Erişilebilirlik

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki stratejik Pokrovsk şehri yakınında bir kasabanın kontrolünü ele geçirdi


Topçular Pokrovsk yakınlarındaki bir cephe hattında Rus birliklerine obüs atışı yapıyor- 5 Eylül 2024.
Topçular Pokrovsk yakınlarındaki bir cephe hattında Rus birliklerine obüs atışı yapıyor- 5 Eylül 2024.

Rus güçleri Ukrayna’nın doğusundaki stratejik öneme sahip Pokrovsk şehrine doğru ilerlerken, bir kasabanın kontrolünü tamamen ele geçirdiğini duyurdu.

Rusya, Şubat 2022’de başlattığı işgalden bu yana Ukrayna’nın yaklaşık beşte birini kontrol ediyor. Rus güçleri son günlerde, ABD'nin Ohio eyaletinin yaklaşık yarısı büyüklüğündeki Donbas'ın tamamını ele geçirmek için Ukrayna'nın doğusundaki ilerleyişini sürdürüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, askerlerinin bölgedeki Ukrayna kuvvetleri için önemli bir demiryolu ve karayolu merkezi olan Pokrovsk'a 12 kilometre uzaklıktaki Novohrodivka kasabasını ele geçirdiğini açıkladı. Kasabanın nüfusu savaştan önce 14 bindi.

Ukrayna doğumlu, Rusya yanlısı etkili bir askeri blog yazarı olan Yuri Podolyaka, Rus güçlerinin Pokrovsk'a 7 kilometreden daha az mesafedeki en az iki yerde Novohrodivka'nın ötesine saldırdığını gösteren haritalar yayınladı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise bugün yayınladığı bir açıklamada, Pokrovsk bölgesindeki durumu “gergin” olarak tanımladı ve Novohrodivka da dahil çeşitli kasabaların etrafındaki bölgelerde şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Açıklamada, “Düşman şu ana kadar Ukrayna mevzilerine 23 saldırı düzenledi. Altı bölgede çatışmalar devam ediyor” denildi.

Reuters haber ajansı, her iki taraftan da gelen açıklamaları doğrulayamadı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin geçen hafta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'ya ait Kursk bölgesine yaptığı saldırının Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ilerleyişini yavaşlatamadığını söyledi.

Ukrayna'nın en üst düzey askeri komutanı ise Perşembe günü yaptığı açıklamada Kiev'in Kursk bölgesine yaptığı saldırının işe yaradığını ve önceki altı gün boyunca Pokrovsk'ta hiçbir Rus ilerlemesi olmadığını kaydetti. Askeri yetkili, Kursk saldırısının amaçlarından birinin Rus güçlerini başta Pokrovsk ve Kurakhove olmak üzere doğudaki diğer bölgelerden uzaklaştırmak olduğunu ekledi.

Rusya şu anda Donbas'ın yaklaşık yüzde 80'ini kontrol ediyor. Rusya'nın doğudaki son ilerleyişinin hızı göz önüne alındığında, bazı muhalif Rus savaş blogcuları ve analistler endişelerini dile getiriyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG