Erişilebilirlik

Rusya, Belgorod bölgesinde olağanüstü hal ilan etti


Ukrayna zırhlı askeri araçları, Ukrayna'nın Sumy bölgesinde Rusya sınırı yönünden ilerliyor- 13 Ağustos 2024.
Ukrayna zırhlı askeri araçları, Ukrayna'nın Sumy bölgesinde Rusya sınırı yönünden ilerliyor- 13 Ağustos 2024.

Rusya'nın Belgorod Bölgesi Valisi, Ukrayna'nın bölgeye yönelik bombardımanının ardından olağanüstü hal ilan etti.

Vali Vyacheslav Gladkov, Telegram mesajlaşma uygulamasında yayınlanan bir videoda "Belgorod bölgesindeki durum son derece zor ve gergin olmaya devam ediyor. Evler yıkıldı. Siviller öldü ve yaralandı” dedi.

Gladkov, "bölgesel düzeyde bir olağanüstü hal ilan edileceğini, ardından da hükümet komisyonuna federal bir olağanüstü hal ilan etme talebinde bulunulacağını" sözlerine ekledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna güçlerinin komşu Kursk bölgesinde dün 74 yerleşim birimini kontrol altına aldığını söyledi.

Zelenski akşam yaptığı konuşmada “Yüzlerce Rus askeri teslim oldu ve hepsi insani muamele görecek, kendi ordularında bile böyle bir muamele görmediler. Biz Ukraynalılar’ın her durumda hedeflerimize ulaşabileceğini, çıkarlarımızı ve bağımsızlığımızı savunabileceğini bir kez daha kanıtladık” dedi.

Ukraynalı tank mürettebatı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Rusya sınırına yakın Sumy bölgesinde Sovyet yapımı bir T-72 tankını kullanırken mola veriyor- 12 Ağustos 2024.
Ukraynalı tank mürettebatı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Rusya sınırına yakın Sumy bölgesinde Sovyet yapımı bir T-72 tankını kullanırken mola veriyor- 12 Ağustos 2024.

Bu, Ukrayna'nın bir hafta önce başlattığı ve Rusya'yı hazırlıksız yakalayan sürpriz bir operasyonla Kursk'a yönelik sınır ötesi saldırısındaki son gelişme. Reuters, Ukrayna güçlerinin Kursk'ta ilerlemeye devam ettiğini ve son 24 saat içinde 1 ila 3 kilometre ilerleme kaydettiğini bildiriyor.

Bu açıklama, Ukrayna birliklerinin sınırdan 26-28 kilometre uzaklıktaki köylere yönelik saldırılarının durdurulduğunu söyleyen Rus Tümgeneral Apti Alaudinov'un açıklamasıyla örtüşmüyor.

Dün kendisine Ukrayna'nın eylemleri sorulan ABD Başkanı Joe Biden, son altı ila sekiz gündür her dört ila beş saatte bir Ukrayna'nın eylemleri hakkında bilgilendirildiğini söyledi.

Biden, Rusları hazırlıksız yakaladığı anlaşılan operasyon için “Putin için gerçek bir ikilem yaratıyor” dedi.

Don Jensen: “Kremlin tir tir titriyor”

ABD Barış Enstitüsü'nde Rusya ve Avrupa konusunda kıdemli bir danışman olan Don Jensen, Rusya'nın karşılık vermek için çabaladığı konusunda hemfikir.

Jensen, “Dünyanın dört bir yanındaki insanlar Ukrayna'nın gerçekten beceri ve büyük operasyonel güvenlikle yürüttüğü bu planın mükemmel bir şekilde uygulandığını fark edecekler" dedi.

Jensen sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuç olarak Ukrayna, Rusya'nın zayıf noktalarını göstererek dünyayı bir kez daha şaşırttı. Rusya saldırıya çok yavaş ve koordinasyonsuz bir şekilde tepki verdi ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde Kremlin tir tir titriyor.”

Dün erken saatlerde Ukrayna, Rusya'nın Kursk bölgesinde ele geçirdiği toprakları uzun vadede elinde tutmaya niyeti olmadığını, ancak bu arada Ukrayna askerlerinin varlığının Moskova'nın Doğu Ukrayna'daki cepheye daha fazla asker sevk etme çabalarını zorlaştırabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı: “Ukrayna'nın, başkalarının mülküne ihtiyacı yok”

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Georgiy Tykhy Kiev'de gazetecilere yaptığı açıklamada “Rusya'nın aksine Ukrayna'nın, başkalarının mülküne ihtiyacı yok. Ukrayna Kursk bölgesinin topraklarını almakla ilgilenmiyor, ancak halkımızın hayatını korumak istiyoruz” dedi.

Gazetecilere verdiği demeçte Ukrayna'nın eylemlerinin "kesinlikle meşru" olduğunu savunan Tykhy, gazetecilere verdiği demeçte “Rusya adil bir barışı tesis etmeyi ne kadar çabuk kabul ederse, Ukrayna savunma güçlerinin Rusya'ya yönelik saldırıları da o kadar çabuk duracaktır” dedi.


Zelenski, Rusya'nın Kursk bölgesini, Haziran ayından bu yana Ukrayna topraklarına 2 binden fazla sınır ötesi saldırı düzenlemek için kullandığını söyledi. Volodimir Zelenski, Ukrayna güçlerinin bir haftadır devam eden saldırılar sırasında bu tür saldırılar için kullanılan bölgeleri ele geçirdiğini ve bin kilometrekarelik bir alanı ele geçirdiğini söyledi.

Ukrayna güçleri, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yabancı bir ordu tarafından Rus topraklarına yapılan en büyük saldırıyı yönetti. Rusya dün yaptığı açıklamada Kursk'ta yeni saldırıları savuşturduğunu ancak 120 binden fazla insanın bölgeden kaçtığını söyledi.

Ukrayna, "düşmanlıkların yoğunluğundaki artış" ve "sabotaj" faaliyetleri nedeniyle Kursk bölgesi sınırındaki Sumy bölgesinde 20 kilometrelik bir bölgede hareket kısıtlamaları getirdiğini söyledi.

Ukrayna’nın, işgalinden bu yana gerçekleştirdiği en büyük sınır ötesi eylem

Şubat 2022'de işgalini başlattığından bu yana Rusya, Ukrayna'nın güney ve doğusundaki toprakları ele geçirdi ve Ukrayna şehirlerini füze ve insansız hava aracı bombardımanına maruz bıraktı. Ancak Ukrayna'nın Kursk'a yönelik saldırısı, Rus işgalinden bu yana gerçekleştirdiği en büyük sınır ötesi eylemdi ve Moskova'yı hazırlıksız yakaladı.

Saldırıya katılan ve kendisini Ruzhik olarak tanıtan Ukraynalı bir asker Ukrayna'nın Sumy bölgesinde Agence France-Presse'e yaptığı açıklamada "Sınırı korumadılar" dedi.

Asker, “Ellerinde sadece yol kenarındaki ağaçların etrafına serpiştirilmiş anti-personel mayınları ve otoyollar boyunca hızla atmayı başardıkları birkaç mayın vardı” dedi.

Ukraynalı askeri analist Mykola Bielieskov AFP'ye yaptığı açıklamada, "Rus rehaveti galip geldi” dedi.

“Rusya, başka yerlerde inisiyatif sahibi olduğu için Ukrayna'nın bizim gördüğümüz şeyleri yapmaya cesaret edemeyeceğini varsaydı” diyen Bielieskov, doğu cephesinde aylardır devam eden Rus ilerleyişine atıfta bulundu. Rusya, Ukrayna'nın doğu kanadının büyük bölümünü kontrol ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG