Erişilebilirlik

CHP’den İmralı heyetine “Sadece Öcalan ile olmaz” itirazı ve “şehitler” mesajı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İmralı ziyareti sonrası DEM Parti heyetini kabul etti, 7 Ocak 2025.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İmralı ziyareti sonrası DEM Parti heyetini kabul etti, 7 Ocak 2025.

Türkiye’de Kürt etnik kimliğiyle ilgili sorunlara demokratik yöntemlerle kalıcı barış çözümü getirmek ve terör örgütü PKK’nın silah bırakmasını sağlamak iddiasındaki yeni süreçte, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), “sadece Abdullah Öcalan’ın mesajlarıyla ilerleme olmaz” şeklindeki itirazını Abdullah Öcalan ile görüşen “İmralı heyeti”ne aktardı.

1980’lerden bugüne kadar hayatını terör saldırılarında kaybetmiş asker, polis ve sivillerin unutulmaması yönündeki hassasiyetini dile getiren CHP, silah bırakacak PKK üyeleriyle ilgili somut adım atılması halinde bunun TBMM’de hep birlikte planlanması gerektiği görüşünde.

Türk siyasetinde 1 Ekim’de yeni yasama yılı açılışıyla birlikte iktidardaki AK Parti’nin ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Lideri Devlet Bahçeli’nin fitilini ateşlediği Kürt sorunuyla ilgili süreç devam ediyor.

Bahçeli’nin, İmralı Adası’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlüsü Öcalan’ın PKK’ya silah bıraktırması gerektiğini açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın izniyle DEM Parti’ye adaya ziyarette bulunma izni verilmişti.

Bu çerçevede; Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) adına eş genel başkanlar yerine İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Van Milletvekili Pervin Buldan’dan oluşan heyet, İmralı’da 28 Aralık’ta Öcalan’la görüşmeleriyle ilgili siyasi partileri ziyaret ediyor.

AK Parti iktidarınca 4 Kasım 2024’te yerine kayyum ataması yapılan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün de katılımıyla İmralı heyeti, dünkü AK Parti, Gelecek Partisi ile Saadet Partisi görüşmelerinin ardından bugün ilk önce CHP’yle görüştü.

CHP Lideri Özel: “Atılacak tüm adımlar demokratik ve yasal olmalı”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İmralı heyetiyle 1 saat 35 dakikalık görüşmesinin ardından “Türkiye’nin 50 yıldır süren bir sorununu ortadan kaldırmak, annelerin gözünün yaşını dindirmek, yeni şehitlerimizle sarsılmamak, daha fazla kayıplar vermemek adına atılacak her türlü adıma CHP olarak katkı sağlayacağız” sözünü yineledi.

CHP’den İmralı heyetine “Sadece Öcalan ile olmaz” itirazı ve “şehitler” mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Yeni sürece ilişkin endişeleri, olumlu ve olumsuz yönleri hep birlikte konuştuklarını söyleyen Özel, “şehitler” vurgusunda bulundu ve sürece ilişkin “yeni anayasa pazarlığı” şüphesi olmaması gerektiğini işaret etti.

Özel, İmralı heyeti yanında özetle şu mesajları paylaştı:

“Bizim tarihsel tutarlılığımız, böyle bir sürecin Meclis odaklı, Meclis’in öncülüğünde ve denetiminde ilerlemesi gerektiğidir. Bundan sonraki süreçte atılacak tüm adımlar için Meclis’te tüm siyasi partilerin içinde olduğu güçlü bir komisyon çalışmasına ihtiyaç olduğunu açık yüreklilikle ifade ettik. Toplumsal mutabakatın önemli olduğunu, toplumun en hassas duygularının gözardı edilmeden adımlar atılması gerektiğini ifade ettik. Toplumsal mutabakat dediğimizde tüm toplumun kendini dışlanmamış hissettiği, içinde olduğu bir süreci kastediyoruz.”

Özgür Özel, “Özellikle şehit aileleri ve gazilerin de bu süreçte rencide edilmeden, dışlanmadan, endişeleri, korkuları, duyguları göz önüne alınarak ve onların da sürecin içinde sözlerini söyleyebilecekleri mekanizmaların oluşturulmasına yönelik önerilerimizi de ifade ettik” dedi.

CHP Genel Başkanı, “Türkiye’nin barışına yönelik olarak atılacak adımlarda hiçbir siyasi çıkar, pazarlık, beklenti olmaksızın esas olanın Türkiye’nin hep birlikte, Türkiye’deki bütün vatandaşların hep birlikte gelecek umutlarını yükseltmek, akan gözyaşlarını durdurmak, kanı durdurmak noktasında ifade edilen iradeyi önemsiyoruz. Ayrıca toplumun da ‘Acaba bir takım siyasi çıkar ilişkileri mi var, bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımları mıdır’ gibi bir noktada da bu ihtimali tamamen dışlayan bir sürecin içinde olunması gerektiği noktasındaki mutabakatımızı da memnuniyetle görmüş noktadayız” diye konuştu.

CHP’nin görüşlerini dinlediklerini ve kıymetli bulduklarını söyleyen Sırrı Süreyya Önder, “Bu, dar bir kesimin siyasi bir manevrası değil, bütün toplumun geleceğini ilgilendiren bir konu. O yüzden hepsini dikkate almak ve çözümler bulmak zorundayız” dedi.

İmralı heyeti adına Önder: “Bu dar bir siyasi kesim manevrası değil”

CHP’nin görüşlerini dinlediklerini ve kıymetli bulduklarını söyleyen Sırrı Süreyya Önder ise, “Özellikle endişe ve itirazlar, bizim açımızdan verilen destekler kadar, hatta ondan daha fazla anlamlı. Bu, dar bir kesimin siyasi bir manevrası değil, bütün toplumun geleceğini ilgilendiren bir konu. O yüzden hepsini dikkate almak, hepsine kulak kesilmek, hepsi için çareler ve çözümler bulmak zorundayız” dedi.

Önder, ayrıca DEVA Partisi ziyaretinde, Öcalan’la ikinci görüşme tarihiyle ilgili Ocak ayı ortasında olacağına ilişkin iddialarla ilgili bir soru üzerine henüz bunun belirsiz olduğunu açıkladı.

Önder, “Şu an netleşen bir durum yok ama Ahmet (Türk) Abi heyetimizdedir, İmralı kısmına katılacaktır ama bu ne zaman olur henüz belli değil” açıklamasında bulundu.

Selahattin Demirtaş’la görüşmenin ne zaman olacağına yönelik soru üzerine de Önder, “Bu trafiğin cevaz verdiği ilk fırsatta” yanıtını verdi.

Önder, Kürt siyasi hareketindeki diğer siyasi partilerce yapılan önerilerle ilgili soruya ise “Değerlendiriyor partimiz tabii ki ve mutlaka” karşılığını verdi.

Görüşmede CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen hazır bulundu.

Babacan: “Erdoğan’ın bu konunun neresinde olduğu net ve açık değil”

İmralı heyetinin parti genel merkezinde görüştüğü DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise, “Türkiye’nin sorunlarının meşru çözüm zemini demokratik siyasettir; içeride siyasi diyalog, dışarıda çok yönlü diplomasidir. Bütün çalışmaların niyeti ve hedefi önemlidir ama yol haritası da bir o kadar önemlidir. Bu süreçte hükümet ortaklarının tam bir samimiyet içerisinde hareket etmelerini bir o kadar önemsiyoruz. Sayın Erdoğan’ın ülkenin cumhurbaşkanı olarak bu konunun neresinde olduğunu net ve açık olarak henüz görmüş değiliz. Meclis önemli bir çözüm zeminidir, demokrasinin kalbidir. Ancak bizim şu anki yönetim sistemimizi dikkate aldığımızda, Sayın Erdoğan’ın bütün bu süreçte kendi durduğu noktayı bir an önce netleştirmesi gerekiyor” dedi.

Görüşmede Babacan’a, Genel Başkan Yardımcıları Sadullah Ergin, Mehmet Emin Ekmen, İbrahim Çanakçı ve Ali İhsan Merdanoğlu eşlik etti.

Heyetle TBMM’de görüşme gerçekleştiren Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan ise, “Süreçle ilgili taşıdığımız birtakım endişelerle ilgili sorularımızı cevaplandırdılar. İnşallah hayırlı sonuçlara vesile olur” açıklaması yaptı.

Görüşmede Erbakan'a, Genel Başkan Yardımcıları Doğan Bekin ve Sacit Günbey ile Parti Sözcüsü Suat Kılıç eşlik etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG