Erişilebilirlik

AB Komisyonu’nun Fransız Komiseri Thierry Breton istifa etti


Avrupa Birliği Komisyonu’nun İç Pazardan Sorumlu Komiseri Thierry Breton görevinden istifa etti.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun İç Pazardan Sorumlu Komiseri Thierry Breton görevinden istifa etti.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun İç Pazardan Sorumlu Komiseri Thierry Breton, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in “şüpheli yönetimine” vurgu yaparak istifa etti.

Breton, komisyon başkanı ile görüş ayrılıkları nedeniyle görevinden “derhal geçerli olmak üzere” istifa ettiğini duyurdu.

AB komisyonu başkanlığına yeniden seçilen ve 11 Eylül’de 26 yeni komiserin ismini duyurması beklenen Alman politikacı Ursula von der Leyen, açıklamayı bir hafta geciktirdi.

AB içindeki bölünme, ülkelerin kendi iç politikasındaki sorunlar, Haziran seçimlerinde aşırı sağın güçlenerek geldiği Avrupa Parlamentosu içindeki yeni yapı, komiser isimlerinin belirlenmesini de güçleştirdi.

Komisyonda, Covid ile mücadele ve Ukrayna savaşında, özellikle AB savunma sanayisi alanında alınan kararlarda önemli rol üstlenen Fransız Komiser Thierry Breton’un istifasıyla, bu güçlükler gözler önüne serildi.

Breton, Haziran ayında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önerisi üzerine yeni dönem (2024-2029) için adının “resmen önerildiğini” ancak Ursula von der Leyen tarafından isminin reddedildiğini belirterek, bu adım üzerine komisyon üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.

İstifasını X hesabından duyuran Fransız politikacı, komisyon başkanının bu tutumuyla, “şüpheli yönetimine ilişkin ek kanıtlar sunduğunu” belirterek, Ursula von der Leyen’e, “Geleceğin komisyon üyelerinin oluşumunun son aşamasında, kişisel nedenlerden dolayı ve bu konuyu benimle tartışmadan, Fransa’dan adımı geri çekmesini istediniz. Bu noktada, Avrupa Komisyonu üyeliğinden, derhal geçerli olmak üzere istifa ediyorum” dedi.


“Piepergate” skandalı ile gerilen ilişkiler

Ursula von der Leyen ile Fransız siyasetçi arasındaki ilişkiler, Breton’un geçtiğimiz bahar aylarında Brüksel yönetimi içinde Başkan’ın “kolektif sayılmayan liderlik tarzına” meydan okuyan bir isyanın liderliğini üstlenmesinden bu yana gerginleşti.

Breton, Ocak ayı sonunda Komisyon bünyesinde yüksek maaşlı bir pozisyon olan (20 bin Euro'dan fazla) küçük ve orta ölçekli işletmelerden sorumlu makama Alman muhafazakar milletvekili Markus Pieper’i ataması üzerine patlak veren “Piepergate skandalı” sırasında, Ursula von der Leyen'in “etik anlayışını” kamuoyu önünde sorgulamıştı.

Tartışmalar, Haziran ayında yapılacak Avrupa seçimleri kampanyasının ortasında Avrupa Parlamentosu'nda Ursula von der Leyen'e karşı güvensizlik oyu verilmesiyle sonuçlanmış, Markus Pieper sonunda çekildiğini duyurmak zorunda kalmıştı.

Fransa hükümetinde bakanlık ihtimali

Komisyondan istifa eden Breton’un, Fransa’nın yeni Başbakanı Michel Barnier tarafından, bütçeden sorumlu bakanlığa getirilebileceği belirtiliyor. Breton, Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde, Barnier ile aynı hükümette yer almış, ekonomi bakanlığı sırasında “bütçe dengesini” hedef olarak koymuştu.

Barnier hükümetinin de önündeki en önemli zorluğun 3 trilyona yaklaşan bütçe açığı olduğunu belirten uzmanlar, Breton’un bu göreve gelmesi ihtimalinin güçlü olduğunu belirtiyor.

Başbakan Barnier, yeni hükümeti bu hafta açıklayacağını duyurmuştu. Macron, Breton yerine, AP eski milletvekili ve geçici hükümette halen dışişleri bakanlığı görevini sürdüren Stephane Sejourne’yi önerdi.

Yeni AB Komisyonu yarın AP’ye sunuluyor

Öte yandan, AB Komisyonu'nun başına yeniden seçilen Ursula von der Leyen de, ülkelerin kendisine belirttiği isimlerden oluşan yeni komisyonu, yarın sabah (17 Eylül Salı) Avrupa Parlamentosu'na sunacak. Ancak bu isimlerin parlamentodan onay alması, beş yıl öncesine göre çok daha zor olacak.

Üye devletler ve AP üyeleri arasında ince bir denge izleyen von der Leyen, birkaç haftadır cinsiyet eşitliğine saygı gösterilmesi için üye devletlere baskı yapıyordu. AB Komisyonu tarihinde “ilk kadın başkan” olan ve Temmuz ayında ikinci beş yıllık dönem için yeniden atanan Ursula von der Leyen'in yeni ekibinin büyük çoğunluğu erkeklerden oluşabilir. AB Komisyonu’nda 27 üyeden yalnızca 10’unun kadın olduğu belirtiliyor.

Ursula von der Leyen’in komisyon üyelerini belirlerken, kadın erkek eşitliğinin yanı sıra coğrafi denge ve siyasi gruplar arasındaki farklılıklar gibi, uzlaşılması gereken pek çok dengeyi göz önünde bulundurması gerekiyor.

AB Anlaşması’na göre, “AB’nin hükümeti” olarak da adlandırılan komisyonda, her üye devletin bir sandalyesi bulunuyor. Ancak hangi göreve hangi ülkeden aday belirleneceği konusu, ülkelerin siyasi ağırlığı ve önemine göre belirleniyor.

Zorlu müzakereler yürüten von der Leyen, 11 Eylül Çarşamba günü Brüksel'de yapılması beklenen yeni ekibinin sunumunu, yarın sabah Strazburg'da yapacak. Komisyon üyelerinin göreve başlayabilmeleri için önümüzdeki haftalarda AP üyeleri önünde oturumlara katılması ve oylanması gerekiyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG