Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Kursk bölgesindeki Seym nehri üzerindeki köprüye yaptığı saldırıyı batılı güçlerden aldıkları füzelerle yaptığını söyledi. Rusya köprünün ABD yapımı HIMARS roketleriyle vurulduğunu düşünüyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova Telegram sosyal medya hesabından konuya ilişkin olarak bir mesaj yayımladı. Zakharova mesajında “Kursk bölgesi ilk kez Batı yapımı roketatarlarla, muhtemelen Amerikan HIMARS'larıyla vuruldu. Glushkovo bölgesindeki Seym Nehri üzerindeki köprüye yapılan saldırı sonucunda köprü tamamen yıkıldı ve tahliye edilen sivil halka yardım eden gönüllüler öldü” ifadelerini kullandı.
Saldırıda kaç kişinin hayatını kaybettiğine dair henüz net bir bilgi bulunmuyor.
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Syrskyi, Rusya'nın batısındaki topraklara girmeye başlamalarının üzerinden 11 gün geçtikten sonra Cuma günü yaptığı açıklamada, Kiev güçlerinin Kursk bölgesindeki bazı bölgelerde 1 ila 3 kilometre ilerleme kaydettiğini söyledi.
Ukrayna, 6 Ağustos'tan bu yana bölgede bin 150 kilometrekarelik bir alanda 82 yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti.
Rus Interfax haber ajansının aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Kursk bölgesinde birkaç Ukrayna saldırısını püskürttüğünü bildirdi ancak geri alınan herhangi bir alan bildirimi yapılmadı. Bakanlık Ukrayna güçlerinin Ukrayna sınırı ile Kursk nükleer santrali arasında yer alan Kauchuk ve Alekseyevskiy köylerine doğru ilerleme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.
Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı ayrı bir açıklamada da Ukrayna'yı sahte bayrak operasyonuyla yani Rusya bayraklarıyla tesise saldırmayı planlamakla suçladı. Reuters hebr ajansı iki tarafın da savaş alanındaki bu açıklamalarını bağımsız olarak doğrulayamadığını bildirdi.
Rusya, Batı'yı Ukrayna'nın Rus topraklarına yönelik ilk kara saldırısını desteklemek ve teşvik etmekle suçladı. Moskova, Kiev'in Rusya topraklarına girmesini “terörist işgali” olarak nitelendirdi ve bunun savaşın gidişatını değiştirmeyeceğini belirtti.
Öte yandan Rusya’nın köprü saldırısında kullanıldığını iddia ettiği ve ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı HIMARS roketleri, yaklaşık 80 km menzile sahip.
Rusya’nın suçlamalarına karşın Washington'daki yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Şubat 2022'de başlattığı savaşı kazanmasına izin veremeyeceğini söyleyen ABD'nin, sürpriz saldırıyı şu ana kadar ABD silahlarının kullanılmasını haklı çıkaran koruyucu bir hareket olarak gördüğünü ifade ediyorlar.
Forum