Erişilebilirlik

Rusya sınır bölgelerinden binlerce kişiyi tahliye ediyor


Ukraynalı askerler, Rusya sınırındaki Sumy bölgesinde bulunan geçiş noktasında- 14 Ağustos 2024.
Ukraynalı askerler, Rusya sınırındaki Sumy bölgesinde bulunan geçiş noktasında- 14 Ağustos 2024.

Ukrayna’nın Rusya’nın Kursk bölgesindeki ilerleyişi sürerken, Rusya bugün sınır bölgelerinden binlerce kişiyi tahliye etmeye başladı.

İki buçuk yıldır süren Ukrayna-Rusya savaşında, 6 Ağustos’ta binlerce Ukraynalı asker Rusya’nın Batı sınırını geçerek saldırılar düzenledi ve savaşta yeni bir cephe açtı.

İnsansız hava araçları (İHA), ağır toplar ve tanklarla desteklenen Ukrayna birlikleri bu tarihten beri Rus topraklarında ilerliyor. Rusya’nın yaklaşık 18 kilometre içine girilen cephe boyunca çatışmalar devam ediyor.

Kursk Bölgesi Vali Vekili Aleksi Smirnov, 20 bin nüfuslu Glushkov bölgesinin tahliye edildiğini söyledi. Rus verilerine göre şimdiye kadar sınır bölgelerinden en az 200 bin kişi tahliye edildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski dün yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin birkaç kilometre daha ilerlediğini söylemişti. Ukraynalı bir yetkili Kiev'in halkını saldırılara karşı korumak için bir tampon bölge oluşturduğunu da belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan ise bugün yapılan açıklamada, Rusya'nın komşu Belgorod bölgesi üzerinde Ukrayna insansız hava araçlarının düşürüldüğü ve Sukhoi-34 bombardıman uçaklarının, Kursk'taki Ukrayna mevzilerini vurduğu kaydedildi.

Bakanlık, Ukrayna cephesinde yoğun çatışmalar yaşandığını ve birliklerinin birkaç noktada iyi mevziler ele geçirdiğini bildirdi.

Ukrayna'nın saldırısı Moskova’nın sınır savunmasının zayıflığını ortaya çıkarsa da, Rus yetkililer “Ukrayna'nın işgali" olarak nitelendirdikleri saldırının, savaşın gidişatını değiştirmeyeceğini savunuyor.

2022'de Ukrayna'yı işgal eden Rusya, ülkenin yüzde 18'ini kontrol ediyor. Ukrayna'nın 6 Ağustos’ta başlattığı Rusya'ya saldırısı, 2022'den bu yana savaş alanındaki en büyük kazanımlarını sağladı.

Ukrayna'yı destekleyen ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in savaşı kazanmasına izin vermeyeceğini söyleyen Batı, defalarca Ukrayna'nın Rusya'ya saldırı planlarından haberdar olmadığını söyledi. Rus yetkililer ise bu açıklamalara inanmadığını söylüyor.

Rus milletvekili Maria Butina Reuters'a yaptığı açıklamada, "Elbette işin içindeler. Ben Amerika Birleşik Devletleri'nde okurken ana kural şuydu: 'Ayıyı dürtme'. Batı bugün ne yapıyor? Ayıyı dürtüyor” dedi.

Putin Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın "Batılı efendilerinin yardımıyla" olası barış görüşmeleri öncesinde, Kiev'in müzakere pozisyonunu iyileştirmeyi amaçladığını söyledi.

Çeçenistan'ın Akhmat özel kuvvetlerinin başındaki Tümgeneral Apti Alaudinov, 12 bin Ukrayna askerinin Rusya'ya geçtiğini söyleyerek, Ukrayna güçlerinin geri püskürtüleceğini dile getirdi.

Askeri analistlere göre Ukrayna ele geçirdiği Rus topraklarını elinde tutmak istiyorsa, kuvvetlerini desteklemek için sofistike bir lojistik operasyon yürütmesi gerekecek.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG