Erişilebilirlik

ABD’de yeni ikilem: “Zayıflama ilaçlarını bırakırsak ne olur?”


Britain Fat World
Britain Fat World

Wegovy gibi popüler obezite ilaçlarını kullanarak kilo veren ve sağlık durumlarını iyileştiren milyonlarca Amerikalı, yeni bir ikilemle karşı karşıya: Bu ilaçları almayı bırakırlarsa ne olacak?

Birçoğu haklı olarak yeniden kilo alacaklarından ve eski alışkanlıklarına geri döneceklerinden endişe ediyor. Klinik çalışmalarda, ilaçlara ara veren hastaların verdikleri kiloların çoğunu geri aldıkları gözlemlendi.

Ancak diğerleri dozları uzatarak, ilacı aralıklı olarak alarak ya da sadece gerektiğinde ilacı kesip tekrar başlayarak ilaçları bırakmak ve zayıf kalmak için kendi stratejilerini geliştiriyor.

“9 ayda 40 kilo verdim sonsuza kadar ilaç kullanmak istemiyorum”

Diyet ve egzersizle birlikte Wegovy kullanarak dokuz ayda yaklaşık 40 kilo veren 62 yaşındaki Donna Cooper, "Bana göre bu bir yardım, bir destek. Bir noktada zayıflama ilaçlarını bırakmak zorundasınız. Sonsuza kadar bu ilaçları kullanmak istemiyorum" dedi.

Sağlık teknolojisi şirketi IQVIA'nın son verilerine göre, ABD'de her ay zayıflama ilaçları için 3 milyondan fazla reçete yazılıyor. Bu ilaçlar arasında Ozempic ve Wegovy'de kullanılan semaglutid ve Mounjaro ve Zepbound'da kullanılan tirzepatid yer alıyor.

Ancak birçok kişi, buna bağlı kalmıyor. Obesity dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, 2021 veya 2022'de Wegovy için reçete dolduran hastaların sadece yüzde 40'ının bir yıl sonra hala ilacı kullandığını ortaya koydu.

Haftada bir yapılan iğne nasıl zayıflatıyor?

Doktorlar, obezitenin kalp hastalığı veya yüksek tansiyon gibi devamlı olarak yönetilmesi gereken kronik bir durum olduğunu vurguluyor. Yeni enjeksiyon ilaçları, iştahı ve tokluk hissini düzenlemek için bağırsak ve beyindeki hormonları taklit ederek çalışıyor. Uzmanlar, bu ilaçların sürekli olarak alınmak üzere tasarlandığını ve test edildiğini söyledi.

Mayo Clinic'te obezite araştırmacısı ve tıbbi danışman olan Dr. Andres Acosta, "Biz bir enjeksiyon dükkanı değiliz" dedi. Dr. Acosta, "Aralıklı olarak kullanılmaları gerektiğini düşünmüyorum. İlaçlar bunun için onaylanmadı. Bu şekilde çalışmazlar" şeklinde konuştu.

Kilo yönetimi ve diyabet tedavisi programını yöneten Michigan Üniversitesi endokrinoloji uzmanı Dr. Amy Rothberg, bu talimata rağmen, ilaçlarla sağlık ve kilo hedeflerine ulaşan bazı hastaların bir çıkış yolu aradığını söyledi.

Dr. Rothberg, "Birçoğu dozlarını düşürmek ya da azaltmak istiyor. Ayrıca nihayetinde ilacı bırakmak istiyorlar" dedi.

Aylık fiyatı 1300 doları bulabilen zayıflama ilaçlarına ara verilebilir mi?

Weill Cornell Medicine'de obezite uzmanı ve obezite tedavi şirketi Intellihealth'in kurucularından Dr. Katherine Saunders, ilaçlara ara verme nedenlerinin değişebileceğini söyledi. Bazı hastalar, zayıflama ilaçlarının neden olabileceği mide bulantısı ve kabızlık gibi yan etkilerden hoşlanmıyor. Diğerleri ise tatillerde veya özel günlerde ya da sadece haftalık iğneleri süresiz olarak almak istemedikleri için bırakmak istiyor.

Dr. Saunders, geçen yıl Mounjaro kullanarak 70 kilo veren 53 yaşındaki bir hastasının vücudunun nasıl tepki verdiğini görmek için ilaca "biraz ara vermek" istediğini söyledi. Saunders'ın tavsiyesi üzerine Aralık ayından bu yana enjeksiyon sürelerini haftalık yerine 10 günde bir ya da iki haftada bir olacak şekilde uzattı.

Dr. Rothberg, diğer hastaların, ayda 1000 ila 1300 dolar tutan ilaçların pahalı olması, sigorta kapsamının değişkenlik göstermesi ya da talebin arzı çok aşması nedeniyle dozları azaltmak ya da durdurmak zorunda kaldığını belirtti.

"Bu onlara dayatılıyor" diyen Rothberg, "Mecburen ilacı bırakmaları ve bir şekilde bunu çözmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

İlacı bırakanlara ne oluyor?

Ancak uzmanlar, ilaçların faydalarının ilaçları bıraktıktan sonra da devam edeceğini ummanın obezitenin temel biyolojisini göz ardı ettiğini söylüyor. Hastalık, vücudun enerjiyi işleme ve depolama şeklini etkileyerek kilo birikmesine neden oluyor. Yeni ilaçlar bu süreci değiştiriyor ve hastalar ilacı bıraktığında hastalık geri dönüyor, çoğu zaman da intikamını alıyor.

İlaçları bırakan birçok kişi obezite semptomlarında keskin bir artış olduğunu bildiriyor. Bunlar arasında yemekle ilgili yoğun düşünceler, şiddetli açlık ve yemek yediklerinde tokluk hissinin azalması sayılabilir.

Dr. Rothberg, "Bu ilaçlar, bu doğal sinyallerin süper baskılayıcısıdır. Bu etkilerin olması beklenen bir durum" dedi.

48 yaşındaki Tara Rothenhoefer, yaklaşık dört yıl önce Mounjaro için bir klinik araştırmaya katıldıktan sonra 200 kilodan fazla verdi. Şimdi her dört ila sekiz haftada bir ilacın en düşük dozunu alıyor, ancak beden ağırlığı birkaç kilo dalgalandığında endişeleniyor.

Rothenhoefer, "Tartıda rakamların yükseldiğini görmek beni çok korkutuyor" diyor.

Acosta, ilaçları bırakıp tekrar başlayan bazı hastaların ilacı tolere edemediklerini ve sindirim sisteminde ciddi yan etkilerle karşılaştıklarını söyledi. Saunders, diğerlerinin de ilaçları yeniden başlattıklarında işe yaramadığını fark ettiklerini ekledi. Ancak aralıklı kullanımın uzun vadeli etkileri hakkında veri yok.

Saunders, "Bunun çoğu birey için işe yarayacak bir strateji olduğunu düşünmüyorum, ancak belirli hastalar için bir seçenek olabilir" dedi.

Donna Cooper, insanların ilaçları bıraktıklarında tekrar kilo aldıklarını duymuş. Ancak kendisinin bir istisna olmasını uman Cooper, Wegovy iğnelerinin son kutusunu kullanıyor ve iğneler bittiğinde sıkı bir diyet ve egzersiz planına devam edeceğini söylüyor.

46 bedenden 40 bedene düşen Cooper, "Her şeyi yeniden düzene sokmak için bir desteğe ihtiyacım vardı, kilo sorunumun üstesinden geldiğim için heyecanlıyım" diyor.

Forum

XS
SM
MD
LG