Erişilebilirlik

Yeni Berlin Havaalanı Yine Gecikiyor


Almanya’nın başkenti Berlin’de yapımı yılan hikayesine dönen yeni havalimanı ‘Willy Brandt’ın (BER) hizmete girmesi yine gecikiyor. İnşaasına 11 yıl önce başlanan, normal şartlarda 2011 yılında hizmete girmesi beklenen havalimanı bir türlü bitirilememiş, açılışı son olarak 2017 sonbaharına ertelenmişti. Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller, havalimanının açılışının 2017’ye yetişmeyeceğini açıkladı ve bununla birlikte havalimanının açılışı beşinci kez ertelenmiş oldu. Ülkenin en önemli prestijli projesi olarak tanımlanan yeni Berlin Havalimanı'nın temeli 2006 yılında atılmıştı. Alman gazetelerinin alaycı bir dille yorumladığı gibi, ‘Daha Iphone henüz üretilmemişken’ başlayan inşaattaki mühendislik ve teknik hatalar nedeniyle, önce 2011, daha sonra 2012, 2013 ve 2014'de açılacağı duyurulan havalimanının iki milyar Euro’ya mal olacağı tahmin ediliyordu. İnşaat için şimdiye kadar 6,5 milyar Euro harcandığı, havalimanının boş kalmasının maliyetinin ise her ay 30 milyon Euro’yu bulduğu hesaplanıyor.

Havaalanı İstişare Kurulu, yaşanan skandallar sonrasında yeni bir açılış tarihi vermekten çekinirken, planlandığı dönemde ‘Avrupa’nın en moderni’ olarak reklamı yapılan BER’in en az sekiz yıllık gecikme sonrasında ‘teknik ilerlemenin çok arkasında kalmış’ olacağını savunan birçok uzman, havalimanının yıkılarak yeniden inşaatını öneriyor. İlk başta o yılların en modern donatımlarıyla ve yılda 27 milyon yolcuya hizmet verebilecek bir kapasiteyle planlanan havalimanında, geride kalan yıllarda yangın söndürme sistemindeki eksikliklere paralel, bagaj taşıma bantlarının yetersiz kalması, yolcu kontrol noktası sayısının havalimanın açılmadan az olduğunun saptanması, yürüyen merdivenlerin bazılarının kısa olduğunun belirlenmesi ve şimdideyangın durumunda binadaki bin 200 kapının çalışmaması gibi sayısız sorun yaşandı.

Son erteleme federal hükümetin de sabrını taşırdı ve Başbakan Angele Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, ‘büyük teknik projeleri ile ünlü Almanya’nın, BER havaalanı inşaatı nedeniyle o şöhretini kaybetme riski ile karşı karşıya kaldığını’ belirtti. Yaşanan aksaklıklar basında ve kamuoyunda bir hayli alay konusu olmuş durumda. Yorumlarda Almanya'nın 1970’li yıllardaki efsanevi başbakanı Willy Brandt'ın adı verilen havalimanında yaşanan skandalların ve tarihi gecikmenin 'mezarında Brandt'ın kemiklerini sızlatacak' cinsten olduğu belirtilerek, bu ismin kullanılmamasını öneriyorlar.

Yeni İstanbul Havalimanı tartışılıyor

Almanya’da bu bağlamda çok konuşulan bir diğer olay ise, 2014 yılında temeli atılan 150 milyon kapasiteli Yeni İstanbul Havalimanı’nın iki pisti ile 90 milyon yolcu kapasiteli ilk bölümünün Şubat 2018’de açılacak olması. Geleneksel olarak kendini büyük projeler konusunda daha disiplinli, teknik ve mali açıdan da çok daha başarılı olarak gören Alman mühendisleri, Türk meslektaşlarının bu işi daha iyi ve hızlı şekilde bitirecek gibi olmasına doğruyu söylemek gerekirse biraz bozuluyor. Öte yandan havacılık sektöründen gelen yorumlarda, Lufthansa ve Türk Havayolları arasında yaşanan rekabete paralel, İstanbul’daki yeni havalimanının uluslararası hava trafiğinde çok önemli bir aktarma noktası olacağı ve Berlin’deki gecikmenin Almanya’daki havalimanlarının bu alandaki konumuna da zarar verdiği vurgulanıyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG