Erişilebilirlik

Yemenli isyancıların attığı füze İsrail'e düştü


Başlangıçta füzenin açık bir alana düştüğünü söyleyen İsrail ordusu daha sonra muhtemelen havada parçalandığını ve önleyici füzeye ait parçaların tarlalara ve bir tren istasyonunun yakınına düştüğünü söyledi
Başlangıçta füzenin açık bir alana düştüğünü söyleyen İsrail ordusu daha sonra muhtemelen havada parçalandığını ve önleyici füzeye ait parçaların tarlalara ve bir tren istasyonunun yakınına düştüğünü söyledi

Yemen'de faaliyet gösteren İran destekli isyancılar tarafından atılan bir füze, Pazar sabahı erken saatlerde İsrail'in merkezindeki açık bir alana düştü. Füze uluslararası havaalanında hava saldırısı sirenlerini tetikledi.

Olayda can kaybı veya büyük hasar bildirilmedi, ancak İsrail medyası Ben Gurion Uluslararası Havaalanı'ndaki sığınaklara koşan insanları gösteren görüntüler yayınladı. Havaalanı kısa süre sonra normal operasyonlarına geri döndü.

Başlangıçta füzenin açık bir alana düştüğünü söyleyen İsrail ordusu daha sonra muhtemelen havada parçalandığını ve önleyici füzeye ait parçaların tarlalara ve bir tren istasyonunun yakınına düştüğünü söyledi. Kimsenin yaralanmadığı bildirildi.

Husiler olarak bilinen Yemenli Şii isyancılar, İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasında Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana İsrail'e defalarca insansız hava araçları ve füzeler gönderdi, ancak bunların neredeyse tamamı Kızıldeniz üzerinde imha edildi.

Temmuz ayında, Husiler tarafından fırlatılan İran yapımı bir insansız hava aracı Tel Aviv'i hedef almış, bir kişi ölmüş ve 10 kişi yaralanmıştı. İsrail, Husiler'in kalesi olan Hudeyde dahil, ellerindeki bölgelere bir dizi hava saldırısıyla karşılık vermişti.

İsrail saldırıya karşılık vereceğini belirtti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Pazar günkü saldırıdan sonra bir kabine toplantısında yaptığı açıklamalarda benzer bir yanıt verileceğini ima etti.

"Husiler, bize zarar verme girişiminde bulunmanın ağır bir bedelini ödeteceğimizi bilmeliydi. Bir hatırlatmaya ihtiyacı olan herkes Hudeyde limanını ziyaret etmeye davetlidir" dedi.

İsyancıların askeri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Saree, Tel Aviv'in bir parçası olan Yafa'da "askeri bir noktayı" hedef alan bir balistik füze ateşlediklerini söyledi.

Husi yönetimindeki hükümetin sözcüsü Haşim Şeref el-Din, Yemenliler'in Hz. Muhammed'in doğum gününü kutlayacağını, "İsraillilerin ise sığınaklara girmek zorunda kalacağını" söyledi. Bir diğer üst düzey Husi yetkilisi Hizam el-Esad, sosyal medya platformu X'te İbranice alaycı bir mesaj yayınladı.

Husiler ayrıca, Filistinliler'e destek amacıyla Kızıldeniz'deki ticari gemilere defalarca saldırdı. Ancak hedef alınan gemilerin çoğunun İsrail ile hiçbir bağlantısı yok.

7 Ekim'de Hamas'ın güney İsrail'e saldırısıyla başlayan Gazze'deki savaş, İran ve müttefik militan grupların İsrail ve ABD hedeflerine saldırması ve İsrail ile Batılı müttefiklerinden misilleme saldırıları almasıyla bölgeye yayıldı. Saldırılar ve verilen yanıtların daha geniş bir çatışmayı tetiklemesinden endişe ediliyor.

Savaşın başlangıcından bu yana uluslararası havayolu şirketleri birçok kez İsrail'e ve İsrail'den uçuşları iptal etti ve bu durum savaşın ülkeye olan ekonomik zararını artırdı.

İran; Hamas, Husiler ve en güçlü müttefiki olan Lübnan'ın Hizbullah'ı da dahil olmak üzere bölgedeki militan grupları destekliyor. İran ve müttefikleri Filistinliler'le dayanışma içinde hareket ettiklerini söylüyor.

Ordu, Pazar sabahı Lübnan'dan yaklaşık 40 füze atıldığını, çoğunun engellendiğini veya açık alanlara düştüğünü söyledi.

İsrail-Lübnan sınırındaki saldırılar her iki tarafta da onbinlerce kişiyi yerinden etti. İsrail, vatandaşlarının evlerine dönebilmelerini sağlamak için Hizbullah'a karşı daha geniş bir askeri operasyon başlatma tehdidinde bulunuyor.

Kabine toplantısında "Statüko devam etmeyecek" diyen Netanyahu, "Bu, kuzey sınırımızdaki güç dengesinde bir değişiklik gerektiriyor. Vatandaşlarımızı güvenli bir şekilde evlerine döndürmek için gereken her şeyi yapacağız."

Hizbullah, Gazze'de ateşkes olması durumunda saldırılarını durduracağını söylüyor. ABD ve Arap arabulucular Mısır ve Katar, bu yılın çoğunu bir ateşkes ve Hamas tarafından tutulan onlarca rehinenin serbest bırakılması için arabuluculuk yapmaya çalışarak geçirdiler, ancak görüşmeler defalarca tıkandı.

Son haftalarda Netanyahu, İsrail güçlerinin Mayıs ayında ele geçirdiği Mısır sınırının Gazze tarafının İsrail'in kalıcı kontrolü altında olması için ısrarcı oldu. Hamas'ın silah ithal etmek için sınırın altında bir tünel ağı kullandığını söyledi.

Mısır da Hamas ile birlikte orada kalıcı bir İsrail varlığına karşı çıkıyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG