Erişilebilirlik

Nvidia dünyanın en değerli şirketi olarak Apple'ı geçti


Yarı iletken devi Nvidia, üretken yapay zeka çiplerine yoğun talep sayesinde hisse değerinde rekor kıran bir rallinin ardından Cuma günü Apple'ı dünyanın en değerli şirketi olarak tahtından indirdi.

London Stock Exchange Group (LSEG) verilerine göre Nvidia'nın borsa değeri kısa bir süreliğine 3,53 trilyon dolara ulaşarak Apple'ın 3,52 trilyon dolarlık değerinin biraz üzerine çıktı.

Nvidia son olarak yüzde 2,2 artışla 3,52 trilyon dolar piyasa değerine ulaşırken, Apple'ın hisseleri binde 9 artışla 3,54 trilyon dolar değer biçti.

Haziran ayında Nvidia, Microsoft ve Apple tarafından geçilmeden önce kısa bir süreliğine dünyanın en değerli şirketi olmuştu. Teknoloji üçlüsünün piyasa değerleri birkaç aydır başa baş gidiyor.

Piyasa değeri 3,20 trilyon dolar olan Microsoft'un hisseleri yüzde 1,3 değer kazandı.

Yapay zeka hesaplamalarında kullanılan işlemcilerin önde gelen tedarikçisi olan Nvidia, son dönemde Microsoft, Alphabet, Meta Platforms ve diğer büyük teknoloji firmaları arasında gelişmekte olan yapay zeka teknolojisine hakim olma yarışının en büyük kazananı oldu.

1990'lardan bu yana video oyunları için işlemci tasarımcısı olarak bilinen Nvidia'nın hisse değeri, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'ın 6,6 milyar dolarlık finansman turu açıklamasının ardından gelen bir dizi kazançla birlikte Ekim ayında şu ana kadar yaklaşık yüzde 18 arttı.

Nvidia ve diğer yarı iletken hisseleri, veri depolama şirketi Western Digital'in analistlerin tahminlerini aşan üç aylık kâr açıklamasının ardından Cuma günü yükselişe geçerek veri merkezi talebine ilişkin iyimserliği yükseltti.

Yatırım platformu AJ Bell'den Russ Mould, “Artık daha fazla şirket günlük işlerinde yapay zekayı benimsiyor ve Nvidia çipleri için talep güçlü kalmaya devam ediyor” dedi.

Russ Mound, “Kesinlikle iyi bir noktada ve ABD'de büyük bir ekonomik gerilemeden kaçındığımız sürece, şirketlerin yapay zeka yeteneklerine yoğun yatırım yapmaya devam edeceği ve Nvidia için sağlıklı bir ivme yaratacağı hissi var” şeklinde konuştu.

Dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), geçen hafta, yapay zekada kullanılan çiplere yönelik artan talebin etkisiyle üç aylık kârında tahminleri aşan yüzde 54'lük bir artış açıkladı. Bu açıklamanın ardından Salı günü Nvidia hisseleri rekor seviyeye erişti.

iPhone'lara talebin yüksek olmaması Apple'ı zorluyor

Bu arada Apple, akıllı telefonlarına talebin yüksek olmaması nedeniyle zorlanıyor. Çin'deki iPhone satışları üçüncü çeyrekte binde 3 oranında düşerken, rakip firma Huawei tarafından üretilen telefonların satışları yüzde 42 arttı.

Apple, Perşembe günü çeyrek sonuçlarını açıklayacak. LSEG verilerine göre analistler ortalama olarak Apple'ın gelirinin yıllık yüzde 5,55 artışla 94,5 milyar dolara yükseleceğini öngörüyor.

Bu, analistlerin Nvidia için yaklaşık yüzde 82'lik gelir artışı ve 32,9 milyar dolara ulaşma tahminleriyle karşılaştırılıyor.

Nvidia, Apple ve Microsoft'un hisseleri, Standard&Poors 500 endeksinin ağırlığının yaklaşık beşte birini oluşturan üçlü ile zengin bir şekilde değerlenen teknoloji sektörü ve daha geniş ABD borsası üzerinde büyük bir etkiye sahip.

Yapay zeka beklentilerine ilişkin iyimserlik, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını önemli ölçüde düşüreceğine ilişkin beklentiler ve son olarak kazanç sezonuna iyimser bir başlangıç, S&P 500'ün geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardı.

Hisse analizleri sağlayıcısı Trade Alert'ün verilerine göre, Nvidia'nın elde ettiği olağanüstü kazançlar, hisse senedinin opsiyon yatırımcıları için cazibesini arttırmaya yardımcı oldu ve şirketin hisseleri son aylarda herhangi bir günde en çok işlem görenler arasında yer aldı.

Üretken yapay zekadaki patlama nedeniyle Nvidia'nın hisseleri bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 190 arttı.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG