Erişilebilirlik

ABD'nin Tayvan'a askeri yardımı nedeniyle Çin’den 7 şirkete yaptırım


Çin, Amerika’nın Tayvan’a askeri yardım yapmasına karşı çıkıyor ve genellikle bir satış ya da yardım paketi açıklandıktan sonra ilgili şirketlere yaptırım uyguluyor.
Çin, Amerika’nın Tayvan’a askeri yardım yapmasına karşı çıkıyor ve genellikle bir satış ya da yardım paketi açıklandıktan sonra ilgili şirketlere yaptırım uyguluyor.

Çin hükümeti, ABD'nin Çin'in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği özerk ada Tayvan'a askeri satış ve yardım açıklamalarına tepki olarak Cuma günü yedi şirkete yaptırım kararı aldı.

Yaptırımların, Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “Çin'le ilgili birçok olumsuz madde içerdiği” belirtilen ABD hükümetinin yıllık savunma harcamaları yasa tasarısının kısa süre önce onaylanmasına tepki olarak geldiği belirtiliyor.

Çin, Amerika’nın Tayvan’a askeri yardım yapmasına karşı çıkıyor ve genellikle bir satış ya da yardım paketi açıklandıktan sonra ilgili şirketlere yaptırım uyguluyor.

Amerikan savunma şirketleri Çin'e silah ya da diğer askeri ürünler satmadığı için yaptırımların etkisi genellikle sınırlı oluyor. ABD, Tayvan'ın savunması için ana silah tedarikçisi konumunda.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yaptırım uygulanan yedi şirketin Insitu Inc, Hudson Technologies Co, Saronic Technologies, Inc, Raytheon Canada, Raytheon Australia, Aerkomm Inc. ve Oceaneering International Inc. olduğu belirtildi. Açıklamada isim verilmeksizin şirketlerin “ilgili üst düzey yöneticilerine” de yaptırım uygulandığı belirtildi.

Bu kişilerin Çin'de sahip oldukları tüm varlıkların dondurulacağı ve Çin'deki kuruluş ve bireylerin bu şirketlerle herhangi bir faaliyette bulunmalarının yasaklandığı belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz hafta Tayvan’a yönelik olarak Savunma Bakanlığı malzeme ve hizmetleri ile askeri eğitim ve öğretim için 571 milyon dolara kadar harcama yetkisi vermişti. Savunma Bakanlığı ayrıca 295 milyon dolarlık askeri satışın da onaylandığını duyurdu.

ABD savunma bütçesi, askeri harcamaları 895 milyar dolara çıkarıyor ve kaynakları Çin'e karşı daha çatışmacı bir yaklaşıma yönlendiriyor. Bütçe, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteğe benzer şekilde Tayvan'a askeri kaynak göndermek için kullanılabilecek bir fon oluşturuyor. Ayrıca drone teknolojisinden askeri kantinler için sarf malzemelerine kadar çeşitli Çin ürünlerinin ABD ordusu tarafından satın alınmasına yönelik yasağı da genişletiyor.

Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Zhang Xiaogang, bu hafta başında yaptığı açıklamada, “ABD'nin artan askeri harcamaları haklı göstermek için Çin'den gelen ‘sözde’ tehdidi abarttığını” söyledi.

Sözcü, basın toplantısında “ABD'nin askeri harcamaları dünyanın zirvesine yerleşti ve her yıl artmaya devam ediyor. Bu durum ABD'nin savaşçı doğasını ve hegemonya ve yayılma saplantısını tamamen ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ABD'nin bu hareketlerinin iki ülke arasında Tayvan'la ilgili anlaşmaları ihlal ettiği, Çin'in içişlerine karıştığı ve ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğüne zarar verdiği öne sürüldü.

Tayvan hükümeti bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Çin'in adayı abluka altına almak üzere yakın denizlere onlarca gemi gönderdiğini ve bu hareketin barış ve istikrarı zedeleyerek uluslararası deniz taşımacılığı ve ticareti sekteye uğrattığını söyledi. Çin bildirilen askeri faaliyeti doğrulamadı ve bu konuda yorum yapmadı.

Forum

XS
SM
MD
LG