Erişilebilirlik

Rusya’dan Ukrayna’nın sınır ötesi operasyonlarını “durdurduk” açıklaması


Rusya'nın Kursk kentinde Ukrayna tarafından yapılan bombardıman sonrasında hasar gören bir apartmanın önünde yanmış bir araba.11 Ağustos, 2024
Rusya'nın Kursk kentinde Ukrayna tarafından yapılan bombardıman sonrasında hasar gören bir apartmanın önünde yanmış bir araba.11 Ağustos, 2024

Rusya, Pazar günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Kursk bölgesine doğru ilerleyişini, Rusya-Ukrayna sınırına 30 kilometreye kadar olan birçok yerde durdurduğunu iddia etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumartesi gecesi Kiev güçlerinin son altı gün içinde savaşı Rusya'ya doğru genişlettiğini dolaylı olarak kabul etti. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, birliklerinin "zırhlı araçlara sahip düşman mobil gruplarının Rus topraklarının derinliklerine girme girişimlerini engellediğini" belirtti.

Rusya, Ukrayna'nın Rusya sınırına 25 ile 30 kilometre uzaklıktaki Tolpino ve Obshchy Kolodez köyleri yakınlarında ilerleyişini engellediğini söyledi.

Zelenski, gece televizyonda yaptığı konuşmada Ukrayna'nın "savaşı saldırganın topraklarına doğru itmek" için devam eden askeri eylemlerini kabul etti.

Ancak çatışmalar başka yerlerde de devam etti. Gece boyunca ve Pazar günü Kiev'i hedef alan bir Rus insansız hava aracı ve füze saldırısı, aralarında 4 yaşında bir çocuğun da bulunduğu iki kişinin ölümüne neden oldu. Rusya'da Kursk bölge valisi, Rusya hava savunması tarafından düşürülen bir Ukrayna füzesinin bir apartmana düşmesi sonucu 15 kişinin yaralandığını açıkladı.

Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, Pazar günü yaptığı açıklamada füze parçalarının Kiev'in banliyö bölgesi Brovary'deki bir yerleşim alanına düşmesinin ardından 35 yaşındaki bir adam ve oğlunun cesetlerinin enkaz altında bulunduğunu belirtti. Saldırıda bölgede yaşayan üç kişi daha yaralandı.

Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Serhii Popko, Kiev metropol bölgesinin bu ay ikinci kez hedef alındığını söyledi. Popko, balistik füzelerin başkente ulaşmadığını, ancak banliyölerin isabet aldığını, bölgeyi hedef alan insansız hava araçlarının ise düşürüldüğünü belirtti.

Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik harekâtı Pazar günü altıncı gününe girdi ve Ukrayna askeri birliklerinin Rus topraklarında kullanılması açısından eşi benzeri görülmemiş bir durum. Operasyonun kesin hedefleri belirsizliğini koruyor. Ukraynalı askeri yetkililer bir gizlilik politikası benimsedi ve Zelenskyy gece yaptığı konuşmada ayrıntı vermedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk, Voronezh, Belgorod, Bryansk ve Oryol bölgeleri üzerinde gece boyunca 35 Ukrayna insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna, Pazar günü Rusya içinde gerçekleşen insansız hava aracı saldırıları hakkında yorum yapmadı. Ancak Ukrayna'nın son haftalarda çoğunlukla askeri altyapı ve petrol depolarını hedef alan benzer insansız hava aracı saldırılarının hızını artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

Zelenski, Cumartesi günü yaptığı konuşmada Rusya'ya yönelik doğrudan saldırıya katılan askerlerine teşekkür ederek şunları söyledi: "Ukrayna gerçekten adaleti sağlayabileceğini kanıtlıyor ve tam da ihtiyaç duyulan türden, ‘saldırgan üzerinde baskıyı’ garantiliyor."

Rusya, Cumartesi günü Kiev güçlerinin başlangıçta yaklaşık 1.000 asker, 20 zırhlı araç ve 11 tankla sınırı geçtiğini söyledi, ancak şu ana kadar bunun beş katı kadar askeri donanımı imha ettiğini iddia etti.

Rusya'nın yakın müttefiki Belarus'un Savunma Bakanlığı, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Kiev'in saldırısına karşılık olarak Ukrayna sınırına kara birlikleri, hava birlikleri, hava savunma ve roket sistemlerinden oluşan askeri takviye kuvvetler konuşlandırılmasını emretti.

Rusya'nın nükleer ajansı, Cumartesi günü, çatışmalardan 50 kilometreden daha az bir mesafede bulunan Kursk nükleer santraline yönelik tehdit konusunda uyarıda bulundu. Devlet haber ajansları, atom enerjisi kurumu Rosatom'un "Ukrayna ordusunun eylemleri Rusya'nın batısındaki Kursk santraline doğrudan tehdit oluşturuyor" dediğini aktardı.

Cuma günü Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı da benzer kaygıları dile getirerek "azami itidal" çağrısında bulunmuştu.

Zelenski'nin Cumartesi günü yaptığı açıklamalara rağmen Ukraynalı yetkililer operasyon konusunda yorum yapmadı. Kiev'in en yakın müttefiki olan ABD, saldırı planlarından önceden haberdar edilmediğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG