Erişilebilirlik

Zelenski: “Rusya’nın Kursk bölgesinde tampon bölge oluşturmayı planlıyoruz”


Zelenski, Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik askeri harekâtın amacının, Moskova'nın sınır ötesindeki saldırılarını önlemek için bir tampon bölge oluşturmak olduğunu söyledi.
Zelenski, Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik askeri harekâtın amacının, Moskova'nın sınır ötesindeki saldırılarını önlemek için bir tampon bölge oluşturmak olduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik askeri harekâtın amacının, Moskova'nın sınır ötesindeki saldırılarını önlemek için bir tampon bölge oluşturmak olduğunu söyledi.

Böylece Zelenski 6 Ağustos'ta başlayan Kursk operasyonun amacını ilk kez açıkça ifade etmiş oldu.

Volodimir Zelenski dün yaptığı açıklamada, "savunma operasyonlarında artık öncelikli görevimiz mümkün olduğunca çok Rus hedefini yok etmek ve azami karşı saldırı eylemleri gerçekleştirmek. Kursk bölgesindeki operasyonumuzun amacı, saldırganın topraklarında bir tampon bölge oluşturmayı da içeriyor” dedi. Zelenski, Ukrayna güçlerinin "iyi ve çok ihtiyaç duyulan sonuçlar elde ettiğini" de sözlerine ekledi.

Analistler Ukrayna'nın Rusya içindeki kazanımlarını pekiştirmeye çalışabileceğini ancak Kiev'in sınırlı kaynakları göz önüne alındığında bunun riskli olacağını çünkü Kursk'un derinliklerine uzanan ikmal hatlarının savunmasız kalacağını söylüyor. Ukrayna’nın Rusya topraklarında ilerlemesi, moralini yükseltti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise Mayıs ayında Çin'i ziyareti sırasında Moskova'nın o ay Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkiv bölgesine düzenlediği saldırının amacının orada bir tampon bölge oluşturmak olduğunu söylemişti.

Ukrayna’nın yıktığı köprüler Rus operasyonlarını zorlaştırabilir

Kremlin yanlısı askeri blog yazarları, Glushkovo kasabası yakınlarındaki Seim Nehri üzerindeki önceki gün bir köprünün yıkılmasının, Ukrayna'nın müdahalesini püskürten Rus güçlerine malzeme teslimatını engelleyeceğini kabul ettiler, ancak Moskova’nın hala daha küçük köprüleri kullanabileceğine dikkat çektiler.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mykola Oleshchuk, Cuma günü köprüyü ikiye bölen bir hava saldırısının videosunu yayınladı. Oleshchuk ve Rusya Bölge Valisi Aleksey Smirnov'a göre, iki günden kısa bir süre sonra Ukrayna birlikleri Rusya'daki ikinci bir köprüye saldırdı.

Rusya'nın Mash haber sitesine göre, saldırılar bölgede yalnızca bir sağlam köprü bıraktı. Associated Press bu iddiaları henüz doğrulayamadığını yazdı. Haber doğrulanırsa, Ukrayna saldırıları Moskova'nın güçlerini yenileme ve sivilleri tahliye etme girişimlerini zorlaştırabilir.

Ukrayna Başkomutanı General Oleksandr Syrskyi, geçen hafta kuvvetlerinin bölgenin bin kilometrekarelik bir alanına ilerlediğini iddia etti, ancak Ukrayna kuvvetlerinin etkili bir şekilde neyi kontrol ettiğini bağımsız olarak doğrulamak mümkün olmadı.

Zelenski, Rusya'nın daha derinlerine saldırmak için Batı'dan izin istiyor

Zelenski Cumartesi günü, Kiev'in müttefiklerini, Kursk dahil olmak üzere Rusya'nın daha derinlerindeki hedeflere saldırmak için Batı silahlarının kullanılmasına ilişkin kalan kısıtlamaları kaldırmaya çağırdı ve birliklerinin yeterli uzun menzilli yetenekler verilirse Moskova'yı "ilerleme ve yıkıma yol açma yeteneğinden" mahrum bırakabileceğini söyledi.

Zelenski sosyal platformu X’te, "Ortaklarımızın, bu savaşın gerektirdiği şekilde Rus pozisyonlarını zayıflatmamızı engelleyen bariyerleri kaldırması hayati önem taşıyor. Askerlerimizin cesareti ve muharebe tugaylarımızın dayanıklılığı, ortaklarımızın temel kararlarının eksikliğini telafi ediyor" diye yazdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Kremlin yanlısı blog yazarları, ABD yapımı HIMARS füzelerinin Seim'deki köprüleri yok etmek için kullanıldığını iddia etti.

Zaporijya nükleer santrali için korkular artıyor

BM Nükleer Gözetim Ajansı, Cumartesi günü Rusya işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki güvenlik durumunun kötüleştiğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi (IAEA) Ajansı Başkanı Rafael Grossi, santraldeki bir IAEA ekibinin bir drone tarafından taşınan patlayıcının korunan alanının hemen dışında patladığını bildirmesinin ardından "her taraftan azami kısıtlama" çağrısında bulundu.

Grossi'ye göre, çarpma "temel su serpme havuzlarına yakın" ve santrale güç sağlayan tek elektrik hattından yaklaşık 100 metre uzaklıkta gerçekleşti. Santraldeki IAEA ekibi, geçtiğimiz hafta çevrede yoğun askeri faaliyet olduğunu bildirdi.

Kiev ve Moskova, 2022 işgalinin başlarında Rus güçleri tarafından ele geçirildiğinden beri santralin yakınındaki saldırılar için suçlamaları paylaştılar. Bunlara geçen hafta sonu tesiste çıkan yangın da dahildi. Grossi, yangının "önemli hasara" yol açtığını ancak nükleer güvenliğe acil bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Belarus, Ukrayna sınırına daha fazla asker konuşlandırdığını söylüyor

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, ülkesinin ordusunun nneredeyse üçte birini Ukrayna sınırına yığdığını söyledi

Lukaşenko, Rus devlet televizyonuna, Minsk'in bin 84 kilometrelik sınıra 120 binden fazla Ukrayna askerinin konuşlandırılmasına yanıt verdiğini söyledi. Belarus ordusunda 60 binin üzerinde asker bulunuyor.

Ukrayna sınır kuvvetleri sözcüsü Andri Demçenko, Pazar günü Belarus'ta herhangi bir yığınak belirtisi gözlemlemediklerini söyledi.

30 yıldır iktidarda olan Lukaşenko, 2020'deki yeniden seçilmesinin ardından Belarus'un Sovyet sonrası tarihindeki en büyük protestoları bastırmak için Rusya'nın desteğine güvendi; bu protestolar hem yurtiçinde hem de yurtdışında bir aldatmaca olarak görülüyordu.

Lukaşenko, Rus birliklerinin Ukrayna'yı işgal etmek için Belarus topraklarını kullanmasına ve Moskova'nın kendi topraklarında bazı taktik nükleer silahlar konuşlandırmasına izin verdi.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG