Cumhuriyet gazetesinden Çiğdem Toker’in cumhurbaşkanlığı seçimlerini yakından takip eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı raporundan aktardığı bilgiye göre, “AGİT misyonu, YSK ile görüşmesinde, kayıtlı seçmen sayısını sormuş. YSK, yurtiçinde 52 milyon 894 bin 120, yurtdışında ise 2 milyon 798 bin 670 seçmen olduğu bilgisini vermiş. AGİT misyonu bu kez, “Kaç adet pusula bastırıldı’’ diye sormuş. YSK’nin cevabı: 73 milyon 849 bin 80 adet oy pusulası olmuş.”
AGİT’e göre bu kadar fazla oy pusulası basmak yasal temelden yoksun
AGİT raporunda bu durum hakkında “YSK’nin basılacak oy pusulasının sayısı ile ilgili kararı net bir yasal temelden yoksundur” yorumunu yaptı.
Bu haberin kamuoyunda yer almasının ardından muhalefetten tepkiler yükselmeye başladı. Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 18 milyon oy pusulasının fazla basılmasına ilişkin, "YSK bu dönem görevini layıkıyla yapmamış, bize güven vermemiştir. Aday olarak YSK'nın bana adil bir ortam sunduğunu düşünmüyorum. Seçmenlerin neredeyse yüzde 35-40'ına tekabül edecek düzeyde oy pusulası fazladan niye basılır, bu açıklanmış değil" şeklinde konuştu.
İhsanoğlu: ‘Bunun sorumluluğu kimde?’
CHP ve MHP’nin ortak adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu ise 18 milyon fazla oy pusulası basılmasının izah edilmemesi halinde seçimlerin üzerine şaibe düşebileceğini söyledi. İhsanoğlu, “18 milyon seçim pusulası fazla basılmış. Yani 50 milyona karşılık 18 milyon. Elbette pusulalar bir kısmı zarar görebilir. Yağmur, çamur, sel olur. Ama 18 milyonu basmak ne manaya geliyor? Bu 18 milyon pusula kimin emrine, nasıl kullanılacak, nasıl yanlış ellere gitmeyecek? Biz bunu soruyoruz ve sorumluluk kime aittir?” dedi.
Başbakan Yardımcısı İşler: ‘Muhalefet başarısızlığına kılıf arıyor’
Muhalefetten arda arda gelen açıklamalar üzerine gazetecilere bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanı adaylarını bu sözlerini olası başarısızlıklarını örtme gayreti olarak değerlendirdi. İşler, “10 Ağustos'tan sonra bu çatı aday formülünün çökmesi neticesinde bir takım siyasi bedeller olacak. Ona kılıf arama çabası içerisindeler. Çatının çatırdadığını görüyoruz. 10 Ağustos'ta bu çatı, kuranların üzerine çökecektir” dedi.
YSK: ‘75 milyon 708 bin 180 oy pusulası basıldı’
Tartışmanın büyümesi üzerine tüm bu sürecin odağında olan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı sessizliğini bozdu. 75 milyon 708 bin 180 oy pusulası basıldığını doğrulayan YSK Başkanı Sadi Güven, bunun anormal bir durum olmadığını savundu.
Güven, “Ortada gezen, denetlenemeyen oy pusulası yoktur. Birleşik oy pusulası basım kararında, oyların kullanılıp artan birleşik oy pusulalarının tutanakla tespiti aşamalarının tamamında, oy dağılımının ülke genelinde yaklaşık yüzde 95'ini temsil eden iktidar, ana muhalefet ve muhalefet partilerinin temsilcileri bulunmaktadır" dedi.
Sadi Güven, oy pusulalarının kurumlarınca standart paketler halinde basıldığını, seçmen sayısının az olduğu yerlere de aynı paketten gittiği için fazlalık oluştuğunu vurguladı.
AKPK de cumhurbaşkanlığı seçimini takip edecek
Bu arada yalnız cumhurbaşkanlığı seçimlerine uluslararası örgütlerin ilgisi AGİT’le sınırlı değil. Avrupa Konseyi Parlamenter Konseyi de 10 Ağustos'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimini izlemek için Andorralı parlamenter Meritxell Mateu Pi başkanlığında 28 kişilik bir gözlemci heyeti göndereceğini açıkladı.