Erişilebilirlik

Venezuela’da muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı İspanya’ya sığındı


Venezuela'da cumhurbaşkanlığı seçimine hile karıştığını iddia eden muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez, İspanya'ya iltica etti.
Venezuela'da cumhurbaşkanlığı seçimine hile karıştığını iddia eden muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez, İspanya'ya iltica etti.

Venezuela’da 28 Temmuz’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine hile karıştığını iddia eden muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle İspanya’ya iltica etti.

Gonzalez hakkında geçen hafta, yetkisi olmamasına rağmen sandık tutanaklarını yayınlamak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi suçlamalardan dolayı savcılık tarafından zorla gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Muhalefet, Temmuz sonunda yapılan başkanlık seçiminde Gonzalez’in, oyların yüzde 67’sini alarak seçimi kazandığını iddia etmiş ve kanıt olarak sandık müşahitleri ve gözlemcilerinden topladıkları tutanaklarını göstermiş, bu tutanakların birer kopyasını da bir web sayfasından kamuoyuyla paylaşmıştı.

Venezuela Seçim Konseyi’nin seçimin kazananı olarak mevcut cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’yu açıklamasının ardından seçime hile karıştığını iddia eden Gonzalez, başta ordu olmak üzere ülkedeki kurum ve kuruluşları sandık iradesine sahip çıkmaya ve oyların yeniden ve şeffaf bir biçimde sayılarak kamuoyuna açıklanması çağrısı yapıyordu.

Cumhurbaşkanı Maduro’nun seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra düzenlenen ve şiddet içeren radikal sokak gösterilerinde kaydedilen can ve mal kayıplarından sorumlu tuttuğu Gonzalez, tehditler aldığı ve can güvenliği olmadığı gerekçesiyle yaklaşık bir aydır gizleniyordu.

Başkanlık seçimi sonrası siyasi krizin devam ettiği Venezuela’da, muhalefet ve iktidar destekçileri yine sokakta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00


“Gonzalez 10 Ocak’ta başkanlık yemini edecek”

Muhalefetin fiili lideri Maria Corina da yaptığı yazılı açıklamada Gonzalez’in artan baskı, tehdit ve şantajlar sonucu can güvenliğinin kalmadığını, seçimi kazandığı iddia edilen Gonzalez’in özgür olmasının ve hayatta kalmasının muhalefet için önemli olduğunu kaydetti.

Maria Corina Machado’nun yerine aday olan Gonzalez’in 10 Ocak 2025’te başkanlık yemini ederek, ülkenin meşru cumhurbaşkanı ve ordunun başkomutanı olacağını duyuran Corina, Gonzalez’in mücadeleye yurtdışından devam edeceğini söyledi.


Venezuela’nın köklü muhalif partilerinden Önce Adalet Başkanı Juan Pablo Guanipa da, “Önemli olan onun seçilmiş olması, seçildiğinin kanıtlanmış olması ve halk egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğidir. Nerede olduğunun bir önemi yok” açıklamasını yaptı.

“Venezuela demokrasisi için üzücü bir gün”

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaşananların Venezuela demokrasisi için üzücü bir gün olduğunu kaydetti.

“Demokrasilerde hiçbir siyasi lider başka bir ülkeye sığınmak zorunda bırakılmamalıdır” diyen Borrell, Venezuela makamlarına “Muhalefet ve sivil toplum üyelerine yönelik baskı, keyfi tutuklama ve tacizlere son vermeleri ve tüm siyasi tutukluları serbest bırakmaları” çağrısında bulundu.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG