Erişilebilirlik

Sudan'da ABD Diplomatik Konvoyuna Saldırı


Sudan
Sudan

Darbe girişiminin yaşandığı ve çatışmalara sahne olan Sudan’da Amerikan diplomatik konvoyuna saldırı düzenlendi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, konvoya yönelik saldırının RSF adıyla bilinen Sudanlı paramiliter grup Hızlı Destek Gücü tarafından yapıldığını söyledi. Blinken, saldırıyı pervasızlık ve sorumsuzluk olarak değerlendirdi.

Konvoya saldırının ardından ABD Dışişleri Bakanı hem RSF lideri General Muhammed Hamdan Dagalo’yu hem de Sudan Ordu Generali Abdül Fettah El-Burhan’ı telefonla aradı. Blinken ülkedeki çatışmaların her iki tarafında da Amerikalı diplomatlara yönelik bir tehlikeli durumun ABD tarafından kabul edilemez olduğunu söyledi.

Gelişmiş 7 ülkenin dışişleri bakanlarını biraraya getiren G7 Dışişleri Bakanları Zirvesi için Japonya’da bulunan Blinken, burada yaptığı konuşmada Sudan konusuna değindi ve “Bölgedeki genel güvenlik ortamına dair derin endişelerimiz var” ifadesini kullandı.

Sudan’da son birkaç günde alevlenen çatışmalarda şu ana kadar en az 185 kişi hayatını kaybederken 1800’den fazla kişi de yaralandı. Her iki taraf da birbirini darbe girişimiyle suçlarken gelinen noktada yine hem ordu hem RSF grubu üstünlük sağladığını iddia ediyor.

Sudan’da Cumartesi günü başlayan çatışmalarla ilgili olarak şu ana kadar aralarında ABD, Avrupa Birliği ve Mısır’ın da bulunduğu ülkelerin çatışmaların durdurulması yönündeki çağrıları karşılık bulmadı.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG