Erişilebilirlik

Rusya, Ukrayna birliklerinin artan tehdidi karşısında bir sınır bölgesini daha boşaltıyor


Ukrayna askerleri, Rusya sınırının yakınındaki Sumy bölgesinde- 11 Ağustos 2024.
Ukrayna askerleri, Rusya sınırının yakınındaki Sumy bölgesinde- 11 Ağustos 2024.

Ukrayna güçlerinin geçen hafta sınırı geçerek Kursk bölgesine nüfuz etmesinin ardından Rusya, Kursk’a komşu Belgorod bölgesinde yaşayan insanların da tahliye edildiğini duyurdu.

Rusya Pazartesi günü, Kiev'in 2022 savaşının başlamasından bu yana egemen Rus topraklarına yaptığı en büyük saldırıdan birkaç gün sonra sınıra yakın askeri faaliyetlerini keskin bir şekilde arttırmasının ardından Ukrayna'ya komşu ikinci bir bölgenin bazı kısımlarını tahliye etti.

Ukrayna güçleri 6 Ağustos’ta düzenlediği sürpriz bir saldırıda Rusya sınırını geçerek, Kursk bölgesinin batı kesimlerine doğru ilerlemişti. Ukrayna’nın bu saldırıyla, ABD seçimlerinden sonra olası ateşkes görüşmelerinde koz elde etmeyi amaçladığı düşünüldü.

Rus savaş blogcularına göre Rusya, Rusya Kursk bölgesindeki cepheyi dün istikrara kavuşturmuş olsa da, Ukrayna çatışmaların devam ettiği Rus topraklarında bir şerit açmaya muvaffak oldu.

Kursk’un güneydeki komşusu Belgorod bölgesinin valisi Vyacheslav Gladkov, "sınırda tehdit oluşturan düşman faaliyetleri" nedeniyle Krasnaya Yaruga Bölgesi'nden tahliyelerin başladığını söyledi. Krasnaya Yaruga bölgesindeki insanları daha güvenli yerlere taşımaya başladıklarını söyleyen Gladkov, “Askerlerimizin ortaya çıkan tehditle başa çıkmak için her şeyi yapacağından eminim” dedi.

Rusya Kursk, Bryansk ve Belgorod bölgelerinde geniş kapsamlı bir güvenlik rejimi uygularken, Rus müttefiki Belarus, Minsk'in Ukrayna'nın insansız hava araçlarıyla hava sahasını ihlal ettiğini söylemesinin ardından sınırdaki asker sayısını arttırdığını açıkladı.

Ukrayna'nın Rus egemenliğindeki topraklara yönelik cüretkâr saldırıları, Batılı destekçilerine Kiev'in hâlâ büyük askeri operasyonlar düzenleyebileceğini göstermeyi ve olası ateşkes görüşmeleri öncesinde bir pazarlık kozu elde etmeyi amaçlıyor.

Sayısal olarak büyük bir üstünlüğe sahip olan ve Ukrayna topraklarının yüzde 18'ini kontrol eden Rus kuvvetleri, 2023’teki karşı saldırısında Ukrayna'nın büyük kazanımlar elde edememesinin ardından bu yıl 1.000 kilometrelik cephe boyunca ilerliyor.

Kiev saldırılar konusundaki sessizliğini, Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin Ukrayna'nın "adaleti tesis etmek" ve Moskova güçlerine baskı yapmak için Rus topraklarına bir saldırı başlattığını söylemesiyle bozdu.

Saldırı, Rus güçlerinin sorgulanmasına neden oldu

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Rusya gece boyunca Belgorod üzerinde beş, Kursk üzerinde 11 ve Voronej üzerinde iki insansız hava aracını imha etti. Bakanlık, imha ettiklerini söylediği tanklar da dahil olmak üzere kayda değer ağır silahları da listeledi.

Rus savaş blogcuları Kursk'taki Ukrayna güçlerinin Rus doğal gazının Ukrayna'ya aktığı Sudzha'yı kuşatmaya çalıştığını ve sınırdan yaklaşık 22 kilometre uzaktaki Korenevo yakınlarında büyük çatışmalar yaşandığını söyledi.

Rusya hafta sonu Kursk'a yapılan bir füze saldırısında 13 kişinin yaralandığını açıkladı.

Savaşın üzerinden iki yıl geçtikten sonra Ukrayna’nın Rus topraklarına nasıl bu kadar kolay nüfuz ettiği Moskova'da sorgulandı.

Her ne kadar ABD, Ukrayna'daki operasyon başlamadan önce kendisine bildirilmediğini söylese de, Moskova'da saldırının Rusya'nın tepkisine yol açacağına dair işaretler vardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “Bu suçların organizatörleri ve faillerinin, yabancı küratörleri de dahil olmak üzere, bunların sorumluluğunu taşıyacaklarından hiç şüphemiz yok. Rus Silahlı Kuvvetleri'nin sert bir karşılık vermesi uzun sürmeyecektir” dedi.

Ukrayna'nın Rus güçleri tarafından kontrol edilen bir bölgesinde yer alan Zaporijya Nükleer Santrali’nde büyük bir yangın çıktı.
“Bu pervasız saldırılar santraldeki nükleer güvenliği tehlikeye atmakta ve nükleer kaza riskini arttırmaktadır. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır” diyen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, saldırıyla ilgili herhangi bir suçlamada bulunmadı.

Santralin Rus işletmecisi, yangına Ukrayna'nın askeri bir saldırıyla neden olduğunu ancak reaktörlerin “soğuk durdurma” durumunda olduğunu söyledi. Zelenski ise Rusya'yı yangını çıkarmakla suçladı.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG