Erişilebilirlik

“Tip 2 diyabet ve zayıflama ilaçları Ozempic ve Wegovy, görme duyusunu tehdit eden bir hastalığın oluşma riskini arttırabilir”


Zayıflama ilacı Wegovy’yi ve tip 2 diyabet için benzer ilaçları kullanan hastalar, görme duyusunu tehdit eden bir göz rahatsızlığı açısından daha yüksek risk altında olabilir.
Zayıflama ilacı Wegovy’yi ve tip 2 diyabet için benzer ilaçları kullanan hastalar, görme duyusunu tehdit eden bir göz rahatsızlığı açısından daha yüksek risk altında olabilir.

Yeni yayınlanan bir araştırmanın verilerine göre, Danimarkalı ilaç firması Novo Nordisk'in yaygın kullanılan zayıflama ilacı Wegovy’yi ve tip 2 diyabet için benzer ilaçları kullanan hastalar, görme duyusunu tehdit eden bir göz rahatsızlığı açısından daha yüksek risk altında olabilir.

Wegovy ve Novo Nordisk’in şeker hastalığı ilaçları Ozempic ve Rybelsus, aynı aktif bileşen olan semaglutid içeriyor. Bu ilaçlar, GLP1 reseptör agonistleri olarak bilinen bir ilaç sınıfına ait.

Araştırmacıların göz hastalıklarıyla ilgili çalışmaların yayınlandığı bilimsel yayın organı JAMA Ophthalmology'de bildirdiğine göre, nonarteritik anterior iskemik optik nöropati veya NAİON olarak bilinen göz rahatsızlığı oranı, GLP-1 dışı diyabet ilaçları alan hastalarda yüzde 1,8 iken, tip 2 diyabet için semaglutid alanlarda yüzde 8,9 olarak belirlendi.

Aşırı kilo veya obezite için semaglutid reçete edilenler arasında göz rahatsızlığı oranı yüzde 6,7 iken, kilo vermek için diğer ilaç türlerini alanlarda bu oran binde 8.

36 aylık gözlemsel çalışmaya tip 2 diyabetli 710 yetişkin ve kilo kaybı için ilaç alan 979 yetişkin katıldı.

NAİON, optik sinire yetersiz kan akışı nedeniyle ortaya çıkıyor ve tek gözde ani ağrısız görme kaybına neden oluyor. NAİON, glokomdan sonra optik sinir hasarına bağlı körlüğün en yaygın ikinci nedeni.

Hastaların yüksek tansiyon ve obstrüktif uyku apnesi gibi diğer risk faktörleri dikkate alındıktan sonra, semaglutid kullanımı diyabet için alanlarda dört kattan fazla, obezite için alanlarda ise yedi kattan fazla daha yüksek NAİON riski ile ilişkilendiriliyor.

Novo Nordisk, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, çalışmanın ratlantısal kontrollü olmamasından kaynaklanan sınırlamalarına dikkat çekti.

Açıklamada, “Genel olarak çalışmada yayınlanan veriler, GLP-1 reseptör agonisti kullanımı ile NAİON arasında nedensel bir ilişki kurmak için yeterli değil” diyen Danimarkalı ilaç üreticisi, NAİON’un “semaglutidin pazarlanan formülasyonları için bir olumsuz bir yan etki olmadığını” kaydetti.

NAİON daha çok yaşlıları etkiliyor. Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne (AAO) göre, genel ABD nüfusunda tahmini yıllık vaka sayısı 100 bin kişide 0,54. NAİON vaka sayısı, 50 yaş üstü yetişkinlerdeyse 100 binde 2,3 ila 10,2'ye yükseliyor.

Amerikan Oftalmoloji Akademisi, görme bozukluğunun iyileşme oranının genç hastalar için daha iyi olduğunu kaydediyor. Çalışmadaki ortalama yaş, obezite için semaglutid kullanan hastalar arasında 46, diyabet için kullananlar arasında ise 57’ydi.

Diyabetik göz hastalığı üzerine çalışan ancak yeni araştırmada yer almayan Kuzey İrlanda’daki Queen's University Belfast'tan Graham McGeown, yaptığı açıklamada, “Yüksek kaliteli bu çalışma, semaglutid tedavisi ile görme duyusunu tehdit eden optik nöropatinin bir türü arasında bir ilişki olduğunu düşündürüyor. Ancak bu ideal olarak daha büyük çalışmalarda test edilmeli” dedi.

McGeown, “Semaglutid kullanımındaki hızlı artış ve obezite ve tip-2 diyabet dışındaki bir dizi sorun için olası ruhsatlandırılması göz önüne alındığında, bu konu daha fazla çalışmayı hak ediyor, ancak olası ilaç yan etkilerinin her zaman olası faydalara karşı dengelenmesi gerekiyor” dedi.

Çalışmada yer alan araştırmacılara bulguları hakkında yorum yapmaları için erişilemedi.

Forum

XS
SM
MD
LG