamında Joe Biden'ın oğlu ve kardeşinin müşterileriyle birçok kez biraraya geldiği ya da konuştuğu tespit edildi. Çoğu durumda, bu toplantıların akşam yemeklerinde ve etkinliklerde kısa etkileşimler veya Hunter Biden'ın muhtemelen babasına erişim imkanını göstermek için bir müşterinin huzurunda babasını hoparlöre verdiği telefon görüşmeleri olduğu görülüyor.

Hunter ve James Biden'ın yanısıra komisyona ifade veren ortakları, Joe Biden'ın huzurunda gerçek iş konularının tartışılmadığını söyledi. Temsilciler Meclisi’ndeki ilgili komisyonlar, Joe Biden'ın yetkisini oğlunun ya da kardeşinin müşterilerine fayda sağlamak için kullandığına ya da kullanmayı teklif ettiğine dair gerçek bir kanıt sunmadı.

Bununla birlikte, Cumhuriyetçiler’in desteklediği raporda, Biden'ın aile üyelerinin ticari müşterileriyle ilgili eylemlerinin, görevden alınması gereken bir “yetkiyi kötüye kullanma” teşkil ettiği belirtildi.

“Adaleti engelleme” iddiası

Raporda ayrıca, Biden'ın soruşturmayı yürüten yetkililerin bazı taleplerine direnmesinin, bir başka suçlama konusu olan “adaleti engelleme” suçunu oluşturduğu iddia ediliyor.

Soruşturma yetkilileri, diğer hususların yanısıra, Biden'ın Adalet Bakanlığı'na, Biden'ın özel konutunda ve Pennsylvania Üniversitesi'nde sakladığı ileri sürülen materyallerde gizli belgelerin varlığını araştıran özel danışman Robert Hur ile yaptığı bir röportajın ses kaydını yayınlamasını emretmemesine, itiraz ediyor.

Biden'ın Hur ile yaptığı görüşmenin metni soruşturma yetkililerine verildi ve Hur nihai kararında Biden'a yönelik suçlamaların gerekli olmadığı kanısına vardı.

Uzmanlar ikna olmuyor

Chapel Hill'deki North Carolina Üniversitesi'nde anayasa hukuku profesörü ve 2024 tarihli The Law of Presidential Impeachment: A Guide for the Engaged Citizen (Başkanlık Azil Hukuku: Katılımcı vatandaş için bir rehber) kitabının yazarı Michael Gerhardt VOA'ya yaptığı açıklamada, soruşturmada elde edilen kanıtların daha önceki azledilmeleri tetikleyen türden bir eyleme işaret etmediğini söyledi.

Kongre'deki hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından azil konusunda ifade vermeye çağrılan Gerhardt, başkanlık azillerinin “tek çözümün ya da birincil çözümün sadece azil olduğu, ciddi yetki suiistimallerini” içermesi gerektiğinin altını çizdi.

“Çok fazla başkanlık azli olmadı, bu yüzden çok küçük bir gruptan bahsediyoruz, ancak tipik olarak, cumhuriyete zarar veren veya Anayasa'ya zarar veren bir tür ciddi suiistimal arıyoruz” diyen Gerhardt, “Bu davada bunlardan herhangi birine sahip olduğumuzu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

“Azledilebilir nitelikte bir suç değil”

Hunter Biden başta olmak üzere Biden ailesinin üyelerinin, yıllarca aile adını para kazanmak için kullandıklarına dair kanıtlar konusundaki tartışmalar ise çok az.

Ancak Bowman, aile üyelerinin iş uygulamalarının, ne kadar tatsız olursa olsun, bir suçlamanın dayandırılacağı uygun kanıtlar olmadığını söyledi.

Bowman, “Adınızı kullanarak para kazanmaya çalışan aile üyelerine sahip olmak azledilebilir nitelikte bir suç değil ve Cumhuriyetçiler, Joe Biden'ın, ki kendisi burada azledilebilir bir yetkili, oğluna ya da kardeşine ya da onlarla iş yapan kişilere fayda sağlamak için herhangi bir hükümet eyleminde bulunduğu, herhangi bir hükümet eyleminde bulunmayı teklif ettiği ya da herhangi bir hükümet eyleminde bulunacağını ima ettiği herhangi bir durum bulamadılar” dedi.

Azil talebi süreciyle ilgili gelecek belirsiz

Temsilciler Meclisi'nde suçlama maddelerinin onaylanması için yeterli Cumhuriyetçi desteğinin olup olmadığı kesin değil. Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi'ndeki kontrol marjı çok düşük ve suçlama maddelerini geçirmek için neredeyse her bir üyesinin desteğine ihtiyaç var.

Basında çıkan son haberlere göre onlarca Cumhuriyetçi temsilci, suçlamalara destek oyu kullanma konusunda isteksiz.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Tüm Amerikalılar’ı bu raporu okumaya teşvik ediyoruz” dedi. Ancak Johnson, Meclis'te bir suçlama oylaması yapılacağına dair herhangi bir mesaj vermedi.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG