Erişilebilirlik

Sürmeneli’den beklenmeyen yenilgi, İmane Khelif yarı finalde


Cezayirli boksör İmane Khelif
Cezayirli boksör İmane Khelif

Olimpiyat boks karşılaşmalarında yaşanan polemikler nedeniyle tüm dünyanın ilgisini çeken Cezayirli sporcu İmane Khelif, Macar rakibini yenerek yarı finale yükseldi.

Khelif, cinsiyeti hakkındaki tartışmaların ardından ağlayarak ringi terk etti ve kendisiyle konuşmaya gelen yüzlere gazeteciye üç kez “ben kadınım” diye haykırdı.

Beklenmeyen bir şekilde Taylandlı rakibine yenilen Türk boksör, Tokyo Olimpiyatları şampiyonu Busenaz Sürmeneli ise yarışmaları 5’inci olarak tamamlayarak elendi.

Paris 2024 Olimpiyat oyunları bir taraftan dünyanın kendi alanındaki en iyi sporcularının yarıştığı karşılaşmalarla, diğer taraftan da polemikleri ve renkli sahneleri ile son hızıyla devam ediyor. Paris'te North Paris Arena'da boks branşının kadınlar 66 kilo çeyrek final karşılaşması yapıldı.

Boks kadınlar 66kg. çeyrek final karşılaşmalarında önce olimpiyat şampiyonu Busenaz Sürmeneli, Taylandlı rakibi Janjaem Suwannapeng ile ringe çıktı. Ancak beklenmeyen bir performans gösteren Sürmeneli, 4-1 yenilerek madalya şansını kaybetti. Sürmeneli olimpiyatları 5’inci sırada tamamladı.

Sürmeneli’nin hemen ardından Cezayirli boksör İmane Khelif ile Macar rakibi Anna Luca Hamori ringe çıktı.

İtalyan rakibi Angelina Carini’nin yediği yumruğun ardından 46’ncı saniyede maçı terk etmesi üzerine “kadın olmadığı tartışmalarıyla” gündeme gelen Cezayirli sporcu İmane Khelif, Macar rakibi Anna Luca Hamori’yi 5-0 yenerek yarı finale yükseldi.

Gözyaşları içinde “ben kadınım” diye haykırdı

Yaşanan cinsiyet polemikleri nedeniyle, Khelif-Hamori maçı, bir boks karşılaşması için olimpiyat tarihinde ender görülen bir medya ordusu tarafından izlendi.

Cezayir taraftarları da milli boksörlerini desteklemek için tribünlerde Cezayir bayraklarıyla aralıksız tezahüratta bulundu.

Khelif, Macar rakibi Anna Luca Hamori’yi 5-0 yenerek yarı finale yükseldi.
Khelif, Macar rakibi Anna Luca Hamori’yi 5-0 yenerek yarı finale yükseldi.

Maçın bitiminde, sporcuların gazetecilerle buluştuğu alana ilk gelen sporcu Macar Hamori oldu.

Hamori, “Ben elimden geleni yaptım. Mücadelemle gurur duyuyorum” derken Macaristan ekibinden yetkililer de tartışmalarla ilgili Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) gereğini yapacağına inandıklarını” söyledi.

Ardından gazetecilerle buluşmaya gelen İmane Khelif, gözyaşları içinde üç kez “Ben kadınım, ben kadınım, ben kadınım” diye haykırdı.

Khelif, “Bugünkü zaferimi buradaki ve Cezayir’deki kadınlara ve tüm Cezayir halkına adıyorum” dedi.

Antrenörü VOA Türkçe’ye konuştu: “Çok acı çekti”

VOA Türkçe’ye konuşan, Khelif’i keşfeden ve boks macerasına bugüne kadar eşlik eden antrenörü Mouhammed Chaoua, “Bütün bunlar İmane için çok zor. Bu konuşulanlardan dolayı çok acı çekti. Daha çocukken, bir çocuk olarak, bir ergen olarak, evde, okulda, sokakta hep acı çekti. Hayatı boyunca bu tip ifadelerle karşılaştı” dedi.

Son yaşanan tartışmaların da İmane Khelif’i derinden sarstığını dile getiren Chaoua, “Nerede insanlık, neden bana bunu yapıyorlar. Bu süreç İmane için, bizim için, ailesi ve Cezayirli kadınlar için ve tüm Cezayir halkı için çok zor bir süreç” diye konuştu.


Chaoua, işinin gereğini yerine getiren IOC’nin “maçlara devam kararı” vermesinin ardından İmane’ın çok rahatlığını belirterek şimdi zafere odaklandıklarını söyledi. Chaoua, “2023’te de IBA tarafından diskalifiye edildi. Ama IBA’ya karşı suç duyurusunda bulunmak yerine, kendisini Olimpiyat oyunlarına adadı. Tüm dikkatini buraya hazırlanmaya verdi. IBA’nın kendisine yaptıklarına madalya kazanarak yanıt vermek istiyor” diye konuştu.

Chaoua, bundan sonra hedeflerinin yarı finali geçmek olduğunu, “adım adım ilerleyeceklerini” söyledi.

İtalyan boksör Carini özür diledi

Öte yandan, yaşanan polemikler nedeniyle üzgün olduğunu dile getiren İtalyan Boksör Angelina Carini ise, “Bütün bu polemikler beni üzdü. Eğer CIO devam edebilir diyorsa, bu karara saygı duyuyorum. İmane’dan ve herkesten özür diliyorum. Öfkeliydim, çünkü olimpiyat oyunları elimden uçup gidiyordu” dedi.

İtalyan kadın boksör gözyaşlarıyla karşılaşmadan çekilmişti.
İtalyan kadın boksör gözyaşlarıyla karşılaşmadan çekilmişti.

Milli yüzücü Tunçelli’den tarihi başarı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda, Sürmeneli’nin elendiği Cumartesi günü yapılan müsabakalarda, 16 yaşındaki milli yüzücü Kuzey Tunçelli tarihi bir başarıya imza atarak olimpiyat oyunları tarihinde yüzmede finale kalan ilk Türk sporcu olma başarısını gösterdi.

Paris La Defense Arena'da yapılan erkekler 1500 metre serbest stil elemelerinde 14.45.27'lik dereceyle serisini açık ara önde tamamlayan Tunçelli, genel sıralamada 5'inci olarak finalde yüzme hakkı elde etti. Genç sporcu, yarın akşam final için yarışacak.

Milli atlet Ersu Şaşma da erkekler sırıkla atlamada finale kaldı. Paris'te Stade de France'ta yapılan atletizm karşılaşmalarında, erkekler sırıkla atlama elemelerine katılan Ersu Şaşma, 5.40, 5.60, 5.70 ve 5.75 denemelerini ilk seferde geçerek adını en iyi 12 atlet arasına yazdırdı.

Öte yandan, 1500 metre serbest stil elemelerinde Kuzey Tunçelli ile aynı seride yarışan Emir Batur Albayrak eleme serisini 15.23.21'lik dereceyle 6. sırada bitirerek, genel sıralamada 23. olarak oyunlara veda etti.

Elif Berra Gökkır çeyrek finalde veda etti

Milli okçu Elif Berra Gökkır, İnvalides’de yapılan Okçuluk kadınlar klasik yay çeyrek finalinde Güney Koreli Hunyoung Jeon 6-2 yenilerek, oyunlara veda etti. Çeyrek finalde rakibi Güney Koreli Hunyoung Jeon’e 6-2 kaybeden 17 yaşındaki genç sporcu, kendisinden beklenenin üzerinde bir performans sergileyerek yarışları, olimpiyat 5’incisi olarak tamamladı.

Güney Kore'den Sihyeon Lim, takım arkadaşı Suhyeon Nam'ı 7-3 mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu. Suhyeon Nam gümüş madalya alırken, bronz madalyanın sahibi de ev sahibi Fransa’nın milli sporcusu Lisa Barbelin oldu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG