Erişilebilirlik

Zelenski, Ukrayna’nın Rusya içindeki askeri operasyonlarını doğruladı


Yaşlı bir kadın 11 Ağustos 2024'te çekilen fotoğrafta Rusya'nın Kursk kentinde Ukrayna tarafından bombalandıktan sonra hasar gören bir apartmanın önünden geçiyor.
Yaşlı bir kadın 11 Ağustos 2024'te çekilen fotoğrafta Rusya'nın Kursk kentinde Ukrayna tarafından bombalandıktan sonra hasar gören bir apartmanın önünden geçiyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik yapılan askeri harekâtı dolaylı olarak kabul etti. Zelenski, askeri operasyonların savaşın "saldırganın topraklarına doğru itilmesi" amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Bu açıklama, Zelenski’nin Ukrayna'nın Rus topraklarına yönelik ilk büyük saldırısının ardından hükümetin sessizliğini bozduğu anlamına geliyor.

Gece boyunca ve Pazar günü Kiev'e yönelik bir Rus insansız hava aracı ve füze saldırısı sonucunda 4 yaşındaki bir çocuk dahil olmak üzere iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Rusya'nın Kursk bölgesinde ise, Rus hava savunması tarafından düşürülen bir Ukrayna füzesinin bir apartmana isabet etmesi sonucu 13 kişi yaralandı.

Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, füze parçalarının Kiev'in banliyö bölgesi Brovary'deki bir yerleşim alanına düşmesi sonucu 35 yaşındaki bir adam ve oğlunun cesetlerinin enkaz altında bulunduğunu duyurdu. Ayrıca, saldırıda üç kişinin yaralandığı belirtildi. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Serhii Popko, Kiev'in bu ay içinde ikinci kez hedef alındığını ve balistik füzelerin başkente ulaşmadığını, ancak banliyölerin isabet aldığını belirtti. İnsansız hava araçlarının ise düşürüldüğü ifade edildi.

Kursk bölgesindeki Ukrayna tankları
Kursk bölgesindeki Ukrayna tankları

Ukrayna birliklerinin Rusya içindeki varlığı altıncı gününde

Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik askeri operasyonları Pazar günü altıncı gününe girdi ve Ukrayna askeri birliklerinin Rus topraklarında gerçekleştirdiği eşi benzeri görülmemiş bir harekât olarak değerlendiriliyor. Operasyonun kesin amaçları belirsizliğini korurken, Ukraynalı askeri yetkililerin başarılı olmak için gizlilik politikası benimsediği düşünülüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk, Voronezh, Belgorod, Bryansk ve Oryol bölgelerinde gece boyunca 35 insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Ukrayna, Rusya içindeki insansız hava aracı saldırıları hakkında yorum yapmadı, ancak son haftalarda askeri altyapı ve petrol depolarını hedef alan benzer saldırıların sayısında artış gözlemlendi.

Cumartesi akşamı Zelenski, ordu komutanı Oleksandr Syrsky'nin "cephe hattı ve eylemlerimiz" başlıklı brifinglerine atıfta bulunarak askerlere teşekkür etti ve Ukrayna'nın adalet sağlama kapasitesini vurguladı.

Rusya: “Terörle mücadele operasyonları başlattık”

Rusya ordusu, Ukrayna'nın saldırısına karşı beşinci gün de savaşmaya devam ettiklerini doğruladı. Kiev güçlerinin başlangıçta yaklaşık 1.000 asker, 20 zırhlı araç ve 11 tankla sınırı geçtiği belirtilirken, Rusya ordusu bu askeri donanımın beş katı kadarının imha edildiğini iddia etti.

Rusya'nın ulusal terörle mücadele komisyonu, Belgorod, Bryansk ve Kursk bölgelerinde vatandaşları korumak için terörle mücadele operasyonlarına başladığını duyurdu. Belgorod ve Bryansk bölgeleri, Rusya'nın Şubat 2022'deki saldırılarından bu yana bombardıman ve hava saldırılarından ağır darbe aldı.

Güvenlik güçleri ve ordu, terörle mücadele operasyonları sırasında geniş kapsamlı acil durum yetkilerine sahip. Hareket kısıtlamaları, araçlara el koyma, telefon görüşmelerinin izlenmesi, bölgelerin yasak bölge ilan edilmesi, kontrol noktalarının kurulması ve kilit altyapı noktalarında güvenlik artırılması gibi önlemler alınabiliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in saldırısına karşılık olarak Ukrayna sınırına kara birlikleri, hava birlikleri, hava savunma ve roket sistemlerinden oluşan askeri takviye birliklerinin konuşlandırıldığını açıkladı.

Ukrayna, Kursk'un karşısındaki Sumy bölgesinden 20.000 kişiyi tahliye etti. Hem Ukrayna hem de Rusya, saldırının detayları hakkında kesin bilgi vermedi.

Rusya: “Ukrayna'nın eylemleri Kursk’taki nükleer santrale doğrudan tehdit oluşturuyor”

Rusya'nın nükleer ajansı Rosatom, Cumartesi günü Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki nükleer santrale yönelik tehdit hakkında uyarıda bulundu. Rosatom, Ukrayna ordusunun eylemlerinin Kursk nükleer santraline doğrudan tehdit oluşturduğunu açıkladı.

Cuma günü, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı da benzer endişeleri dile getirerek, "azami itidal" çağrısında bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski'nin Cumartesi günü yaptığı açıklamalara rağmen, Ukraynalı yetkililer operasyon hakkında yorumda bulunmuyor. Kiev'in en yakın müttefiki ABD, bu operasyonlardan önceden haberdar edilmediğini belirtti.

Cephe hattında başka bir yerde, Ukrayna Cumartesi günü, 10 Haziran'dan bu yana topraklarında en düşük sayıda "muharebe çatışması" yaşandığını bildirdi. Bu durum, harekâtın Moskova birliklerinin ilerlediği geniş cephe hattının diğer bölümlerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG