Avrupa'daki Kuran yakma eylemlerinden sonra tırmanan güvenlik tehdidi gerekçesiyle Türkiye’deki diplomatik misyonlarını geçici sürelerle kapatan dokuz Avrupa ülkesinin büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Geçen hafta İsveç, Danimarka ve Hollanda'da aşırı sağcı aktivistlerin Kuran yakma eyleminde bulunması sonrasında Türkiye, İsveç ve Finlandiya'yla NATO üyelik başvurularına yönelik itirazlarının bertaraf edilmesi amacıyla yürütülen müzakereleri askıya almıştı.
Avrupa ülkeleri Kuran yakma eylemlerini kınayan açıklamalar yapsa da bazı ülkeler, ifade özgürlüğü kapsamına girdiği gerekçesiyle bu eylemleri önleyemeyeceklerini kaydetmişti.
Ankara'daki Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre ve İngiltere Büyükelçileri'nin çağrıldığını bildirdi.
Geçen hafta Fransa, Almanya, İtalya ve Amerika, Türkiye'de özellikle diplomatik misyonlara ve camiler dışındaki ibadet yerlerine saldırı riskinin arttığına ilişkin açıklamalarla vatandaşlarını uyarmıştı. Almanya, Fransa ve Hollanda, bu hafta güvenlik kaygıları nedeniyle Türkiye'deki diplomatik misyonlarını kapattı.
Bazı ülkeler, İstanbul'un merkezinde yer alan bir takım kalabalık noktaların özellikle kaygı uyandırdığını belirtti ancak verilerin kaynağına ilişkin açıklama yapmadı.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Bu tür eşzamanlı faaliyetler orantısal ve sağduyulu yaklaşım oluşturmuyor, sadece terör örgütlerinin örtülü emellerine hizmet ediyor" dedi.
Aynı kaynak, tüm diplomatik misyonların güvenliğinin uluslararası sözleşmeler çerçevesinde garanti altında olduğunu ve "müttefiklerin Türk yetkililerle işbirliği yapması gerektiğini" kaydetti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, "60 milyon turist hedefini koyduğumuz, 46 milyar dolar turizm geliri elde ettiğimizi açıkladığımız günde, büyükelçilikler üzerinden Türkiye'ye karşı yeni bir psikolojik harp başlattılar Amaçlarının Türkiye’nin istikrarı ve huzuruna gölge düşürmek olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter'da bir dizi paylaşım yaptı. Çelik, ilk mesajında, "Ülkemizdeki bazı büyükelçiliklerin ve başkonsoloslukların ülkemizin güvenlik koşulları hakkında endişe yaymaya dönük açıklamalar yaptıklarını görüyoruz. Bunlar sorumsuz açıklamalardır. Bu sorumsuzluk kabul edilemez" dedi.
Çelik, paylaşımlarına, "Türkiye güvenli bir ülkedir. Güvenlik güçlerimiz ve istihbarat birimlerimiz işinin başındadır. Bugün güvensiz olarak nitelenebilecek ülkeler; göçmen düşmanı ve İslam düşmanı siyasi hareketlerin demokrasilere meydan okuduğu, kutsal kitabımız Kuran’ı Kerim’e saldırılan yerlerdir" şeklinde devam etti.
AKP Sözcüsü, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedeflemesi gereken misyonların, daha özenli ve sorumlu açıklamalar yapmaları gerekir. Türkiye’yi yıpratmaya dönük açıklamaları reddediyoruz" ifadelerini kullandı.
NATO'ya yeni katılacak ülkelerin, üyelik için 30 mevcut üye ülkenin tamamının onayını alması gerekiyor. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında geçen yıl NATO üyesi olmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye'nin direnişiyle karşılaşmıştı.
İki İskandinav ülkesi, Türkiye'nin PKK mensubu olduklarını iddia ettiği kişilere karşı daha sert tavır takınacakları sözü vererek Türkiye'den NATO üyelikleri için destek almaya çalışıyor.
Öte yandan NATO üyesi Norveç'te polis, Dışişleri Bakanlığı'nın Norveç Büyükelçisi'ni çağırmasından birkaç saat sonra, Kuran yakılmasını da kapsayan İslam karşıtı bir protesto eyleminin düzenlenmesini yasakladı.
Diplomatik gerginlikler, Amerika'nın geçen haftasonu yayınladığı güvenlik uyarısına Türkiye'nin Amerika ve Avrupa'daki vatandaşlarını ”Olası İslam düşmanı, yabancı düşmanı ve ırkçı saldırılara karşı” uyarmasıyla birlikte tırmanmıştı.
ABD Ankara Büyükelçiliği, ABD Büyükelçisi Jeffry Flake'in bugün Dışişleri Bakanlığı'nda bir toplantıya katıldığını doğruladı. İki Avrupalı diplomatik kaynak da Almanya, Fransa ve Hollanda büyükelçilerinin de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını bilgisini verdi.