Erişilebilirlik

ABD, Tayvan'a Ukrayna'da test edilen füze sistemini de içeren 2 milyar dolarlık silah satışını onayladı


NASAMS füze savunma sistemi
NASAMS füze savunma sistemi

ABD'nin Tayvan'a yapacağı satışın 1,16 milyar dolarlık füze sistemleri ve tahmini 828 milyon dolar değerinde radar sisteminden oluştuğu belirtildi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD'nin Tayvan'a, Ukrayna'da test edilen gelişmiş bir hava savunma füze sisteminin adaya ilk kez teslim edilmesini de içeren 2 milyar dolarlık potansiyel bir silah satış paketini onayladığını duyurdu.

Pentagon'a bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Cuma günü yaptığı açıklamada, yeni satışın 1,16 milyar dolarlık füze sistemi ve tahmini 828 milyon dolar değerinde radar sisteminden oluştuğunu açıkladı. Pentagon, füze sistemi için ana yüklenicinin RTX Corp olacağını söyledi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, “Önerilen bu satış, alıcının silahlı kuvvetlerini modernize etme ve güvenilir bir savunma kabiliyeti sürdürme çabalarını destekleyerek ABD'nin ulusal, ekonomik ve güvenlik çıkarlarına hizmet etmektedir” denildi.

Açıklamada, “Önerilen satış, alıcının güvenliğini arttırmaya yardımcı olacak ve bölgedeki siyasi istikrarın, askeri dengenin ve ekonomik ilerlemenin sürdürülmesine yardımcı olacaktır” ifadesi yer aldı.

NASAMS hava savunma sistemi bataryası
NASAMS hava savunma sistemi bataryası

ABD, Pekin'in sürekli tepkisine neden olsa da resmi diplomatik bağları bulunmamasına rağmen, Çin'in hak iddia ettiği Tayvan'a kendini savunması için gerekli araçları sağlamak için yasal yükümlülük altında bulunuyor.

Çin, Tayvan'a karşı askeri baskısını arttırıyor. Pekin, geçen hafta ada çevresinde yeni bir tatbikat düzenlemişti. Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te'nin Mayıs ayında göreve gelmesinden bu yana Çin ikinci kez benzer bir hamlede bulundu.

Pentagon, satışın, gelişmiş Genişletilmiş Menzilli AMRAAM karadan havaya füzeleri içeren üç adet orta menzilli hava savunma çözümü olan Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemini (NASAMS) içerdiğini belirtti.

NASAMS sistemi Ukrayna'da muhaberede test edilmişti. Sisteme olan talep artarken bu satış, ABD'nin Tayvan'a ihraç ettiği hava savunma kabiliyetlerinde önemli bir artışı temsil ediyor.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters'e konuşan bir ABD hükümet kaynağı, NASAMS'ın Tayvan için yeni bir silah olduğunu, bölgede sadece Avustralya ve Endonezya'nın bu sistemi kullandığını söyledi.

Çin'in füze savunma sistemi
Çin'in füze savunma sistemi

Tayvan Savunma Bakanlığı, NASAMS'ın Ukrayna'da “kanıtlanmış” kullanımına dikkati çekerek ve Çin'in sık sık yaptığı askeri manevralar karşısında Tayvan'ın hava savunma kabiliyetlerine yardımcı olacağını belirterek satış duyurusunu memnuniyetle karşıladı.

Tayvan ordusu, Çin'den gelebilecek herhangi bir saldırıyı daha iyi karşılayabilmek için hayati önem taşıyan deniz ikmal hatlarını savunma amacıyla kendi denizaltılarını inşa etmek de dahil olmak üzere silahlanmasını güçlendiriyor.

Çin, Tayvan Devlet Başkanı Lai'nin “ayrılıkçı” olduğu gerekçesiyle defalarca yaptığı görüşme çağrılarını kabul etmiyor. Pekin'in egemenlik iddialarını reddeden Lai ise Tayvan'ın geleceğine sadece Tayvan halkının karar verebileceğini söylüyor.

Çin hükümeti, Cumartesi günü Lai'ye yönelik saldırılarını sürdürerek Tayvanlı liderin, Cuma günü hassas bir cephe adasında yaptığı ve hiçbir “dış gücün” Tayvan'ın geleceğini değiştiremeyeceğine dair yorumlarını kınadı.

Çin'in Tayvan İşleri Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Tayvan'ın bağımsızlığı diye bir gelecek olamaz. Tayvan'ın geleceği anavatanın tamamen yeniden birleşmesinde yatmaktadır” denildi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG