Erişilebilirlik

Microsoft, Gazze'de öldürülen Filistinliler için anma düzenleyen çalışanlarını işten çıkardı


Microsoft Cuma günü yaptığı açıklamada, “iç politikaya uygun olarak” bazı kişilerin işine son verdiğini bildirdi.
Microsoft Cuma günü yaptığı açıklamada, “iç politikaya uygun olarak” bazı kişilerin işine son verdiğini bildirdi.

Abdo Mohamed ve Hossam Nasr adlı çalışanlar, izinsiz düzenledikleri öğle yemeği etkinliğinden birkaç saat sonra telefonla aranarak işten çıkarıldıklarını söyledi

Microsoft, İsrail'in Hamas'la savaşı sırasında Gazze'de öldürülen Filistinliler için şirket merkezinde izinsiz bir anma düzenleyen iki çalışanının işine son verdi.

Associated Press'e konuşan iki çalışan, Microsoft'un Washington eyaletinin Redmond kentindeki kampüsünde düzenledikleri öğle yemeği etkinliğinden birkaç saat sonra Perşembe günü geç saatlerde, telefonla aranarak işten çıkarıldıklarını söyledi.

Her iki çalışan da Microsoft'un Azure adlı bulut bilişim teknolojisini İsrail hükümetine satmasına karşı çıkan “Apartheid’a Azure Yok” adlı bir koalisyonun üyesiydi. İşten çıkarılan çalışanlar, Perşembe günkü etkinliğin, Microsoft tarafından onaylanan ve ihtiyaç sahibi insanlar için düzenlenen diğer bağış kampanyalarına benzediğini iddia ettiler.

İşten çıkarılan iki kişiden biri olan araştırmacı ve veri bilimcisi Abdo Mohamed, “Microsoft bünyesinde ailesini, arkadaşlarını ya da sevdiklerini kaybetmiş çok sayıda topluluk üyemiz var. Ancak Microsoft, bir araya gelip acımızı paylaşabileceğimiz ve artık kendileri adına konuşamayan insanların anılarını onurlandırabileceğimiz bir alanı bize ayırmayı başaramadı” dedi.

Microsoft Cuma günü yaptığı açıklamada, “iç politikaya uygun olarak” bazı kişilerin işine son verdiğini bildirdi ancak ayrıntı vermeyi reddetti.

Mısırlı olan Mohamed, çalışma vizesi alabilmek ve sınır dışı edilmemek için gelecek iki ay içinde yeni bir işe ihtiyacı olduğunu söyledi.

İşten çıkarılan bir diğer kişi Hossam Nasr ise etkinliğin amacının hem Gazze'de “soykırım” olarak tanımladığı saldırıların Filistinli kurbanlarını onurlandırmak hem de teknolojisinin İsrail ordusu tarafından kullanılması nedeniyle “Microsoft'un suç ortaklığına” dikkati çekmek olduğunu söyledi.

Nasr, işten çıkarıldığının Microsoft'tan telefon almadan bir saat önce Antisemitizmi Durdurun adlı izleme grubu tarafından sosyal medyada duyurulduğunu söyledi. Grup, kovulma olayını nasıl öğrendiğine ilişkin yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Aynı grup aylar önce Microsoft CEO'su Satya Nadella'yı İsrail'le ilgili kamuoyu önündeki duruşu nedeniyle Nasr'a karşı harekete geçmeye çağırmıştı.

Mısır'da yetişen ve 2021 yılında Harvard Üniversitesi'nden mezun olan Nasr, aynı zamanda Filistin için Harvard Mezunları grubunun da eş organizatörlerinden biri.

Google da bu yılın başlarında, şirketin Gazze savaşı sırasında İsrail hükümetine tedarik ettiği teknolojiyle ilgili protestoların ardından 50'den fazla çalışanını işten çıkarmıştı. İşten çıkarmalar, 2021 yılında Google ve Amazon'un İsrail hükümetine bulut bilişim ve yapay zeka hizmetleri sağlaması için imzalanan 1,2 milyar dolarlık bir sözleşme olan “Project Nimbus” merkezli Google ofislerindeki iç kargaşa ve oturma eylemlerinden kaynaklanmıştı.

Microsoft yönetimi, Cuma günü işten çıkarmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “profesyonel ve saygılı bir çalışma ortamını sürdürmeye kararlı olduğunu” belirterek, gizlilikle ilgili hususlar nedeniyle spesifik ayrıntılar veremeyeceğini bildirdi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG