Venezuela’da 10 Ocak’ta yapılacak başkanlık yemini öncesi siyasi gerilim tırmanıyor.
Temmuz sonunda yapılan tartışmalı başkanlık seçimi sonrasında, oy sayma işlemi henüz tamamlanmadan ve sonucun matematiksel olarak değişme ihtimali olmasına rağmen mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun sonuçları beklemeyerek, başkanlık mazbatasını alması radikal sokak gösterilerine yol açmıştı.
Kısa sürede ülkenin bütün şehirlerine yayılan ve arkasında 28 ölü, 200 yaralı ve 2 bin 400’ün üzerinde tutuklu bırakan sokak eylemlerinin ardından seçimi yüzde 67 ile kazandığını iddia eden muhalif başkan adayı Edmundo Gonzalez İspanya’ya iltica etmişti.
Geçen haftadan bu yana Amerika kıtasında Arjantin, Uruguay, Şili ve ABD’ye ziyaretler düzenleyen ve ABD, Avrupa Birliği ile bazı Latin Amerika hükümetleri tarafından Venezuela’nın meşru başkanı olarak tanınan Gonzalez, başına 100 bin dolarlık ödül konsa da ülkesine dönüp 10 Ocak’ta başkanlık yemini edeceğini söylüyor.
9 Ocak’ta ülke çapında barışçıl sokak gösterileri düzenlemeye hazırlanan muhalefet, aynı zamanda asker ve polislere de sandık iradesinin tecelli etmesi adına eylemlere müdahale etmemesi ve Gonzalez’e destek vermesi çağrısı yapıyor.
Güvenlik kuvvetleri teyakkuzda
Muhalefetin çağrısının ardından iktidar da destekçilerini Başkanlık Sarayı Miraflores ve başkanlık yemininin yapılacağı Ulusal Meclis çevresine çağırdı.
Venezuela’nın, zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını ele geçirmek isteyen yabancı güçlerin ve onların yerel maşalarının saldırısı altında olduğunu savunan Maduro iktidarı, gerekli tüm tedbirleri aldığını söylüyor.
Bu tedbirler arasında devriyelerin ve kontrol noktalarının sayısının arttırılması, halk milislerine Rus yapımı AK-47 tüfeklerinin dağıtılması, sınır güvenliğinin arttırılması, başta başkent Caracas’a olmak üzere şehir giriş çıkışlarında araçların aranması yer alıyor.
İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, Salı günü yaptığı basın açıklamasında, son iki ayda Venezuela’da terör eylemleri düzenlemeleri için tutulmuş 25 milliyetten 125 paralı askerin tutuklandığını kaydetti.
Ordunun rolü kritik önemde
Gonzalez de bir askerlere yönelik 10 Ocak’tan itibaren ülkenin meşru başkomutanı olacağı yönünde bir video yayınladı ve ordudan anayasal görevini yerine getirmesini istedi.
Gonzalez’in çağrısının daha çok düşük rütbeli subay ve astsubaylar arasında mevcut iktidardan ve seçim sürecinin yönetilmesinden rahatsız olan askerlere yönelik olduğu kaydediliyor.
Gonzalez’in çağrısına Savunma Bakanı Vladimir Padrino yanıt verdi. Padrino tarafından televizyondan canlı okunan bildiride, Gonzalez’in çağrısının askeri kadrolarda en küçük bir etkiye dahi yol açmadığı ve ordunun tarafının belli olduğu kaydedildi.
İktidara ve komuta kademesine tamamen bağlı yaklaşık 2 bin generalin komutasındaki Venezuela ordusunda her general, emrindeki ortalama 60 askeri kontrol ediyor ve üst komutaya koşulsuz itaat en temel ilkelerden biri olarak görülüyor.
Uzmanlar, askeri istihbaratın oldukça güçlü olduğunu, sadakatinden şüphe duyulan askerlerin ya görevden uzaklaştırıldığını ya da cezaevine gönderildiğini kaydetse de 2019 yılında yaşanan başarısız darbe girişiminin baş aktörlerinden birinin istihbarat başkanı olduğunun da unutulmaması gerektiğinin altını çiziyor.
Forum