Erişilebilirlik

Almanya'da Elektrik Kesintisine Karşı Erzak Uyarısı


Almanya’da Sivil Savunma ve Afet Dairesi, halkı "uzun süreli elektrik kesintilerine hazırlıklı olmaya" çağırdı. Daire tarafından yapılan açıklamada, gıda, ilaç ve tıbbi malzeme stoklanması önerildi.

Federal kurum, "Acil Durum Önlemleri ve Acil Durumlarda Doğru Eylem Rehberi" ile elektriklerin kesilmesi durumunda on gün boyunca kişi başına hangi malzemeye ne kadar miktarda ihtiyaç duyulduğunu listeledi.

Rehberde, her evde 10 gün yetecek kadar gıda ve su bulundurulması istenirken, 3,5 kilo patetes ve makarna, 4 kilo bakliyat, 2,5 kilo kuruyemiş, aynı miktarda süt ve süt ürünü, 1,5 kilo et ve yağ, ayrıca hanedeki kişi başına günlük 2 litre su bulundurulması önerildi. Rehberde, içinde gerekli ilaç, hijyenik madde, doğum belgesi, kimlik, önemli belge ve sözleşmeler, radyo, pil, mum ve kibritle, yeterli oranda paranın bulunduğu bir çantanın da hazır tutulması tavsiye ediliyor.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Feaser, bundan kısa bir süre önce halkı elektrik kesintilerine hazırlıklı olmaya çağırmış, "Elektrik çok uzun bir süre için kesilecek veya günlük yaşam başka bir şekilde kısıtlanacak olursa, o zaman evde bir acil durum stoku bulundurmak kesinlikle mantıklı" demişti.

Tasarruf planları henüz fayda sağlamadı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sonrası enerji darboğazına giren ve özellikle doğalgaz tedariki konusunda en büyük sıkıntı yaşayan ülkelerin başında gelen Almanya’da tüm tasarruf kampanyalarına rağmen gaz tüketimi arttı.

Ülkede geçtiğimiz haftanın geçen yılın aynı haftasına göre daha soğuk geçmesi nedeniyle hanelerde tüketilen doğalgazın öngörülenden daha fazla olması dikkat çekti. Özel hanelerin gaz tüketimi 618 gigawatt saat olarak gerçekleşti. Bu rakamın 2018-2021 döneminde ortalama 564 gigawatt saat olduğu belirtildi.

Ülkedeki enerji istatistiklerinden sorumlu Federal Ağ Ajansı’na göre, geçen hafta sanayi müşterilerinin tüketimi 1370 gigawatt saat olarak gerçekleşti ve bu rakam önceki yılların seviyesinin yaklaşık yüzde 2 üstünde oldu. Ajans, tasarruf olmaması halinde gazda sıkıntı yaşanacağını ve bunun enerji kısıtlamalarına yol açacağını duyurdu. Enerji Ağı, yaşanacak doğalgaz sıkıntısı durumunda tüm tüketicilere doğalgaz sağlayamayacaklarını kaydetti. Bu arada dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden olan Volkswagen, enerjiden tasarruf edebilmek için Almanya’daki fabrikalarındaki ısıyı 17 dereceye düşürdü, elemanların üşümemesi için üretimdeki herkese kalın montlar dağıttı.

AB’nin en güçlü ülkesinde resesyon alarmı

Ukrayna savaşıyla enflasyonun yüzde 10 gibi rekor seviyelere ulaştığı, enerji fiyatlarının el yaktığı bu dönemde Alman ekonomisinin geleceğine yönelik projeksiyon tutan ekonomik büyümedeki tahminler de sürekli değişiyor. Bu hafta açıklanan verilere göre, Almanya'da Ağustos‘ta yüzde 7,9 olan yıllık enflasyon, Eylül‘de yüzde 10'a çıkarak Aralık 1951'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Son olarak Federal Ekonomi Bakanlığı, enflasyon ve büyüme tahminlerini güncelledi.

Bakanlık, enflasyonun bu yıl yüzde 7,9 ve 2023'te yüzde 8 düzeyinde tek haneli yüksek seviyelerde kalmasını beklediğini aktarırken, 2022 için büyüme yüzde 0,8 oranında düşürülerek yüzde 1,4 olarak tahmin edildi. Ancak gelecek yıl ise ekonomide yüzde 0,4 daralmayla resesyona girme tahmini yapıldı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Alman ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0,7 daralacağı tahmininde bulunmuş, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) yayınladığı raporda, enerji krizi nedeniyle Alman ekonomisinin resesyona girdiğine ilişkin işaretlerin giderek arttığını belirtmişti.

XS
SM
MD
LG