Erişilebilirlik

Ukrayna-Rusya drone savaşları: Rusya 67 drone yolladı, Ukrayna ise mühimmat deposunu vurdu


Ukrayna Rusya’nın gece boyunca 67 adet uzun menzilli insansız hava aracıyla saldırdığını açıkladı. Ukrayna ise Rusya'daki mühimmat deposunu insansız hava aracıyla hedef aldı. Kiev Rusya'ya İran yapımı balistik füzelerin olası sevkiyatından endişeli olduğunu belirtti.
Ukrayna Rusya’nın gece boyunca 67 adet uzun menzilli insansız hava aracıyla saldırdığını açıkladı. Ukrayna ise Rusya'daki mühimmat deposunu insansız hava aracıyla hedef aldı. Kiev Rusya'ya İran yapımı balistik füzelerin olası sevkiyatından endişeli olduğunu belirtti.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Rusya’nın gece boyunca 67 adet uzun menzilli insansız hava aracıyla saldırdığını açıkladı. Buna göre Kiev’in hava savunma sistemleri 11 bölgede aktifti ve drone’ların 58’i düşürüldü. Üçü de elektronik silah sistemleri tarafından imha edildi.

Rusya’ait bir füze ya da insansız hava aracının, Sovyet dönemi ve Batı desteğiyle sağlanan hava savunma sistemleriyle korunan Kiev’in merkezine yakın yerlere ulaşması pek sık görülmeye bir gelişme.

Kiev hava kuvvetleri insansız hava araçlarının Rusya’da iki sınır bölgesinden ve Rusya’nın işgal ve ilhak ettiği Kırım’dan fırlatıldığını belirtti.

Rusya Ukrayna işgalinin başladığı 2022 Şubat ayından bu yana Ukrayna’yı İran tarafından tasarlanan Shahed drone’larıyla hedef aldı.

Bu insansız hava araçları saatte 200 kilometreden daha düşük bir hızda ilerliyor ancak daha az ısı yaydığı için geleneksel hava savunma sistemleri tarafından izlenmesi daha zor olabiliyor.

Ukrayna da gece saatlerinde Rusya’nın Voronezh bölgesinde bir mühimmat deposunu insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Ukraynalı güvenlik kaynağı, deponun Ukrayna’ya mühimmat ve ekipman transferi için kullanıldığını düşündüklerini söyledi.

Adını vermemek koşuluyla Reuters’a konuşan Ukraynalı bir kaynağa göre operasyon Ukrayna iç güvenlik servisi tarafından gerçekleştirildi.

Zelenski'den uzun menzilli kabiliyet talebi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Cuma günü Almanya’da müttefiklerle yaptığı toplantıda, Rusya toprakları içindeki hedefleri vurabilmek ve “Rusya’nın barış istemeye motive olması” için uzun menzilli kabiliyeyte ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Ukrayna lideri bu ülkelerle görüşmek için Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’ne ilk kez gitti.

Ukrayna’ya müttefiklerin yardımını koordine eden Ukrayna Savunma Temas Grubu ile bir araya gelen Zelenski, “Rus şehirlerinin ve hatta Rus askerlerinin neye ihtiyaç duyduklarını düşünmeye zorlamalıyız: Barış mı Putin mi?” diye konuştu.

Kiev: "İran yapımı balistik füzelerin olası sevkiyatından endişeliyiz"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı İran yapımı balistik füzelerin Rusya’ya olası transferine ilişkin haberler konusunda son derece endişeli olduklarını belirtti.

Bakanlık yazılı açıklamada Tahran ve Moskova arasında gittikçe derinleşen askeri işbirliğinin Ukrayna, Avrupa ve Ortadoğu için tehdit olduğu kaydedildi.

Açıklamada uluslararası toplumdan İran ve Rusya üzerindeki baskının artırılması istendi.

CNN ve Wall Street Journal İran’ın Rusya’ya kısa menzilli balistik füze sevkiyatı yaptığını bildirmişti.

Reuters haber ajansı da Ağustos ayındaki bir haberinde Rusya’nın İran’dan yüzlerce yakın menzilli balistik füze sevkiyatı beklediğini ve Rus personelin eğitim görmeye başladığını aktarmıştı.

ABD ise Cuma günü bu füzelerin olası transferi konusunda kaygılı olduğunu belirtmiş; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Sean Savett, “İran balistik füzelerinin Rusya’ya sevkiyatı İran’ın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan lık savaşına desteğinde dramatik bir tırmanmaya işaret eder” demişti.

Forum

XS
SM
MD
LG