Erişilebilirlik

Corona Günlerinde Yalnızlığı Paylaşmanın Yolu: #Bizevdeyiz


Corona Günlerinde Yalnızlığı Paylaşmanın Yolu: #Bizevdeyiz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Corona virüsü salgını nedeniyle yetkililer, herkese çağrı yaparak mümkün olduğunca evden çıkmamalarını istiyor. Bu çağrı, özellikle daha fazla risk altında olan ileri yaşlardaki bireyleri daha fazla ilgilendiriyor. Peki ama evde günler nasıl geçecek? Alman filozof Arthur Schopenhauer’in “Önemsenmeyecek bir bela değildir. İnsanın yüzünde nasıl da belirir” diye tanımladığı can sıkıntısı nasıl aşılacak? Yalnızlığın melankoliye ya da depresyona dönüşmesi nasıl önlenecek?

İşte, İzmir Geriatri Derneği ile Ege Tazelenme Üniversitesi’nin #bizevdeyiz etiketiyle sosyal medyada başlattıkları kampanya, hem Corona günlerinde hastalığa karşı önlem almayı, hem de yalnızlık ve can sıkıntısını toplumsal paylaşım ve dayanışmayla aşmayı hedefliyor.

Ege Geriatri Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Geriatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada “Böyle bir kampanyaya sadece ülkemizin değil, bütün dünyanın ihtiyacı var. Corona virüsü salgını nedeniyle hepimiz tehdit altındayız. Bildiğimiz en net önlem evde kalmak. Hepimize bu konuda sorumluluk düşüyor. Kampanyamızın çıkış noktası da bu oldu” dedi.

Yalnızlık duygusuna çare olmak hedefleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 9,1’i 65 yaş üstünde. Bu da 7,5 milyondan fazla bir yaşlı nüfus olduğunu gösteriyor. Bir milyon 373 bin yaşlı tek başına yaşıyor. Böyle bir tablo karşısında, toplumsal dayanışmanın önemi daha da artıyor.

Şahin, “Geriatri uzmanları olarak yıllardır evin dışına çıkmaları için cesaretlendirdiğimiz ileri yaştaki bireylere bir süredir tam tersini söylüyoruz. ‘Evde kalın’ diyoruz ‘aman dışarı çıkmayın’ diyoruz. Son günlerde sadece ileri yaş için değil tüm yaş grupları için dışarı çıkmamanın evde kalmanın ne kadar zor olduğu gördük. Evde kalın dedik ama evdeki yalnızlık duygusuna çare olamadık. Tam bu noktada alanda çalışan akademisyenler ve farklı meslek grubundaki uzmanlarımız ile üzerimize düşen sorumluluğun farkında olarak ‘Biz Evdeyiz’ kampanyasını başlattık” ifadelerini kullandı.

Diyabet, kalp damar hastalığı gibi kronik hastalıkları olan 65 yaş üstü bireylerde hastalığın daha ağır seyrettiğini hatırlatan Şahin, “Özellikle 65 yaş ve üstü bireylerin evlerinde sevdikleriyle nasıl vakit geçirdiklerini #bizevdeyiz etiketiyle paylaşmalarını istiyoruz. Instagram, Facebook ve Twitter’dan yapacağımız paylaşımlarımız ile birbirimize misafir olalım. Evlerimizde sevdiklerimizle geçirdiğimiz anları yaptığımız özel bir keki, sohbetlerimizi videoya çekip sosyal medyada #bizevdeyiz etiketiyle paylaşalım” diye konuştu.

“Sosyal medya üzerinden birbirimize misafir olalım”

Kampanyaya ileri yaş grubuyla başlamanın bir gerekçesini bu yaş grubunun daha fazla risk altında olmasıyla açıklayan Şahin, “Bir diğer önemli neden, ileri yaş grubunun sağduyusuna, bilgeliğine ve sakinliğine ihtiyaç duyuyoruz. Bu özellikleriyle topluma önderlik etmelerine ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

60 yaş üstü bireylere hizmet veren Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinin aktif desteğiyle kampanyayı başlattıklarını vurgulayan Şahin, çok olumlu geri dönüşler aldıklarını ve bir gün içinde yüzlerce kişinin kampanyaya katıldığını söyledi. Şahin, “İnsanlar birbirlerine moral vermek için videolar çektiler. Birbirimizin yalnızlığını azaltmaya, birbirimize destek olmaya başladık bile. Kampanyanın hem Türkiye çapında hem de dünya çapında yayılacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Şahin, teknolojiyi kullanmakta zorluk çeken ileri yaşlardaki bireyler için sosyal medyayı nasıl kullanacaklarına ilişkin videolar hazırladıklarını da belirterek şunları söyledi: “Evde aslında herkesin yaptığı çok güzel şeyler var. Kimi örgü örüyor, kimi kitap okuyor. Bunları paylaşalım istiyoruz. Çünkü kişi evde yalnızken zannediyor ki bir tek ben böyleyim. Bir yalnızlığa düşüyor. Bu kampanyayla aslında hep birlikte, büyük bir aile gibi düşünerek bu yalnızlığımızı paylaşmak istiyoruz. Biliyorsunuz bizim kültürümüzde misafirlik çok önemli, birbirimize gidip gelmeyi seven bir toplumuz. İşte bu kampanyayla bir süreliğine online, sosyal medya aracılığıyla birbirimize misafir olalım istiyoruz. Birbirimize moral verelim, bu zor günleri birlikte ama evde geçirelim istiyoruz.”

Kampanyaya herkesten destek isteyen Şahin, “Torunların, çocukların kampanyaya katılımı ileri yaş grubunun psikolojisini de çok olumlu etkileyecektir. Sevdiklerimizle online hasret gidereceğiz. Psikolojik olarak buna hepimizin ihtiyacı var. Tüm yaş gruplarının desteğine ihtiyacımız var. Bu yüzden herkesin katılımı çok önemli. Bu geçici bir dönem. Bu, tedirgin olmadan, gerekli önlemleri alarak salgına dur dememizin yolu” dedi.

XS
SM
MD
LG